proteini-ypertasi

Αν θέλετε να προστατευθείτε από την υπέρταση, προσέξτε τι είδους πρωτεΐνες καταναλώνετε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το είδος τους μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην υψηλή και στην χαμηλή πίεση.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων από 12.000 εθελοντών και την συνέκριναν με τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από υπέρταση (πίεση πάνω από 90/140 mmHg) κατά την έναρξη της μελέτης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, την αρτηριακή πίεση μπορούσε να επηρεάσει τόσο το είδος, όσο και η ποσότητα των πρωτεϊνών.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες πάσχουν από υπέρταση, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όταν αφήνεται χωρίς θεραπεία, προκαλεί βλάβες στο κυκλοφορικό σύστημα και ανοίγει το δρόμο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η διατροφή είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για την προστασία από την υπέρταση. Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά. Τα άλλα δύο είναι τα λίπη και οι υδατάνθρακες.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 12.177 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 έτη και το 47% ήσαν άνδρες.

Οι ερευνητές κατέγραψαν λεπτομερώς τη διατροφή τους για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Αναλόγως με τη σύστασή της, τη βαθμολόγησαν εστιάζοντας σε οκτώ διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών:

  1. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  2. Τα επεξεργασμένα δημητριακά
  3. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  4. Το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  5. Τα πουλερικά
  6. Τα ψάρια
  7. Τα αυγά
  8. Τα όσπρια

Για κάθε μία από αυτές τις πρωτεΐνες που κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, έπαιρναν έναν βαθμό. Η μέγιστη βαθμολογία ήταν το 8.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη βαθμολογία αυτή με τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης έπειτα από 6 χρόνια παρακολούθησης. Στο μεσοδιάστημα, το 35% των συμμετεχόντων παρουσίασαν πίεση πάνω από 90/140 mmHg.

Τα ευρήματα

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι το κλειδί για χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι να τρώει κανείς ποικιλία πρωτεϊνών.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη ποικιλία σε πρωτεΐνες (βαθμολογία 1-2) όσοι είχαν την υψηλότερη (4 ή μεγαλύτερη) διέτρεχαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση. Επιπλέον, κάθε πρόσθετη πηγή πρωτεϊνών μετά την πρώτη, φάνηκε να μειώνει και από λίγο τον κίνδυνο.

Ρόλο όμως έπαιζε και η ποσότητα των πρωτεϊνών. Ωφελημένοι ήταν οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά μέτριες ποσότητες πρωτεϊνών. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν ελάχιστες και όσοι έτρωγαν πάρα πολλές, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα με την πίεσή τους.

Ποια είναι η «μέτρια ποσότητα»; Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), ο μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά 1 έως 2 μερίδες πρωτεϊνών (ή 160 γραμμάρια). Οι ασκούμενοι και οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες.

Η AHA τονίζει πως έμφαση πρέπει να δίνουμε:

  • Στις φυτικές πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί, αρακάς)
  • Στα ψάρια και τα πουλερικά
  • Στα λίγων λιπαρών και τα άπαχα γαλακτοκομικά

Επίσης, έως 3 αυγά την εβδομάδα θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι συνήθως χρειάζονται καθημερινά και ζωικές πρωτεΐνες.

Ωστόσο οι συστάσεις αυτές ισχύουν για τα υγιή άτομα. Οι πάσχοντες από προβλήματα υγείας, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 2 =