aiolika-telos-agrafa

“Κόκκινο” άναψε το ΥΠΕΝ στο σχέδιο της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων 40 MW και 46 MW στα Άγραφα, για το οποίο υπήρχε θύελλα αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, την κοινωνία της περιοχής αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του αιολικού σταθμού των 40 MW στις θέσεις ‘Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα’ , στους δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, της «ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε», εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Επίσης, απέρριψε και αντίστοιχο αίτημα για το αιολικό πάρκο των 46 MW στις θέσεις «ΓΡΑΜΜΕΝΗ – ΤΟΥΡΛΑ –ΚΑΡΝΟΠΙ» στους ίδιους δήμους της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.», επίσης θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΔΙΠΑ, τα δύο αιτήματα τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων των δύο αιολικών πάρκων και των συνοδών υποστηρικτικών έργων, απορρίπτονται διότι:

α) οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα, τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και

β) δεν εγκρίνεται, εν προκειμένω, η επέμβαση βάσει του έκτου κεφαλαίου του Ν. 998/79 στις εν λόγω δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα εκτάσεις για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί, ότι η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και πανελλαδική εναντίον της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Συγκεκριμένα, αρνητικές αναφορές υπέβαλαν: Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, του Πεζοπορικού και φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου του Δήμου Πλαστήρα, του Συλλόγου Απανταχού Βραγγιανιτών Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Ευρυτανίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τροβάτου Ευρυτανίας, του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece, της Περιβαλλοντικής Κίνησης Εξόρμηση για την Προστασία του Χωριού της Οξυάς, του Συλλόγου Επαινιανιτών Ευρυτανίας ο Άγιος Γεώργιος, του Δήμου Αγράφων, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμάραντου Καρδίτσας, του Συνδέσμου Απανταχού Καροπλεσιτών, της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Νομού Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δεσκάτης, του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών,του Συνδέσμου Φυσιολατρών Ορειβατών Σκακιστών Πειραιά Κρυστάλλης, του κ. Κρίτων Αρσένη Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του κόμματος Μέρα25, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Απανταχού Δυτικοφραγκιστιανών Ευρυτανίας: ‘’Η Γέννησης του Θεοτόκου’’, του Φυσιολατρικού Ομίλου Πειραιά, του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο, του Συλλόγου Κρικελλιωτών Ευρυτάνων ο Άγιος Νικόλαος, του Ελληνικού Σχολείου Προύσου, του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κέδρος Ζυγογιαννέικα, και του λοιπού ενδιαφερόμενου κοινού, τα οποία αναρτήθηκαν στο ΗΠΜ.

Ο βουλευτής, Κρίτων Αρσένης, σε ανάρτησή του, έκανε λόγο για «Νίκη στα Άγραφα» και για «ξύπνημα από τον λήθαργο του “δεν υπάρχει εναλλακτική”».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =