tragodia-diakoftiou

Απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Μαγουλά δίνει μέσω του Kythera.News ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Κυθήρων Χαράλαμπος Σούγιαννης. Πιο συγκεκριμένα στην εκτενή και αναλυτική απάντηση την οποία μας απέστειλε το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 προς δημοσίευση, απαντά μία προς μία στις σοβαρές καταγγελίες του αρχηγού της μείζονος τις οποίες απηύθυνε ο τελευταίος προς την Δημοτική Αρχή στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σούγιαννης αρνήθηκε τότε να απαντήσει επικαλούμενος το οξύ ύφος του κ Μαγουλά. Μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Μαγουλά να υποβάλει τις καταγγελίες του εγγράφως στην υπηρεσία, ώστε να λάβει απάντηση επ’ αυτών.

Ο κ. Σούγιαννης επιχειρεί την αποδόμηση των καταγγελιών, επικαλούμενος στοιχεία για κάθε  έργο. Καταλογίζει ευθύνες στον κ. Μαγουλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται και συμμετέχει στις διαδικασίες, ενώ επισημαίνει ότι οι χαρακτηρισμοί τους οποίους χρησιμοποιεί είναι ποινικά κολάσιμοι και αξιολογούνται ήδη από το Νομικό Σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής. Δεν παραλείπει δε, να τον συγχαρεί γιατί αναφέρθηκε στα πολλά έργα που όντως εκτελούνται στο νησί μας και τα οποία «κατάφερε η δική μας Δημοτική Αρχή να χρηματοδοτήσει».

Ο κ. Σούγιαννης στην εισαγωγή της επιστολής του αναφέρεται και στο δημοσίευμα του Kythera.News το οποίο αναπαρήγαγε και σχολίασε τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ, και σημειώνει ότι το μέσο Kythera.News δεν ζήτησε την επίσημη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, ενώ επεκτάθηκε σε σχόλια και αναλύσεις που εμμέσως σχετίζονταν με την τοποθέτηση του κ. Μαγουλά. (Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά το Kythera.News, θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο – απάντησή μας προς τον κ. Σούγιαννη)

Στη συνέχεια ο κ. Σούγιαννης δηλώνει πώς αν δεν απουσίαζε ο κ. Μαγουλάς από τις προηγούμενες συνεδριάσεις θα μπορούσε να του είχε απαντήσει νωρίτερα.  Σε κύριες γραμμές επιχειρηματολογεί ότι στα περισσότερα από τα έργα που αναφέρει ο κ. Μαγουλάς δεν χρειάζονται οικοδομικές άδειες και τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του αναφερόμενος στην σχετική νομοθεσία. Επίσης επικαλείται την υπερψήφιση του έργου για τα σχολεία από τον κ. Μαγουλά στην Οικονομική Επιτροπή, χωρίς ο τελευταίος, τότε, να αναφέρει ότι είναι παράνομο. Για την βαρύτατη κατηγορία περί κοινών καταπατητών στην υπόθεση του Κτηνιατρείου ο κ. Σούγιαννης κάνει λόγο για άγνοια του κ. Μαγουλά για την σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι το ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα στον Δήμο. Επισημαίνει δε, στον κ. Μαγουλά, ότι τα αναφερόμενα έργα έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης τον ρωτά αν αγνοεί σχετικούς νόμους και διατάξεις τους οποίους υποχρεούται ως αρχιτέκτων μηχανικός να γνωρίζει. Τέλος, για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται ότι διαθέτουν όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις ενώ χαρακτηρίζει αστείο να βγαίνει δημοσίως ο κ. Μαγουλάς και να ζητά στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευθεί αναλυτικά στα τοπικά ΜΜΕ. Στο τέλος ο κ. Σούγιαννης αναφέρει ότι ο κ. Μαγουλάς διαψεύδεται καθημερινά εδώ και 3 χρόνια.

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Σούγιαννη:

Απάντηση στο Kythera.News για τις δημόσιες κατηγορίες του κ. Ν. Μαγουλά

Αγαπητέ κ. Πρέκκα,

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Μαγουλάς, στο στάδιο της ενημέρωσης της 6ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έτους 2022 (8 Μαρτίου 2022), σε ακόμα μία από τις συνήθεις εκνευρισμένες τοποθετήσεις του ενάντια στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή (τοποθετήσεις που ποτέ δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις παρά μόνο από παραληρηματικό καταγγελτικό λόγο), κάνοντας κατάχρηση του χρόνου που δικαιούται σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. και εκμεταλλευόμενος την ανοχή και ευγένεια του Προέδρου κ. Μανώλη Στάθη, με ύφος έντονο, ειρωνικό και επικριτικό, επί εννιά (9) λεπτά ψευδολογούσε και εκτόξευε καταγγελίες και κατηγορίες σχετικά με τη νομιμότητα τεχνικών έργων του Δήμου Κυθήρων και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και βαρείς συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, όπως ʺείστε κοινοί καταπατητές…, επιπόλαιοι…, παράνομοιʺ κ.ά.. Παρέλκει να πούμε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι ποινικά κολάσιμοι και αξιολογούνται ήδη από το Νομικό μας Σύμβουλο.

Ως πρώτο σχόλιο σε αυτές τις αναφορές του κ. Μαγουλά έχουμε να πούμε ότι τον ευχαριστούμε διότι αναφέρθηκε στα πολλά έργα που όντως εκτελούνται στο νησί μας και τα οποία κατάφερε η δική μας Δημοτική Αρχή να χρηματοδοτήσει. Επιπλέον να τον συγχαρούμε διότι κατάφερε να αποκτήσει το πρώτο του πρωτοσέλιδο (έστω σε ένα συγκεκριμένο τοπικό έντυπο, κάθε αρχή και δύσκολη εξάλλου!), αν και θα ήταν καλύτερο τα πρωτοσέλιδα να τα αποκτά κάποιος για θετικούς λόγους και όχι με βάση ψευδείς και συκοφαντικές δημόσιες αναφορές, όπως θα καταδειχθεί κατωτέρω.

Την τοποθέτηση αυτή του κ. Μαγουλά κρίνατε σκόπιμο, χωρίς να ζητήσετε την επίσημη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, όχι μόνο να την αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας, αλλά να τη συνοδεύσετε με δικά σας σχόλια και αναλύσεις, συνδέοντάς την μάλιστα με ʺπαθογένεια της τοπικής αυτοδιοίκησηςʺ, ʺκαταστρατήγηση της απλής αναλογικής με το νόμο Θεοδωρικάκουʺ, ʺεπικράτηση στην αυτοδιοίκηση της fast track διαδικασίας – παράδειγμα με €6.500.000 εκ απευθείας αναθέσεις για 20 πόντους χιόνιʺ, ʺ«βροχή» από απευθείας αναθέσειςʺ, ʺκλειστούς διαγωνισμούς που ενίοτε κηρύσσονται και άκυροιʺ κ.ά.

Δυστυχώς η απουσία του κ. Μαγουλά από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. (29.03.2022 και 27.04.2022), δεν μου έδωσε την ευκαιρία να απαντήσω αναλυτικά, όπως έπραξα με όλα τα υπόλοιπα θέματα που έθεσαν συνάδελφοι της αντιπολίτευσης και πράττω, είτε κατά την διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, είτε στην επόμενη εάν απαιτείται να ενημερωθώ για κάποιο θέμα που δεν είμαι προετοιμασμένος.

Κατόπιν των παραπάνω, θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω δημόσια στις καταγγελίες αυτές, προκειμένου οι Δημότες του Δήμου Κυθήρων και οι αναγνώστες της ιστοσελίδας σας να ενημερωθούν πληρέστερα, ελπίζοντας παράλληλα ότι έχοντας πλέον την άποψη και της άλλης πλευράς (την altera pars κατά τη νομική έννοια) θα προβείτε σε αντίστοιχο σχολιασμό όπως πράξατε μονομερώς με την άποψη μόνο του κ.  Μαγουλά.

