oikonomiki-epitropi

Σοβαρά ερωτηματικά με πολλές προεκτάσεις προκαλεί η υπόθεση με την καταγγελία δημοτικού συμβούλου περί παρανόμων δημοτικών έργων των Κυθήρων.  Η υπόθεση πλέον απασχολεί την Δικαιοσύνη, όχι μόνο για μία αλλά για περισσότερες περιπτώσεις. Τα ερωτήματα εκτείνονται από το αν ο νόμος ισχύει για όλους έως το αν θα υπάρξουν συμψηφισμοί…

Το Kythera.News παρακολουθεί από την αρχή όσα συμβαίνουν και καταγράφει σήμερα όσα έχουν διαδραματιστεί στο διάστημα αυτό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Δημοτικός σύμβουλος καταγγέλλει παράνομα δημόσια έργα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων 

Ήταν Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022 όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Νίκος Μαγουλάς, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων, προέβη σε σωρεία καταγγελιών περί εκτέλεσης δημοτικών έργων δίχως τις νόμιμες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης δεν μετείχε σε αυτήν.

Στην συνεδρίαση αυτή, ο κ. Μαγουλάς κατήγγειλε  τον απόντα Δήμαρχο για συγκάλυψη στο θέμα της εκτέλεσης δημοτικών έργων. Επεσήμανε ότι σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, λίγες ημέρες πριν, ο τελευταίος «του κούνησε το δάκτυλο» και τον απέτρεψε να συζητάει τέτοια θέματα δημόσια (εννοώντας προφανώς την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Μάλιστα ο κ. Μαγουλάς επικαλέστηκε και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Τριφύλλη ο οποίος ήταν παρών στην συνεδρίαση της επιτροπής. Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Μαγουλάς, στη συνέχεια, απευθύνθηκε στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας λέγοντας ότι είναι όλοι συνυπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στο Δήμο. Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε έργα που εκτελούνται χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και διαδικασίες, όπως το Δημοτικό Σχολείο Χώρας και το Κτηνιατρείο της Χώρας, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλα προγενέστερα έργα όπως ο φωτισμός Καψαλίου, το αθλητικό κέντρο στο Μανιτοχώριτο τοιχίο στις στροφές Καψαλίου κ.α. Έκανε, δε, ειδική αναφορά στην αποξήλωση επικίνδυνου υλικού αμιάντου στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία των μαθητών. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μαγουλάς απευθύνθηκε στους δημοτικούς συμβούλους ζητώντας τους να τηρούν το νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου 2023, επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κοντολέων, ο αρμόδιος επί των δημοσίων έργων Αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Σούγιαννης και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός.

Ο κ. Κοντολέων μεταξύ άλλων είπε: «οι καταγγελίες είναι συγκλονιστικές. Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να κυνηγάει και να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες και στον κάθε επαγγελματία για κάθε παρατυπία και εδώ πέρα να μιλάμε για όργια. …υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από όλα τα μέλη του Συμβουλίου».

Ο κ. Σούγιαννης απευθυνόμενος στον κ. Μαγουλά ανέφερε ότι δεν διατίθετο να απαντήσει στα θέματα με τις άδειες των έργων λόγω του ύφους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο έτερος αντιδήμαρχος, ο κ. Κομηνός πήρε θέση περίπου επιβεβαιώνοντας τα καταγγελλόμενα για το κτηνιατρείο και ανέφερε ότι εάν φέρει την ευθύνη για το θέμα της αδειοδότησης την αναλαμβάνει.

