syriza-gia-pothen-esxes-mitsotaki

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Και ξαφνικά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να ανταποκριθεί στα εξόχως αρνητικά σχόλια που συγκέντρωσε όλη τη χθεσινή ημέρα (σ.σ., Τετάρτη, 20/01/21) η πρωτοβουλία 15 στελεχών, καθώς και της νεολαίας του να υπερασπιστούν τον ισοβίτη εγκέφαλο της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα. Το σχετικό λήμμα ήταν όλη μέρα χθες πρώτο με πληθώρα σχολίων στο twitter και η οργή των χρηστών διαδεχόταν τα ειρωνικά σχόλια.

Τα 15 γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο τους που επιγραφόταν «η δημοκρατία δεν εκδικείται» έπαιρναν το μέρος του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος έχει αρχίσει απεργία πείνας εδώ και πολλές ημέρες με αίτημα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού κι όχι σε εκείνες του Δομοκού. Το αίτημα Κουφοντίνα εδράζεται σε μια αναφορά του νόμου που λέει ότι ο κρατούμενος πρέπει να επιστρέφει στη φυλακή όπου βρισκόταν. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Κουφοντίνας γύρισε στις φυλακές Κορυδαλλού κι από εκεί μεταφέρθηκε στο Δομοκό. Όλο αυτό, πάντως, είναι τυπικό θέμα αφού κανένας νόμος δεν ορίζει σε ποια φυλακή θα παραμείνει ένας κρατούμενος.

Η Κουμουνδούρου αντελήφθη ότι δεν έχει στη σημερινή συγκυρία την πολυτέλεια να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, αλλά και ότι η προσπάθεια πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την «Προοδευτική Συμμαχία» προς τη σοσιαλδημοκρατία γίνεται απείρως δυσκολότερη όταν τέτοια θέματα, που εκλαμβάνονται από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ως υπεράσπιση ενός τρομοκράτη, έρχονται στην επικαιρότητα.

Σε αυτό το τελευταίο, συνέτεινε καθοριστικά, όπως ήταν αναμενόμενο, και η άμεση ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, να πάρει θέση: «Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του, ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του. Αλήθεια ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί με το κείμενο των στελεχών του; Περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα» έλεγε η ανακοίνωση της ΝΔ.

Τόσο επειδή το ζητούσε με σαφήνεια η Νέα Δημοκρατία, όσο -κυρίως- επειδή έπρεπε να κλείσει ένα από κάθε άποψη αχρείαστο μέτωπο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε το γάντι» και πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία των στελεχών του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο στους ΠΑΣΟΚογενείς πολίτες που έχουν πλησιάσει ή σκέπτονται να πλησιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, για να μη ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της εσωστρέφειας, αρκέστηκε σε ένα λακωνικό σχόλιο καταδίκης της τρομοκρατίας, χωρίς να εισέρχεται στην ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης: «Η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − fifteen =