    Απαντήσεις επί των καταγγελιών του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ʺΠΡΩΤΑ  Ο  ΑΝΘΡΩΠΟΣʺ του κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΜΑΓΟΥΛΑ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 08-03-2022 (σε πλάγια γράμματα οι ακριβείς εκφράσεις του κ. Μαγουλά όπως προκύπτουν από το αναρτημένο στο youtube video της εν λόγω συνεδρίασης):

  1. «Το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κυθήρων εκτελείται δίχως οικοδομική άδεια. Εκτελείται δίχως τις εγκρίσεις της Αρχαιολογίας, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, της Εφορείας Νεωτέρων. Δίχως σχέδια. Και ξέρετε πώς εκτελείται; Σαν σεισμόπληκτο. Ξοδεύει ο  Δήμος Κυθήρων €200.000 για ένα κτίριο και το έχει ένα έργο σαν σεισμόπληκτο, δίχως την οικοδομική άδεια. Είστε λοιπόν πλέον από σήμερα όλοι συνυπεύθυνοι. Και ξέρετε γιατί; Γιατί κατά τις εργασίες αποξήλωσης αποξηλώθηκε αμίαντος. Κι αυτός ο αμίαντος, υπάρχουν φωτογραφίες, ήταν εκτεθειμένος δίπλα στα παιδάκια που πηγαίναν στο σχολείο. Όποιος δεν γνωρίζει τι σημαίνει σπασμένος αμίαντος μπορεί να μπει στο internet πολύ εύκολα και να διαπιστώσει».

Απάντηση: Το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, όπως και το Γυμνάσιο, επλήγησαν από τον σεισμό του Νοεμβρίου 2019. Κατά αγαθή συγκυρία, την ημέρα του σεισμού βρίσκονταν στα Κύθηρα μηχανικοί της Περιφέρειας (για επίβλεψη σε ορισμένα από τα πολλά δημοτικά εργοτάξια), οι οποίοι έλαβαν άμεσα εντολή από την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εσωτερικών να προβούν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των δημοτικών υποδομών και κυρίως των ενεργών σχολικών μονάδων. Συνέταξαν Τεχνική Έκθεση όπου ανέφεραν αναλυτικά τις ζημιές που προέκυψαν από το σεισμό στα 2 σχολικά κτίρια και με βάση αυτήν ο Δήμος μας αξίωσε και έλαβε τη σημαντική χρηματοδότηση των 200.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και ήδη το εκτελεί. Υπάρχει νόμιμη μελέτη από κρατικό όργανο που έχει εγκριθεί αρμοδίως. Ο κ. Μαγουλάς υπερψήφισε την απόφαση 58/2021 της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό του διαγωνισμού και ανακηρύχθηκε ο μειοδότης (ΑΔΑ: 6ΣΖΗΩΛΨ-5ΦΣ) χωρίς βέβαια να δηλώσει τότε ότι το έργο είναι «παράνομο». Οι προβλεπόμενες εργασίες εμπίπτουν στο άρθρο 30 του Ν.4495/2017 (μικρές επισκευές και διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, χρωματισμοί, συντήρηση και επισκευή στεγών και δωμάτων, μικρές διαμορφώσεις εδάφους και αυλείων χώρων κ.λπ.) για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Το έργο δεν αφορά μόνο στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, αλλά και στο Γυμνάσιο-Λύκειο και έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το αναφερόμενο ʺστοιχείο αμιάντουʺ που ʺαποξηλώθηκεʺ ήταν η καμινάδα του λεβητοστασίου η οποία αντικαταστάθηκε άμεσα από αντίστοιχη μεταλλική και δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την χρηματοδοτούμενη επισκευή του Σχολείου της Χώρας, αλλά εκτελέστηκε από την Σχολική Επιτροπή. Για το έργο υπάρχει έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ελέγχει τη νομιμότητα και πληρότητα του φακέλου και της διαδικασίας δημοπράτησης πριν την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

Παρ’ όλα αυτά, ρωτούμε:

α) πότε αντιλήφθηκε ο κ. Μαγουλάς την ύπαρξη και έκθεση αμιάντου ʺδίπλα στα παιδάκια που πήγαιναν στο σχολείοʺ;

β) που είχε εναποτεθεί η καμινάδα μετά την αποξήλωσή της και για πόσο χρόνο παρέμεινε στον χώρο αυτό;

γ) σε ποιες ενέργειες προέβη ο κ. Μαγουλάς όταν αντιλήφθηκε την ύπαρξή της και ποιόν ενημέρωσε σχετικά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Δ/νση σχολείου, Δ.Σ. Επιτροπής Α΄/θμιας εκπαίδευσης, αρμόδιο Αντιδήμαρχο);

δ) που βρίσκονται οι φωτογραφίες με τα στοιχεία αμιάντου ʺδίπλα στα παιδάκια…;ʺ.

  1. «…επισκευάζετε το Κτηνιατρείο στη Χώρα. Και ξέρετε ότι ούτε εκεί έχετε οικοδομική άδεια; Και να σας πω και το πιο φοβερό; Θέλετε να το ακούσετε; Δεν εκδώσατε οικοδομική άδεια γιατί δεν είναι ιδιοκτησία του δήμου. Εκτελείτε ένα έργο, έχετε δημοπρατήσει ένα έργο, σε ένα κτίριο που δεν έχει ιδιοκτησία ο Δήμος. Σαν κοινοί καταπατητές έχετε μπει μέσα σε ένα κτίριο και το επισκευάζετε δίχως οικοδομική άδεια γιατί δεν έχετε τίτλους ιδιοκτησίας. Είστε παράνομοι».

Απάντηση: Καταφανώς αγνοεί ο κ. Μαγουλάς τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 84 του Ν.1416/84, σύμφωνα με την οποία ʺκάθε ακίνητο που δεν ανήκει σε ιδιώτη ή στο Δημόσιο με νόμιμους τίτλους κτήσης, ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Κυθήρωνʺ και εμπίπτει στην Εγχώρια Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων. Συνεπώς το Κτηνιατρείο ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο βάσει Νόμου, δεν διεκδικείται ούτε από ιδιώτη, αλλά ούτε και από το Δημόσιο, και ειλικρινά απορεί κανείς με την εμμονή του κ. Μαγουλά στο ζήτημα αυτό. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν προκύπτουν από νόμιμη μελέτη κρατικού οργάνου (Περιφέρεια) και εμπίπτουν στο άρθρο 30 Ν.4495/2017 σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας (εργασίες χρώσεων, μικρών επισκευών, αντικατάσταση κουφωμάτων, συντήρηση στεγών και δωμάτων κ.λπ.).

Ο κ. Μαγουλάς, ωστόσο, οφείλει:

α) να αποδείξει ότι το Κτηνιατρείο το καταπάτησε ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας για ίδιον όφελος (ʺκοινοί καταπατητέςʺ) δημιουργώντας πλαστούς τίτλους, ή

β) να προσκομίσει νόμιμους τίτλους κτήσης κυριότητας του Δημοσίου ή κάποιου νομικού προσώπου ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή ιδιώτη. Άλλως είναι κοινός συκοφάντης και θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη να αποδείξει τα όσα συκοφαντικά ανέφερε στο Δ.Σ. περί «κοινών καταπατητών». Όποιος εκστομεί τέτοιες άθλιες συκοφαντίες, θα τις αποδεικνύει. Αλλιώς θα υφίσταται τις νόμιμες συνέπειες.

  1.   «…κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Μανιτοχώρι δίχως οικοδομική άδεια».

Απάντηση: Έγκριση Δόμησης: Φ-41/13-03-2017 & Άδεια Δόμησης: 055/10-04-2017 με τίτλο  ʺΚατασκευή Νέων Αθλητικών Εγκαταστάσεων στη θέση «Μανιτοχώρι» Κυθήρων».

Ο κ. Μαγουλάς, λόγω της επαγγελματικής και επιστημονικής του ενασχόλησης, γνωρίζει πολύ καλά ότι προ της έκδοσης Άδειας Δόμησης, εκδίδονται υποχρεωτικά όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (Αρχαιολογία, Γ.Γ. Αθλητισμού, ΣΕΓΑΣ κ.λπ.). Εξάλλου η Περιφέρεια δεν υπογράφει Προγραμματικές Συμβάσεις αν δεν υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις. Πριν την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, το έργο ελέγχθηκε ουσιωδώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, συνεπώς ο φάκελος είναι πλήρης και δεν ελλείπει κανένα στοιχείο.

  1. «…επισκευή πάρκινγκ στη Χώρα Κυθήρων που το καλοκαίρι έπεσε μία κοπέλα και κόντευε να σκοτωθεί, που είναι χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και εσείς το κάνατε πάρκινγκ…».

Απάντηση: Ο χώρος χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, διαστρώθηκε με άσφαλτο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (το 2013) και κατά τη γνώμη μας ορθώς, όπως μαρτυρείται και από σχετικά δημοσιεύματα και βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η μόνη εργασία που έγινε τα τελευταία χρόνια (στην προηγούμενη δημοτική θητεία) είναι η διόρθωση της κακοτεχνίας από την διαμόρφωση-ασφαλτόστρωση του χώρου που είχε γίνει το 2013. Συγκεκριμένα μετά από εύλογο και δικαιολογημένο αίτημα του κ. Μανώλη Χάρου, επειδή τα όμβρια διοχετεύονταν στην όμορη ιδιοκτησία του, έγινε μικρό έργο διαμόρφωσης για το οποίο δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας (περ. ζ΄ άρθρου 30 Ν.4497/2017).

