kyr-mitsotakis-sistima-ekkenoseon-doulepse

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση κατά 80% των ενοικίων των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε και το άνοιγμα του 5ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η μείωση που αφορά στο λιανεμπόριο, την εστίαση, καθώς και σε επιχειρήσεις στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, προβλέπει ταυτόχρονη αποζημίωση από το κράτος των ιδιοκτητών των ακινήτων κατά 60%.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή του click away, διαμηνύοντας στους μικροεπιχειρηματίες πως ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως κορονοϊού, θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα εργαλεία του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το 60% των ενοικίων θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου,τόνισε και εξήγησε πως εάν κάποιος πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο, θα πληρώσει 200 ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι προχωρά η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 τον Ιανουάριο. Θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυση στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου κατά 20%.

Το click away πάει καλά – Το μέλλον στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που βιώνει η αγορά και αντιλαμβάνεται το πόσο επώδυνο είναι να παραμένει κλειστό ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Υπενθύμισε όμως την πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών να ανακρούουν πρύμνα στην αρχική τους απόφαση για μερική άρση του lockdown, με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε το λιανεμπόριο, να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί και δεν θα απολογηθούμε για αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Ποια είναι η εναλλακτική την οποία προτείνετε; Να ανοίξουν τα καταστήματα ή να παραμείνουν τελείως κλειστά;»

Όσον αφορά το click away, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, η εικόνα που έχω είναι ότι το click away δουλεύει καλά. Διευκολύνει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατάρρευσης των εταιρειών Courier».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμμέσως υπερασπίστηκε τις εταιρείες ταχυμεταφορών, επικαλούμενος τα στοιχεία που ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πως από 100.000 πακέτα τη μέρα έφτασαν τις 500.000.

Χαρακτήρισε δε το click away «μία ανάσα, μία ανακούφιση για το λιανεμπόριο το οποίο δοκιμάζεται».

Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα του προϋπολογισμού, παραδέχτηκε ότι η εκτέλεσή του, αποτελεί «μια δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους», ενώ σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, έκανε λόγο για «μικρές απώλειες στο εισόδημα» και για «αποφυγή έκρηξης ανεργίας στη χώρα».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × one =