charchalakis

Την διαμαρτυρία του εκφράζει προς του υπουργούς ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αεροπορική σύνδεση του νησιού. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του.

Προς:
1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
2. Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια

Κοιν.:
1. Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο
2. Διοικητή Υ.Π.Α. κ. Γεώργιο Δριτσάκο
3. κ.κ. Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων
4. M.M.E. 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ, Κύθηρα, 01-06-2022, Αρ. Πρωτ.:2423 

Θέμα: Αδιανόητες πρακτικές των αεροπορικών εταιρειών. 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, 

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, η καλοκαιρινή περίοδος που μόλις ξεκίνησε, διαγράφεται άκρως θετική για την χώρα μας, καθώς σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ελληνικός τουρισμός δείχνει να ανακάμπτει, γεφυρώνοντας το κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια. 

Ήδη από πέρσι, η αεροπορική εταιρεία Olympic Air ξεκίνησε εκ νέου απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης», σε τακτική βάση για τη θερινή περίοδο. Οι πτήσεις αυτές ανακοινώθηκε ότι ισχύουν και για το φετινό καλοκαίρι, για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, συνδέοντας το νησί μας απευθείας με την Βόρειο Ελλάδα, που διαχρονικά αποτελεί πηγή έλευσης επισκεπτών στα Κύθηρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κυθήρων προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2022, το οποίο προσάρμοσε και στο δεδομένο της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κυθήρων. Το αυτό έπραξαν επίσης τόσο τα τουριστικά πρακτορεία Κυθήρων και Θεσσαλονίκης, όσο και οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και αυτοκινήτων στο νησί. 

Εντελώς ξαφνικά, όμως, και ενώ υπάρχουν ήδη πάρα πολλές κρατήσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια στα Κύθηρα, η Olympic Air, προχωράει σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεών της από τη Θεσσαλονίκη προς τα Κύθηρα υποχρεώνοντας τους επιβάτες να αλλάξουν αεροπλάνο στην Αθήνα (με μεγάλη αύξηση του κόστους), προκαλώντας τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα στο νησί μας και ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή στους επαγγελματίες του τουρισμού, που προσβλέπουν φέτος να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες των ετών 2020 και 2021. Απροειδοποίητα, χωρίς καμία ενημέρωση του Δήμου μας, ως εάν να πρόκειται για «κράτος εν κράτει», η εν λόγω αεροπορική εταιρεία «αποφασίζει και διατάσσει» παίρνοντας στο λαιμό της εκατοντάδες οικογένειες που ζουν από τον τουρισμό, ανατρέπει τον προγραμματισμό διακοπών όσων είχαν ήδη επιλέξει το εν λόγω δρομολόγιο για τις διακοπές τους και προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημία στον τόπο μας. 

Αλλά, και η συμπεριφορά της εταιρείας Sky Express, δεν είναι καλύτερη. Χωρίς επίσης να διαβουλευθεί με κανέναν τοπικό παράγοντα, μεταφέρει την μοναδική ημερήσια πτήση της για τα Κύθηρα στις 9 το βράδυ για όλο το καλοκαίρι (!) δημιουργώντας επίσης τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό, στους επισκέπτες και τους επαγγελματίες και εν γνώσει της μάλιστα ότι σπανίως τηρούνται επακριβώς οι ώρες των δρομολογίων και ότι οι καθυστερήσεις τουλάχιστον μίας ώρας είναι σύνηθες φαινόμενο. Με λίγα λόγια, οι τουρίστες θα φτάνουν στο νησί μας στις 11 και στις 12 το βράδυ! Σχετικά οι με αρ. πρωτ. 126/12-01-2022 και 1003/10-03-2022 επιστολές μας. 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, 

Οι ανωτέρω συμπεριφορές των αεροπορικών εταιρειών είναι απαράδεκτες και παντελώς ακατανόητες. Τα Κύθηρα, ένα νησί με μικρή τουριστική περίοδο και μόνο 2 πτήσεις ημερησίως από την Αθήνα κατά το θέρος, πασχίζουν να αναπτυχθούν οικονομικά και θα πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη, τόσο από την κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση, όσο και από τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που εισπράττουν ουδόλως ευκαταφρόνητα ποσά από την δραστηριοποίησή τους στο νησί μας, ένα νησί με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που ευελπιστούμε από το 2023 να έχει καλύτερη αεροπορική εξυπηρέτηση λαμβανομένου υπόψη ότι – επιτέλους – επιδοτείται για την περίοδο 2023-27 (πέραν της γραμμής Αθήνα – Κύθηρα) και η αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα σε ετήσια βάση, όπως παγίως ζητούσαμε, γεγονός για το οποίο θερμά σας ευχαριστούμε. 

Είναι προφανές ότι ο Δήμος και οι επαγγελματίες θα αξιώσουμε μέσω της Δικαιοσύνης αποζημίωση για κάθε είδους οικονομική ζημία που υφιστάμεθα από την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των εν λόγω εταιρειών. Επί παραδείγματι, η ακύρωση των απευθείας πτήσεων Θεσσαλονίκη – Κύθηρα, οδηγεί σε απαξίωση ένα μεγάλο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου μας για το φετινό έτος, που είχε προσαρμοστεί ακριβώς σε αυτό το δεδομένο (ραδιοφωνική και τηλεοπτική προβολή, καταχωρήσεις, ειδικές δράσεις για το κοινό της Βόρειας Ελλάδας κ.λπ.). 

Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, παρακαλούμε για την άμεση και καταλυτική παρέμβασή σας και παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε σχετικώς για τις ενέργειές σας. 

Με Τιμή, 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ευστράτιος Χαρχαλάκης

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − one =