charchalakis

Η σύνταξη και ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας του Κυριακάτικου Παζαριού του Ποταμού καλύπτει 2 βασικές αναγκαιότητες: η πρώτη και αυτονόητη είναι ότι κάθε υπαίθρια αγορά όπου και αν γίνεται πρέπει να τηρεί ορισμένους κανόνες λειτουργίας και να υπόκειται στις προβλέψεις του Νόμου και η δεύτερη προέκυψε μετά την ψήφιση του Νόμου 4497/2017, ο οποίος ουσιαστικά οδηγούσε το Παζάρι του Ποταμού σε κατάργηση.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το Νόμο 4497/2017, άρθρο 38, οι κυριακάτικες υπαίθριες αγορές διεξάγονται μόνο τις Κυριακές και σε αυτές απαγορεύεται ρητά η πώληση νωπών διατροφικών προϊόντων. Τα νωπά διατροφικά προϊόντα επιτρέπεται να πωλούνται μόνο στις λαϊκές αγορές, οι οποίες όμως σύμφωνα με το άρθρο 30 του ιδίου Νόμου απαγορεύεται να λειτουργούν την Κυριακή! Συνεπώς, μετά την ισχύ του ανωτέρω Νόμου, το Παζάρι θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο ως εξής: είτε θα συνέχιζε να λειτουργεί τις Κυριακές ως το γνωστό σε όλους μας «γιουσουρούμ» και χωρίς κανένα νωπό διατροφικό προϊόν (δηλαδή χωρίς την πώληση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων πρωτογενούς τομέα κ.λπ.) είτε θα έπρεπε να μεταφερθεί η διεξαγωγή σε άλλη μέρα εκτός Κυριακής, οπότε θα γινόταν μια τυπική λαϊκή αγορά όπως στην Αθήνα ή στις μεγάλες πόλεις. Αυτό όμως θα οδηγούσε στην κατάργηση του Κυριακάτικου Παζαριού όπως το γνωρίζουμε σήμερα και θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του διότι στην μεν πρώτη περίπτωση θα βλέπαμε πάγκους με ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, στη δε δεύτερη θα γινόταν σε εργάσιμη ημέρα άρα χωρίς συμμετοχή παραγωγών και πολιτών. Ο,τιδήποτε από τα δύο θα αλλοίωνε το χαρακτήρα του και θα οδηγούσε το Παζάρι σε κατάργηση.

Ο Δήμος μας, ενεργώντας μεθοδικά και υπεύθυνα, κατόρθωσε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το 2018, προκειμένου η Κυριακάτικη Υπαίθρια Αγορά Ποταμού Κυθήρων να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της σύμφωνα με τον αρχικό ιδρυτικό της Νόμο (Διάταγμα του 1927) και υπό την προϋπόθεση να υπάρξει Κανονισμός Λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 59 παρ. 16 του Ν.4497/2017.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Δήμος μας ανέθεσε στον έγκριτο Νομικό κ. Σπυρίδωνα Παπαχαραλάμπους τη σύνταξη Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας, το οποίο τέθηκε επί αρκετούς μήνες σε δημόσια διαβούλευση. Δυστυχώς, πέραν των φορέων και ελάχιστων πολιτών, η συμμετοχή στη διαβούλευση δεν υπήρξε μαζική γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων, εκφράστηκε μόνο η ελάσσων μειοψηφία. Όλα τα σχόλια έχουν τύχει επεξεργασίας από τη Δημοτική Αρχή και αρκετές από τις προτάσεις θα συμπεριληφθούν στο τελικό Σχέδιο του Κανονισμού που θα τεθεί σύντομα σε ψήφιση από το Δ.Σ. Ωστόσο, μερικές προτάσεις δεν γίνεται να ικανοποιηθούν. Και αυτό διότι ο χαρακτήρας του Παζαριού ήταν ανέκαθεν η προώθηση των προϊόντων της τοπικής παραγωγής και των υποπροϊόντων τους και η μετατροπή του Παζαριού σε χώρο πώλησης π.χ. τουριστικών ειδών ή ειδών δώρων ή προϊόντων οικοτεχνίας θα άλλαζε το χαρακτήρα του και θα δημιουργούσε ταυτόχρονα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στα λειτουργούντα καταστήματα της περιοχής. Η ύπαρξη του Παζαριού πρέπει να γίνεται σε αρμονία με την τοπική αγορά.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι συμπολίτες μας, που εξάλλου μου το είπαν και κατ΄ ιδίαν, επιθυμούσαν «να μείνει το Παζάρι όπως έχει». Όμως αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Καταρχήν διότι δεν είμαστε της λογικής να αφήνουμε τις καταστάσεις στάσιμες καθώς τα ζητήματα του υπαίθριου εμπορίου είναι σοβαρά και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσάρεστες νομικές προεκτάσεις τόσο για το Δήμο όσο και για τους πωλητές. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πιστεύουμε πως το Παζάρι του Ποταμού μπορεί να αναβαθμιστεί και να διατηρηθεί μόνο με έναν σωστό Κανονισμό Λειτουργίας που θα τηρείται από όλους και θα βάζει τάξη σε ένα ζήτημα στο οποίο σήμερα δυστυχώς είμαστε εκτεθειμένοι. Αν αυτή η λογική κυριαρχούσε γενικά στον τόπο μας, σήμερα (και αυτό είναι το κλασικότερο παράδειγμα) δεν θα ταλαιπωρούμασταν επί σειρά ετών για να νομιμοποιήσουμε τα λιμάνια που ενώ πριν χρόνια θα μπορούσαν να έχουν νομιμοποιηθεί επικράτησε δυστυχώς η άποψη «αφήστε τα όπως είναι».

Ο Κανονισμός Λειτουργίας προστατεύει τους πωλητές, τους παραγωγούς, το Παζάρι και το Δήμο μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven + 16 =