Παρ’ όλα αυτά, ρωτούμε τον κ. Μαγουλά: Προτείνει να απαγορευθεί το parking στο χώρο αυτό και να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων; Είναι προσωπική του πρόταση ή της παράταξής του; Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Χώρας αξιώνουν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για μία πρόταση που θα καταστρέψει τον οικισμό της Χώρας στερώντας του εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης.

  1. «…υπέργεια δεξαμενή στις Αλεξανδράδες…».

Απάντηση: Σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 209 παρ. 6 Ν.3463/2006 όπως ισχύει): «Κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, τεχνικά έργα & εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την ύδρευση και αποχέτευση Δήμων ή Κοινοτήτων, την άρδευση περιοχών τους, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα οποία προβλέπονται από τεχνικές μελέτες, δεν υπόκεινται στους όρους & περιορισμούς των διατάξεων αυτών και για την κατασκευή τους δεν απαιτείται η έκδοση άδειας δόμησης από τις αρμόδιες αρχές εφόσον προβλέπονται από τεχνικές μελέτες».

Παρ’ όλα αυτά, ρωτούμε τον κ. Μαγουλά: Αγνοεί τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καίτοι Αρχιτέκτων Μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος;

  1. «…τοιχίο στον Κούκο στο Καψάλι που το εκτελέσατε δίχως οικοδομική άδεια & δίχως εγκρίσεις και τοιχίο στα Φριλιγκιάνικα…».

Απάντηση: Για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδών και κοινοχρήστων χώρων δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Υ.Α.. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/ 113130/3420 (ΦΕΚ 5287 Β΄/01-12-2020): «Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια στις εξής κατηγορίες κατασκευών στους δημόσιους Κ.Χ.: α) Έργα και κατασκευές απαραίτητες για τη διαμόρφωση και προστασία του εδάφους καθώς και την κίνηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων όπως: κλίμακες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), κυλιόμενες σκάλες, τοίχοι, τοιχία αντιστήριξης,… εκσκαφές και επιχώσεις και πάσης φύσεως δίκτυα υποδομής».

Παρ’ όλα αυτά, ρωτούμε τον κ. Μαγουλά:

α) Αγνοεί τη συγκεκριμένη διάταξη του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ, καίτοι Αρχιτέκτων Μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος; 

β) Ως Αρχιτέκτων Μηχανικός μπορεί να μας ενημερώσει βάσει ποιων διατάξεων και ποιας διαδικασίας είναι δυνατόν να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης εν χρήσει δρόμου και τι εγκρίσεις απαιτούνται

  1. «Επισκευές στο δημοτικό ακίνητο του Ποταμού…».

Απάντηση: Έγκριση Δόμησης: 6946/233/04-07-2016 & Άδεια Δόμησης: 94/11-07-2016 με τίτλο  ʺΕπισκευή  Δημοτικού Καταστήματος Τοπικής Κοινότητας Ποταμούʺ.

Ο κ. Μαγουλάς, λόγω της επαγγελματικής και επιστημονικής του ενασχόλησης, γνωρίζει πολύ καλά ότι προ της έκδοσης Άδειας Δόμησης, εκδίδονται υποχρεωτικά και όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (Αρχαιολογίας, Σ.Α. κ.λπ.). Πριν την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, το έργο ελέγχθηκε ουσιωδώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, συνεπώς ο φάκελος είναι πλήρης και δεν ελλείπει κανένα στοιχείο.

  1. «Προμήθεια του ʺμπετούʺ, που θα το θυμηθώ και αυτό, στο Καψάλι, τα 147 κυβικά, και μετά από λίγο καιρό ξανάνοιξε η τρύπα…».

