προσφυγή αντιπολίτευσης για παράτυπη συνεδρίαση Δ.Σ.

Το Kythera.News αποκαλύπτει σήμερα, Τρίτη, 01/12/20, το έγγραφο με το οποίο η αντιπολίτευση στον Δήμο Κυθήρων προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την ανάκληση του εγγράφου από 28/09/20, με το οποίο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωνε για σύγκληση του Δ.Σ. την 02/10/20 μέσω «τηλεδιάσκεψης», την οποία η αντιπολίτευση θεωρεί «παράτυπη» και εκτός διαδικασιών που προβλέπονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ίδιο έγγραφο, η αντιπολίτευση ζητάει και την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ. στην εν λόγω συνεδρίαση, στην οποία εγκρίθηκε η συμμετοχή στον αναπτυξιακό σύνδεσμο ΕΥΠΛΟΙΑ, ένα όργανο, το οποίο – σύμφωνα πάντα με την αντιπολίτευση – «δεν ελέγχεται από τα δημοτικά συμβούλια ενώ συγκεντρώνει σημαντικούς πόρους για να πραγματοποιεί έργα χωρίς διαφάνεια.»

Διαβάστε παρακάτω το χρονικό της αντιπαράθεσης:

Σε δημοσίευμά του, με ημερομηνία 05/11/20, το Kythera.News κοινοποιούσε ανακοίνωση που υπέγραφε σύσσωμη η αντιπολίτευση και με την οποία καταλογίζει στον δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, «αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές ενέργειες.»

Στην βάση της κατηγορίας, βρισκόταν η – κατά την αντιπολίτευση – «παράτυπη» πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ. από 28/09/20, για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 02/10/20, μέσω «τηλεδιάσκεψης».

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την πρόσκληση «παράτυπη», για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι στην προαναφερθείσα περίοδο, δεν ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και ως εκ τούτου, η πρώτη επιλογή για σύγκληση συνεδρίασης Δ.Σ. παρέμενε η «δια ζώσης» συνεδρίαση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η ίδια η πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ., η οποία έχει ως σημείο αναφοράς την από 11/03/20 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών που ακολούθησαν μέχρι και τις 22/09/20. Το Υπουργείο Εσωτερικών απέκλεισε την «δια ζώσης» συνεδρίαση, μόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ το lockdown (07/11/20), με σχετική εγκύκλιό του.

Επομένως, μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία (28/09/20) κατά την οποία και εστάλη η πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ. προς τους δημοτικούς συμβούλους, ήταν ακόμη σε ισχύ η «δια ζώσης» επιλογή σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου. Πλην όμως, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Στάθης την απέκλεισε, επικαλούμενος εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, σύμφωνα με την οποία «ο τρόπος της συνεδρίασης ενός συλλογικού οργάνου, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του».

Έμειναν συνεπώς δύο επιλογές για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων. Μέσω τηλεδιάσκεψης, ή «δια περιφοράς».

Στην πρώτη (τηλεδιάσκεψη), απαιτείται να είναι «παρών» το 50%+, προκειμένου να κατακυρωθεί μια ψηφοφορία και οι αποφάσεις παίρνονται με online, ψηφιακή εκπροσώπηση και ψηφοφορία. Στην δεύτερη (δια περιφοράς), απαιτούνται τα 2/3 να δηλώσουν «παρών», προκειμένου να κατακυρωθεί μια ψηφοφορία και οι αποφάσεις παίρνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή αποστολής τηλεομοιότυπου (φαξ).

Η κατ’ ουσία «παρατυπία» όμως για την αντιπολιτευτική πλευρά, έγκειται στο γεγονός ότι η πρόσκληση που απέστειλε την 28/09/20 ο πρόεδρος του Δ.Σ., Εμμανουήλ Στάθης προς τα μέλη της αντιπολίτευσης, αναφερόταν σε σύγκληση δημοτικού συμβουλίου «με τη διαδικασία της ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ EMAIL ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ».

