ευστράτιος χαρχαλάκης

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων, κου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, στο από 10/12/20, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sözcü Gazetesi», (το οποίο αναδημοσίευσε το Kythera.News την Παρασκευή 11/12/20), στο οποίο ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης, Umit Yalim αμφισβητεί ανερυθρίαστα την ελληνική κυριαρχία στο νησί των Αντικυθήρων.

Στο μήνυμά του, ο κ. Χαρχαλάκης κάνει λόγο για «αστείες αξιώσεις» που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς από Τούρκους αξιωματούχους και που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση.

Να θυμίσουμε, ότι στις δηλώσεις του, ο Yalim είχε ουσιαστικά καλέσει τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να αντικαταστήσει τον κο Χαρχαλάκη με Τούρκο διαχειριστή, μιας και το νησί τελεί υπό «παράνομη ελληνική κατοχή», όπως άλλωστε και 18 ακόμη ελληνικά νησιά και 2 βραχονησίδες, συν τα 3/4 της Κρήτης.

Στην απάντησή του όμως, ο δήμαρχος Κυθήρων επεσήμανε ότι μια μέρα νωρίτερα από το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, είχε ο ίδιος ζητήσει με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΣ, καθώς και στους βουλευτές ‘Α Πειραιώς και Νήσων, την εγκατάσταση στρατιωτικού φυλακίου στο νησί των Αντικυθήρων, στα πρότυπα των αντίστοιχων σε Γαύδο και Οθωνούς.

Εντύπωση προκαλεί η χρονική συσχέτιση των δύο γεγονότων, καθώς το άρθρο που εμφανίστηκε στην τουρκική εφημερίδα, είδε το φως της δημοσιότητας μόλις μία μέρα μετά την επιστολή του κ. Χαρχαλάκη, στην οποία μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά από τον δήμαρχο, στις αξιώσεις της γείτονος και για το νησί των Αντικυθήρων. Αξιώσεις που είναι μεν προ πολλού εκπεφρασμένες, αλλά μοιάζουν τώρα να επικεντρώνονται στο πρόσωπό του (ως θεσμικό φορέα), με την απαίτηση για αντικατάστασή του με Τούρκο αξιωματούχο-κυβερνήτη του νησιού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι παρόμοιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και διαρροές στα ΜΜΕ της γείτονος, αποτελούν πάγια τακτική, που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να ερμηνεύονται ως «αστείες αξιώσεις» για εσωτερική κατανάλωση, αλλά τουναντίον οφείλουμε να τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Ακολουθεί η επιστολή του δημάρχου Κυθήρων και η ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό:

επιστολή χαρχαλάκη για αντικύθηρα

«Rüzgar eken fırtına biçer (όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες)… Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντήσει κανείς με σοβαρότητα στις αστείες αξιώσεις κάθε πρώην Τούρκου αξιωματούχου, που έχουν ένα και μόνο σκοπό: να γίνει αρεστός στον Ερντογάν μήπως κερδίσει κάποιο νέο δημόσιο αξίωμα. Αξιώσεις αστειότητας, που δεν χρήζουν καμίας ουσιαστικής απάντησης πέραν του «μολών λαβέ». Έχω ήδη ζητήσει από τις 9/12 την ίδρυση Στρατιωτικού Φυλακίου στα Αντικύθηρα και ως Δήμαρχος θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για το νησί και τους κατοίκους του, πέρα και έξω από τις ανιστόρητες αξιώσεις της γείτονος. Πάντως καλό είναι να γνωρίζουν οι γείτονες πως οι άνεμοι φέρνουν θύελλες ή τουρκιστί ne ekersen onu biçersin…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − two =