ερμού

Το σχέδιο λειτουργίας της αγοράς με click away, αποδεικνύεται ύστερα από δύο μέρες λειτουργίας, λίαν προβληματικό, όπως άλλωστε είχε προβλέψει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος, μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε προβλέψει ότι μόλις το 10% των εμπορικών επιχειρήσεων – όσες δηλαδή ήδη διάθεταν e-shop και το απαιτούμενο μεγάλο μέγεθος – θα μπορούσαν να δουλέψουν με αυτόν τον τρόπο.

Αδύνατο να δουλέψει η αγορά με click away

Αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη, κυρίως στην επαρχία αλλά και σε κάποια μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι μαγαζάτορες διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει νόημα, μιας και οι πελάτες δεν μπορούν να εισέλθουν εντός του καταστήματος. 

Για αυτόν τον λόγο, το σύνολο σχεδόν των εμπορικών συλλόγων της επαρχίας, υιοθετεί μια πιο επιθετική ρητορική σε σχέση με τους αντίστοιχους του λεκανοπεδίου. Μια ρητορική, που μεταφράζεται σε άμεσο άνοιγμα της αγοράς και την εγκατάλειψη του click away.

Ο Γεωργιάδης προσπαθεί να συγκρατήσει τους Κρητικούς

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, γνωστοποίησε ότι τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., θα ανοίξουν κανονικά από τις 18 Δεκεμβρίου, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αυτή η πρώτη αναγγελία συλλογικής ανυπακοής στα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλώντας σε εκπομπή της Κρήτης TV, ανέφερε ότι τα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης, θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. 

Kαμπανάκι για τα Jumbo και αίτημα για Plan B από τον Βακάκη

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βακάκης, πατριάρχης της γνωστής αλυσίδας Jumbo, σε συνέντευξή του προς την οικονομική ιστοσελίδα Euro2day, δήλωσε πως η επιλογή να μείνουν τα Jumbo κλειστά και να μην υιοθετήσουν το click away, έγινε επειδή εκτιμήθηκε ότι θα έχει «αμφίβολα αποτελέσματα». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση, «να εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου ένα Plan B, με το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, και με πλήρη απελευθέρωση ωραρίου και 7ήμερο, ή εν ανάγκη εναλλάξ λειτουργία κλάδων και αλυσίδων, προκειμένου να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους λιανεμπόρους».

Ο Απ. Βακάκης έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την πολυεθνική ΜΠΕΛΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπερεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Jumbο αλλά και πολλές άλλες, που είναι υποχρεωμένες να προγραμματίζουν σε δωδεκάμηνη βάση τη λειτουργία τους, είναι αδύνατον να παραμείνουν σε πορεία επιβίωσης με διαδικασίες ‘βλέποντας και κάνοντας’.

Η λύση του εμβολίου είναι μια διαδικασία που θα αποδώσει καρπούς σε βάθος 5-6 μηνών. Κατ’ επέκταση είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί από τώρα το plan B λειτουργίας για το σύνολο του κλάδου των καταστημάτων λιανικής, καθότι, λόγω του αρχικού σχεδιασμού ‘κλείνουμε Νοέμβριο, για να δουλέψουμε Δεκέμβριο’, δεν δόθηκε η δυνατότητα επιβίωσης στο λιανεμπόριο λειτουργώντας μέρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ανεξαιρέτως».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − 12 =