piramides-apilountai

Οι παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες της Αιγύπτου, μεταξύ αυτών η Σφίγγα και οι Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, μπορεί να χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή απειλεί να πλημμυρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του Λούξορ -που θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο- αλλά και της Αλεξάνδρειας, της μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, η οποία χτίστηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Χουσεΐν Αμπντέλ Μπασίρ, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δήλωσε στη Mirror ότι η αρχαία πόλη θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το νερό μέσα σε 30 χρόνια.

Ανάμεσα στους πολλούς θησαυρούς της είναι και το περίφημο κάστρο του Κάιτ Μπέι, που ανεγέρθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, στα ερείπια του αρχαίου Φάρου της Αλεξάνδρειας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν επίσης απειλές για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, σύμφωνα με τον Μπασίρ. «Το ένα τρίτο κάθε φυσικού αξιοθέατου και το ένα έκτο κάθε σημείου πολιτιστικής κληρονομιάς απειλείται αυτή τη στιγμή λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα παγκοσμίως, η Αίγυπτος, με το άνυδρο τοπίο και τις χαμηλές πόλεις που είναι διάσπαρτες κατά μήκος της Μεσογείου και του ποταμού Νείλου, θα βιώσει τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει αύξηση των κυμάτων καύσωνα, των αμμοθυελλών και των βροχοπτώσεων που διαβρώνουν την πέτρα και το χρώμα των αρχαίων αγαλμάτων.

Δημοσίευμα των The New York Times τον Νοέμβριο, προειδοποιούσε ότι εάν δεν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση, οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ θα «εξαφανιστούν εντελώς» μέσα στον αιώνα -οι πέτρες των ναών παρουσιάζουν ήδη φθορά από την υγρασία.

Η Αίγυπτος θερμαίνεται επίσης με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν μέση αύξηση της θερμοκρασίας άνω των τριών βαθμών Φαρενάιτ ανά δεκαετία. Στη νότια πόλη του Ασουάν, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 38 βαθμοί Κελσίου), με συνέπεια τα αρχαία μνημεία από γρανίτη να υποφέρουν. Οι έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας μεταξύ της ζεστής ημέρας και της δροσερής νύχτας στο Ασουάν έχουν προκαλέσει ρωγμές στον γρανίτη, καταστρέφοντας επιγραφές και εικόνες.

Η βιομηχανική άνθηση της Αιγύπτου, που ξεκίνησε στα τέλη του 1800, έχει επιταχύνει την υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Οι αναπτυσσόμενες πόλεις χρειάζονται περισσότερη γεωργία -που σημαίνει περισσότερο νερό – καταπονώντας το εύθραυστο οικοσύστημα γύρω από τον Νείλο. Η άρδευση για τα χωριά κοντά στις πυραμίδες έχει προκαλέσει άνοδο των υπόγειων υδάτων και, καθώς τα νερά αδυνατούν να απορροφηθούν από το χαλαρό έδαφος, η απορροή έχει συγκεντρωθεί γύρω από τα πόδια της Σφίγγας.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μετριάσει την περιβαλλοντική καταστροφή, εγκαινιάζοντας εφέτος την Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή που χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα. 13 εκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για τη διάσωση του κάστρου του Κάιτ Μπέι από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Benedicte de Montlaur, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να υπογραμμιστεί όχι μόνο η ευαλωτότητα των ιστορικών τοποθεσιών στην κλιματική αλλαγή αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να μας υποδείξει τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − five =