pazari-potamos, Κύθηρα

Συνέχεια σήμερα στον διάλογο που έχει εγκαινιάσει το Kythera.News, σχετικά με το μέλλον λειτουργίας του Κυριακάτικου Παζαριού στον Ποταμό.

Μετά τις θέσεις του δημάρχου Κυθήρων για το πλαίσιο λειτουργίας του παζαριού, που δημοσιεύτηκαν στις 15/11/20, σειρά παίρνει σήμερα η δημοτική παράταξη «Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ». 

Στην πρότασή της, η παράταξη υπογραμμίζει τον ρόλο του θεσμού του κυριακάτικου παζαριού στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας, προτάσσει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του ως «υποδοχέα ανάπτυξης συμμετοχικής οικονομίας» και ζητά την πρόβλεψης μελλοντικής επέκτασης της δραστηριότητας, με σημείο αναφοράς πάντα την πλατεία.

Διαβάστε αναλυτικά, την πρόταση της δημοτικής παράταξης «Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ»: 

«Ο συνδυασμός “Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ ”  επικροτεί την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου λειτουργίας. Αλλωστε αυτό ήταν και  προγραμματική μας επιδίωξη.
Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Κυριακάτικου Παζαριού στον Ποταμό  πρέπει να στηριχθεί στην προώθηση της ταυτότητας που αφορά την μοναδικότητα του χωριού, της πλατείας, τον δημόσιο χώρο ως υποδοχέα ανάπτυξης συμμετοχικής οικονομίας και όχι ατομικής κερδοφορίας, την πανηγυρική ατμόσφαιρα με όλα τα καταστήματα του χωριού ανοικτά και την ύπαρξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.  

Τα προϊόντα που προωθούνται στην πλατεία πρέπει να :

  • Στηρίζουν την Πρωτογενή Παραγωγή (ιδιαίτερα προϊόντα υψηλής αξίας και όχι εντατικής καλλιέργειας),
  • Ενισχύουν την στοχευμένη μικρή μεταποίηση συνδυασμένη με την πρωτογενή παραγωγή,
  • Αποδίδουν στον πωλητή προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την επεξεργασία των πρωτογενών προϊόντων και όχι απο την απλή διακίνηση και την διάθεση χωρίς μεσάζοντα.
  • Ακολουθούν τους κανόνες ορθής παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης.

Ο αυθεντικός χαρακτήρας του Παζαριού αφορά όλα όσα περιγράφονται στην διακήρυξη του 1961 προς το λαό των Κυθήρων και δεν έχει σχέση με ανιστόρητες προσεγγίσεις και που διαβάζουμε την τελευταία περίοδο.

Αυτή η “Κυριακάτικη πανήγυρις”  απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.   Κατά συνέπεια  είναι απαραίτητη και η ύπαρξη αναμνηστικών ειδών και κατάλληλων συσκευασιών και όχι μόνο νωπών αγροτικών προϊόντων.

Με  βάση αυτό το σκεπτικό  προτείνουμε να περιληφθούν τα προϊόντα που προβλέπονται απο το  Άρθρο 7 του νόμου 4497/2017, χωρίς τίς περικοπές που προτείνονται απο το σχέδιο κανονισμού, 

Να εφαρμοστεί το άρθρο 45 του ίδιου νόμου για την πώληση καλλιτεχνημάτων και χειροτεχνημάτων προσωπικής δημιουργίας,

Να εφαρμοσθεί το άρθρο 38 παραγρ. 2 με τις δυνατότητες που δίνει καθορισμού απο τον Δήμο των πωλουμένων ειδών.

Η αρμόδια επιτροπή θα ελέγχει κατά την αδειοδότηση την τήρηση των προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας και τον κάθε απαραίτητο έλεγχο στη συνέχεια.

Στο άρθρο 5 του σχεδίου κανονισμού , ζητάμε να ισχύσει ο νόμος 4497 “δικαίωμα συμμετοχής να έχουν οι παραγωγοί που διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά”  καί όχι  μόνο αγρότες.

Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό, αρμόδιο να είναι το δημοτικό συμβούλιο και όχι η οικονομική επιτροπή.

         Ζητάμε να αφαιρεθεί  κάθε πρόβλεψη για οριστική μετακίνηση  του  παζαριού  από την πλατεία του Ποταμού.

Η οριοθέτηση του παζαριού πρέπει να προβλέπει δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση και να μην αναφέρεται μόνο στην πλατεία, χωρίς  πρόβλεψη για αύριο.!!!!

Η διαβούλευση του Δήμου για τον κανονισμό και τα θέματα που ανακύπτουν να περιλαμβάνει εκτός απο τους πωλητές – παραγωγούς προφανώς και την  γνώμη του Τοπικού συμβουλίου και  των καταστηματαρχών του Ποταμού.»

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + two =