Απάντηση: Όταν κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης του Δ.Σ. πρωτοαναφέρθηκε από τον κ. Μαγουλά η ποσότητα αυτή του ʺμπετούʺ όπως λέει, απάντησα ότι η διαχείρισή της έγινε κατά την θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. πριν να αναλάβω τα καθήκοντά μου και επομένως δεν διέθετα ακριβή στοιχεία για να ενημερώσω σχετικά το σώμα την ίδια ημέρα και δεσμεύτηκα ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε ο επικεφαλής (τότε) της δημοτικής παράταξης ʺΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣʺ κ. Δ. Παναγόπουλος να ενημερωθεί σχετικά απευθείας από τον ανάδοχο της προμήθειας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τον ανάδοχο, αυτός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παναγόπουλο για να πραγματοποιήσουν περιήγηση ενημέρωσης, όμως ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι βρισκόταν σε νοσοκομείο στο οποίο θα παρέμενε για τις επόμενες 10 ημέρες και δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με άλλο μέλος της παράταξής του, όμως κανείς δεν τον κάλεσε στη συνέχεια.

Βέβαια ο κ. Μαγουλάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η καθίζηση στο οδόστρωμα της παραλιακής οδού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κίνδυνος ανατροπής του απορριμματοφόρου του Δήμου, δεν έχει καμία σχέση με τα σημεία στα οποία απορροφήθηκαν τα 147 κυβικά ʺμπετούʺ.

  1. «Ανάπλαση των Μητάτων…».

Απάντηση: Το έργο δεν θα είχε χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αν δεν διέθετε όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, ούτε φυσικά θα είχαν πληρωθεί οι λογαριασμοί από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις (Αρχαιολογία, Σ.Α. κ.λπ.). Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τον κ. Ανδρέα Μαριάτο και εγκριθεί αρμοδίως. Πριν την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, το έργο ελέγχθηκε ουσιωδώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, συνεπώς ο φάκελος είναι πλήρης και δεν ελλείπει κανένα στοιχείο. Εδώ να πούμε ότι το έργο αυτό ολοκληρώθηκε το 2017, αλλά «τώρα του βρώμισε» του κ. Μαγουλά.

Σε ό,τι αφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής δυνάμει Προγραμματικής Σύμβασης (ενδεικτικά: Περιφερειακός Δρόμος Αντικυθήρων, Τοιχίο Αγίας Πελαγίας, Οδοποιία, Γήπεδο στο Μανιτοχώρι κ.λπ.) αυτά διαθέτουν όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις (αυτές που απαιτούνται κατά περίπτωση και ανά είδος έργου) και όποιος επιθυμεί (αιρετός ή πολίτης) τα ανάλογα στοιχεία μπορεί να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, η οποία τα χρηματοδοτεί. Πριν την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, τα έργα αυτά ελέγχονται ουσιωδώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, συνεπώς οι φάκελοι είναι πλήρεις και δεν ελλείπει κανένα στοιχείο. Ειδικά για τον Περιφερειακό Δρόμο Ποταμού Αντικυθήρων ο κ. Μαγουλάς θα έπρεπε να γνωρίζει από τις πολλές δημόσιες αναρτήσεις του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά ότι για το έργο αυτό εκδόθηκε ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που αναφέρει όλες τις εγκρίσεις (σχεδόν 17 δημοσίων υπηρεσιών) και είναι τουλάχιστον αστείο να ζητεί στοιχεία για ζητήματα που έχουν δημοσιευθεί αναλυτικά στα τοπικά ΜΜΕ. Η ΑΕΠΟ είναι αναρτημένη στη Διαύγεια με ΑΔΑ: Ψ4ΑΖΟΡ1Κ-Μ0Ν. Φυσικά αφήνουμε παντελώς ασχολίαστο το αίτημα του κ. Μαγουλά για ύπαρξη «εδαφοτεχνικής μελέτης» (!) για την τσιμεντόστρωση ενός υφιστάμενου δρόμου ή την ανάπλαση του Τοιχίου της Αγ. Πελαγίας. Αν απαιτούνταν τέτοια μελέτη θα είχε ζητηθεί είτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκριναν την υπογραφή της Σύμβασης, είτε από την Περιφέρεια Αττικής που χρηματοδοτεί τα συγκεκριμένα έργα!

Επιπλέον, όλα ανεξαιρέτως τα έργα διαθέτουν νομίμως εγκεκριμένες και θεωρημένες μελέτες, με αναλυτική τεχνική έκθεση, προμετρήσεις, προϋπολογισμό, αναλυτικό τιμολόγιο, ΣΑΥ (Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας) και ΦΑΥ (Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας), όπως προβλέπεται στο Νόμο. Δεν υφίσταται ούτε ένα έργο στο Δήμο μας που να μην διαθέτει τα ανωτέρω.

