Olympic_Air,_SX-OBE,_Bombardier_Dash_8_Q400_(39056445645)

Υποβαθμίζεται περαιτέρω η αεροπορική σύνδεση των Κυθήρων για την φετινή σεζόν (έως και 29 Σεπτεμβρίου), ύστερα από την ακύρωση όλων των απευθείας πτήσεων από την Θεσσαλονίκη. Η Aegean Airlines μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Olympic Air διακόπτει την διάθεση εισιτηρίων απευθείας πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της συμπρωτεύουσας, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην τουριστική κίνηση του νησιού. Σημειώνεται ότι η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Κύθηρα θα πραγματοποιείται πλέον με ενδιάμεση στάση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” ανεβάζοντας το κόστος του ταξιδιού σε ποσά από από 136 έως 149 ευρώ κατ’ άτομο για απλή μετάβαση, χώρια δε της ταλαιπωρίας των ανταποκρίσεων των πτήσεων και των αναμονών στους τερματικούς σταθμούς.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρσι, με την ίδια εταιρεία, μεσούσης της τουριστικής σεζόν, να ακυρώνει πέντε προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines – Olympic Air από Θεσσαλονίκη για Κύθηρα.

aegean2022

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2022 είχε γίνει γνωστή άλλη μία αρνητική εξέλιξη με άλλη εταιρεία, την Sky Express η οποία προγραμμάτισε τα δρομολόγιά της στη σύνδεση Αθήνα – Κύθηρα αργά το βράδυ, με αναχώρηση από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 9.00μμ. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ότι υποβαθμίζει την αεροπορική σύνδεση του νησιού και οδήγησε τον Δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη, μετά από επικοινωνία με την εταιρεία να προβεί σε εξώδικη επιστολή εναντίον της.

Απορία προκαλεί αυτή η σχετική υποβάθμιση στα δρομολόγια της Sky Express. Τι άλλαξε την στάση της εταιρείας που την 1η Ιουνίου 2017 όταν ο Πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Θεόδωρος Κροκίδας, ενώπιο του Δημάρχου μας, εδώ στα Κύθηρα, χαρακτήριζε το νησί ως έναν ποιοτικό ανερχόμενο και πολύ δυναμικό προορισμό που πρέπει να υποστηριχθεί; (Αλήθεια, πώς και από ποιον;)

Οι θλιβερές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών, λόγω της ακρίβειας, προκαλούν ανησυχία στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου του νησιού. Γεννώνται λοιπόν ερωτήματα. Μήπως κάπου κάνουμε λάθος στην στρατηγική μας ως τουριστικός προορισμός αφού θεσμικά δεν έχει διαμορφωθεί ένα διαχρονικό σχέδιο από τους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς; Μήπως το χαμηλό ενδιαφέρον στις πτήσεις της Θεσσαλονίκης δίνει λόγο για την ακύρωσή τους από την Aegean; Μήπως η Sky Express προκρίνει άλλους προορισμούς πιο εμπορικούς και κερδοφόρους σε πιο βατά ωράρια, βλέποντας τα Κύθηρα ως βαρίδι στο πρόγραμμά της; Μήπως εν τέλει η φρενίτιδα περί «ελεύθερης αγοράς» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση «απελευθερώνει» τις εταιρείες από την «κοινωνική υπευθυνότητά» τους, μετατρέποντας την ελληνική αεροπλοΐα σε «χρηματιστήριο» των ναύλων; Κι ακόμη, αν η πολιτεία μέσω της ΥΠΑ και του υπουργείου υποδομών και μεταφορών έχει λόγο επί του θέματος, γιατί δεν παρεμβαίνει; Τα ερωτήματα καθιστούν άπαντες αποδέκτες και ζητούν απαντήσεις καθώς τα Κύθηρα έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια στον Τουρισμό την τελευταία εικοσαετία και σε αρκετές περιπτώσεις με υψηλό δανεισμό της τοπικής μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το Kythera.News συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα, αναζητώντας απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα. Φαίνεται ασύλληπτο σε κάθε παρατηρητή, το νησί να επιχειρεί να αναπτύξει δυναμική σύνδεσης με νέους προορισμούς όπως το Τελ Αβίβ του Ισραήλ με την στήριξη του Δήμου Κυθήρων, και να μην μπορεί να το επισκεφθεί άνετα και οικονομικά ο Σαλονικιός ή ο Αθηναίος. Και να μη λησμονούμε ότι τα τελευταία χρόνια τα Κύθηρα έχουν απολέσει απευθείας συνδέσεις με το Μπιλούντ της Δανίας και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ενώ έχασαν και την σύνδεση με Κρήτη και Επτάνησα που εκτελούσε η εταιρεία Sky Express.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + seventeen =