Η αντιπολίτευση εδώ μιλάει για «εφεύρεση» από πλευράς δημοτικής αρχής. Έχει επιχειρηθεί στην ουσία, ένας συγκερασμός δύο διαφορετικών διαδικασιών, της τηλεδιάσκεψης και της δια περιφοράς συνεδρίασης. Κι αυτό, προκειμένου να υπερκεραστεί το «εμπόδιο» των 2/3 που απαιτούνται στην δια περιφοράς συνεδρίαση (η πλειοψηφούσα αρχή δεν τα διαθέτει). Την ίδια στιγμή, η κατάσταση του πραγματικού χρόνου μέσω τηλεδιάσκεψης, επίσης δεν συμφέρει – πάντα κατά την αντιπολίτευση – την δημοτική αρχή, διότι σε συνθήκες έστω προσομοιωμένης διαδικασίας, θα αναγκαστεί να δεχτεί αντίλογο, να ελεγχθεί σε σημείο να υποστεί και εσωτερικές τριβές ή διαφωνίες εντός των ίδιων της των μελών. Άρα, παρά το ότι στην διαδικασία τηλεδιάσκεψης αρκεί το 50%+ για να περάσει η θέση της πλειοψηφίας, εκείνη φαίνεται να μην προκρίνει ούτε αυτήν την οδό, προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο που περιγράψαμε πιο πάνω.

Επομένως, η δημοτική αρχή, εν προκειμένω, κατέφυγε σε αυτόν τον συγκερασμό των δύο οδών, που μηδένισε τις απώλειες από την αντιπαράθεση και της επέτρεψε να περάσει αναίμακτα την ψήφιση συμμετοχής στον αναπτυξιακό σύνδεσμο ΕΥΠΛΟΙΑ, ένα όργανο που σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «δεν ελέγχεται απο τα δημοτικά συμβούλια ενώ  συγκεντρώνει σημαντικούς πόρους για να πραγματοποιεί έργα χωρίς διαφάνεια.»

Προσφεύγοντας ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αντιπολίτευση στον δήμο Κυθήρων, προσβάλλει και την συγκεκριμένη πράξη, ζητώντας την ακύρωσή της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επικαλείται στο έγγραφο-πρόσκληση που απέστειλε στους δημοτικούς συμβούλους την από 11/03/20 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – άρθρο 10, σύμφωνα με το οποίο η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται «με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο». Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προέκρινε ως «πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο το διαδίκτυο (internet) και συγκεκριμένα τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σε πραγματικό χρόνο (real time).»

Δείτε εδώ, το έγγραφο-πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Κυθήρων:

Εδώ εγείρεται θέμα ερμηνείας του όρου «τηλεπικοινωνιακό μέσο». Αποτελεί όντως το email «τηλεπικοινωνιακό μέσο» και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δικαιολογείται η επιλογή του στα πλαίσια μιας τηλεδιάσκεψης;

Αυτό είναι το σημείο, που – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Kythera.News – θα κληθεί να ερμηνεύσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έχει ήδη στείλει έγγραφο στον Δήμο, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.

Δείτε εδώ το έγγραφο που απέστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στον Δήμο:

Στις θέσεις της αντιπολίτευσης περί αντιδημοκρατικότητας στην σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και κατά συνέπεια στην λήψη αποφάσεων, ο Δήμος δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. Σε δελτίο τύπου, με ημερομηνία 13/08/20 (πριν προβεί σε καταγγελίες η αντιπολίτευση), αναφέρεται στις αποφάσεις της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας για τα μέτρα που πρέπει να διέπουν τα συλλογικά όργανα στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Επισημαίνει μάλιστα, «ότι στις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις, ο κάθε αιρετός έχει δικαίωμα να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη, γνώμη και κρίση επί ενός εκάστου εκ των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως και αυτό να καταγραφεί επίσημα στα πρακτικά, όπως εξάλλου γίνεται. Συνεπώς ούτε η Δημοκρατία βάλλεται από αυτόν τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ούτε φυσικά η γνώμη και άποψη των αιρετών περιορίζεται

Διαβάστε την προσφυγή της αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εδώ:

Το Kythera.News, πιστό στις αρχές της δεοντολογίας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση καταγράφοντας όλες τις δράσεις-αντιδράσεις, στο πλαίσιο μιας υγιούς αντιπαράθεσης για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one + 12 =