Ο κ. Μαγουλάς διαψεύδεται καθημερινά εδώ και 3 χρόνια. Θα θυμίσουμε μόνο ότι πριν 2 περίπου χρόνια, όταν υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση με το Δίκτυο Νήσων Αττικής για την εκπόνηση των μελετών ανακαίνισης της Βιτζαμανείου Σχολής και των ακινήτων της Κοινότητος Μητάτων, ο κ. Μαγουλάς δήλωνε με περισσή βεβαιότητα ότι οι Προγραμματικές αυτές είναι παράνομες, ότι οι μελέτες δεν θα εγκριθούν ποτέ από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ότι θα κάνει καταγγελία στο ΤΕΕ (ως εάν να αποτελεί το ΤΕΕ ελεγκτικό όργανο των Δήμων) κ.λπ. (υπάρχουν τα σχετικά emails). Διαψεύστηκε σε όλα: οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, είναι αρτιότατες και πλήρεις, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΕΦΑ και Νεοτέρων) και υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση. Τελικά, το ΤΕΕ γιατί δεν μας επέπληξε; Αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για όλα όσα έγραφε σε σειρά emails για το συγκεκριμένο θέμα προκαλώντας αλλεπάλληλες απαντήσεις για τις οποίες δαπανήθηκαν δεκάδες πολύτιμες εργατοώρες;   

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι μετά από την ανακοίνωση των νέων χρηματοδοτήσεων του Δήμου, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και ειδικότερα ο αρχηγός της έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση και καταφεύγουν σε ψευδολογίες και συκοφαντίες. Ο κ. Μαγουλάς μη έχοντας – ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ – στοιχεία για κακοδιοίκηση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και δημοτικών πόρων, ανακήρυξε τον εαυτό του σε δήθεν εκπρόσωπο της νομιμότητας και την παράταξή του σε αντιπρόσωπο των ελεγκτικών μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης. Προφανώς έχει παρεξηγήσει το ρόλο του ως Δημοτικού Συμβούλου και αντί με την επιστημονική του εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτει να συμβάλλει και εκείνος στην βελτίωση της ποιότητας υλοποίησης των έργων, αναλώνεται σε καταγγελίες για δήθεν ελλείψεις σε τυπικά χαρακτηριστικά αυτών θέτοντας τον εαυτό του στο περιθώριο της τοπικής κοινωνίας που δεν επικροτεί αυτό το είδος καταγγελτικού λόγου.

Θα μπορούσε, βέβαια, να δικαιολογηθεί η στάση αυτή σε κάποιον που έχει ως βασική αρχή του την απαίτηση για απόλυτη πληρότητα και στα τυπικά χαρακτηριστικά των έργων, εάν φυσικά θεωρεί ότι και στον ιδιωτικό του επαγγελματικό βίο και πολιτεία είναι το ίδιο σχολαστικός και κυρίως άψογος (δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Μαγουλάς δεν είναι…). Βέβαια για τα έργα που έχει εκτελέσει ο αδελφός του στον Δήμο, δυνάμει εργολαβικών συμβάσεων (ενδεικτικά: Συντήρηση-επέκταση λιθόστρωτων, Συντήρηση Δημοτικού Σχολείου Καρβουνάδων, Αποκατάσταση Λιθόκτιστων Τοπικής Κοινότητας Κυθήρων κ.λπ.), δεν θυμόμαστε να απαίτησε ποτέ ανάλογη πληρότητα εγκρίσεων και  αδειοδοτήσεων. Και ορθώς δεν ζήτησε, γιατί ο Νόμος προβλέπει ρητά σειρά εξαιρέσεων σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση έργων και κατασκευών σε δημόσιους χώρους, όπως αναλυτικά αναφέρθηκε ανωτέρω.

Αυτά προς το παρόν και ελπίζω να αισθανόμαστε όλοι ότι οφείλουμε να συμβάλλουμε για να  περιοριστεί η ένταση και η αντιπαράθεση, προκειμένου να φροντίσουμε τον τόπο μας και το μέλλον των νέων μας.

Παραμένω στη διάθεσή σας, με εκτίμηση

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ  ΚΥΘΗΡΩΝ 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − fifteen =