Το βίντεο της συνεδρίασης παρατίθεται εδώ:

Δημόσια αντιπαράθεση Μαγουλά – Σούγιαννη επί των καταγγελλομένων

Στις 27 Απριλίου 2022, ο κ. Μαγουλάς με νέα δημόσια παρέμβασή του επί του θέματος ζήτησε εγγράφως από τις υπηρεσίες του Δήμου να του παρασχεθούν έγγραφα που αφορούν εννέα δημόσια έργα τα οποία εκτελούνται ή εκτελέστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τον Δήμο Κυθήρων και την Περιφέρεια Αττικής. Λίγες ημέρες μετά, στις 8 Μαΐου 2022, ο κ. Σούγιαννης μέσω του Kythera.News (δημοσιεύθηκε την επομένη) απάντησε αναλυτικά στις καταγγελίες του κ. Μαγουλά επιχειρηματολογώντας για τη νομιμότητα των αναφερομένων έργων. Συμπλήρωσε δε, ότι μέρος των καταγγελλομένων του κ. Μαγουλά συνιστούσαν συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι είναι ποινικά κολάσιμοι και αξιολογούντο ήδη από το Νομικό τους Σύμβουλο. Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, ο κ. Μαγουλάς επανήλθε με απάντηση στην επιστολή του Αντιδημάρχου θέτοντας τα δικά του επιχειρήματα όπου αμφισβητούσε την τεκμηρίωση του τελευταίου.

Ανώνυμη καταγγελία για τα «παράνομα» δημόσια έργα στα Κύθηρα

Την 15 Ιουνίου 2022 λάβαμε στην ηλεκτρονική θυρίδα του Kythera.News κοινοποίηση επιστολής από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Τμήματος Εποπτείας Ο.Τ.Α, της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Οδυσσέα Ιωαννίδη, που είχε ως αποδέκτη τον Δήμο Κυθήρων. Στην επιστολή αυτή η Υπηρεσία ζητούσε από τον Δήμο να απαντήσει σε αναφορά της 08.04.2022 την οποία εθεωρείτο, πιθανώς εκ παραδρομής, ότι είχε κάνει το Kythera.News.

Αντίγραφο της κοινοποίησης επισυνάπτεται εδώ:

Μία εβδομάδα μετά, στις 22 Ιουνίου 2022 λάβαμε στην ηλεκτρονική μας θυρίδα από τον Δήμο Κυθήρων κοινοποίηση επιστολής με θέμα: «Απάντηση σε ανώνυμη καταγγελία παρανομιών στο Δήμο Κυθήρων» με αποδέκτη την παραπάνω Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Την επιστολή αυτή υπέγραφε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Σούγιαννης. Πέραν της απάντησης επί των καταγγελλομένων ο κ. Σούγιαννης ανέφερε στην επιστολή το ιστορικό όσων είχαν διαδραματιστεί μετά τις 8 Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Στα καταγγελλόμενα, ο κ. Σούγιαννης απαντά τόσο στις καταγγελίες του κ. Μαγουλά, όσο και στην ανώνυμη καταγγελία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανώνυμη καταγγελία αναφέρονται τα παρακάτω έργα:

  • Επισκευή Δημοτικού Σχολείου Χώρας Κυθήρων
  • Επισκευή πρώην Κτηνιατρείου Κυθήρων
  • Νέο αθλητικό κέντρο στο Μανιτοχώρι Κυθήρων
  • Επισκευή parking Χώρας Κυθήρων
  • Νέα δεξαμενή στη θέση «Αλεξανδράδες»
  • Επισκευή τοιχίου αντιστήριξης – καθίζησης στη θέση «Κούκος»
  • Επισκευή Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού Κυθήρων
  • Ανάπλαση οικισμού Μητάτων
  • Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ηλία
  • Ανάπλαση Ποταμού Αντικυθήρων
  • Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξη στην Αγία Πελαγία

Ο κ. Σούγιαννης στην επιστολή του υποστηρίζει ότι τα τα καταγγελλόμενα είναι ψευδή και συκοφαντικά και συνιστούν κλασική περίπτωση αήθους προσπάθειας σπίλωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής εκπορευόμενα αποκλειστικά από αντιπολιτευτικούς λόγους ενόψει και των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών 2023.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την απάντηση του κ. Σούγιαννη και την επισυναπτόμενη ανώνυμη καταγγελία.

Στον κάτωθι σύνδεσμο επισυνάπτουμε όλα τα δημόσια έγγραφα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και αφορούν α) τα στοιχεία των έργων που κατέθεσε στην Υπηρεσία ο κ. Σούγιαννης, β) σχετική αλληλογραφία αιρετών και υπηρεσιών

https://drive.google.com/drive/folders/1eFUrkkqYK-4FpVGxrjPMZOWqo0cnmJmu?usp=drive_link

Νέα παρέμβαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Αύγουστο του 2022

Στις 16 Αυγούστου 2022 λάβαμε κοινοποίηση από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Τμήματος Εποπτείας Ο.Τ.Α, της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Οδυσσέα Ιωαννίδη μιας νέας επιστολής με αποδέκτη το γραφείο Δημάρχου Κυθήρων. Στην επιστολή του ο κ. Ιωαννίδης υπενθυμίζει στον Δήμαρχο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και του ζητεί να ενημερώσει την Υπηρεσία σχετικά με τις ενέργειές του επί των θιγομένων ζητημάτων και την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 μας διαβιβάστηκε από το Τμήμα Εποπτείας Ο.Τ.Α, της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η απάντηση του Δήμου Κυθήρων στο προαναφερόμενο έγγραφο. Στη νέα του απάντηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής συνεχίζει να υποστηρίζει τα όσα αναφέρονται στην αρχική επιστολή της  22ας Ιουνίου 2022, ενώ αναφέρεται και σε μια ακόμη καταγγελία περί «δήθεν» κατατμήσεως της διαχείρισης σκουπιδιών στο Λαχνό για την οποία επίσης σημειώνει πως και αυτή τυγχάνει απολύτως ψευδής και ανυπόστατη. Επίσης επαναλαμβάνει ότι η καταγγελία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σπίλωσης των προσώπων ενώ επιβαρύνει τον εξαιρετικά υποστελεχωμένο Δήμο με επιπρόσθετο διοικητικό κόστος, εις βάρος της ομαλής λειτουργίας του.

Στα Δικαστήρια ο Δήμος για την υπ’ όψη καταγγελία

Η είδηση που βγαίνει από την επιστολή της 12ης Σεπτεμβρίου 2022 που υπογράφει ο κ. Σούγιαννης είναι ότι για την ανώνυμη καταγγελία ο Δήμος Κυθήρων προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς ενώ όπως αναφέρει θα προβεί σε ενέργειες και ενώπιον της Αστικής Δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια η υπόθεση της ανώνυμης καταγγελίας απασχολεί πλέον την Δικαιοσύνη και αναμένονται εξελίξεις.

Η Έρευνα συνεχίζεται. Μηνυτήρια αναφορά πολίτη για τα διαδραματισθέντα στο Δήμο Κυθήρων

Το Kythera.News συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την δικαστική τροπή που πήρε η υπόθεση από τον Αύγουστο του 2022. Συνεχίζει την έρευνα και θα επανέλθει με νεότερες πληροφορίες. Στο επόμενο μέρος της έρευνάς μας απευθυνόμαστε στην αντιπολίτευση, τόσο την μείζονα όσο και την ελάσσονα, για να απαντήσει στα ερωτήματά μας για την υπόθεση. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, γίνεται γνωστή μία ακόμη περίπτωση όπου η υπόθεση των καταγγελλομένων δημοσίων έργων θα απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Πολίτης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για τα διαδραματισθέντα στον Δήμο Κυθήρων.

Σε κάθε περίπτωση το Kythera.News θα προσπαθήσει να συμβάλει με όσα στοιχεία διαθέτει στην αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης η οποία, πέραν των αναφερομένων έχει πολλές προεκτάσεις στην γενικότερη δημόσια ζωή των Κυθήρων, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες, στον επιχειρηματικό κλάδο του νησιού, αλλά και το προεκλογικό τοπίο στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο σαφώς και επηρεάζεται από τα παραπάνω.

Θα αποφύγουμε να συμπεριλάβουμε στη δημοσιογραφική έρευνα φήμες για συμψηφισμούς και προσπάθεια «να πέσει στα μαλακά» η υπόθεση. Εμείς θα φιλοξενήσουμε μόνο επίσημες καταγγελίες και δημόσια έγγραφα.

Οι εκπρόσωποι όμως της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν μια απάντηση στους πολίτες Κυθήρων-Αντικυθήρων αν ο νόμος εφαρμόζεται εξίσου για όλους και αν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις «κομματικών φίλων»…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × five =