plaka-athens

Στα χαρακώματα βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων και μισθωτές, σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, σχετικά με το ποιος δικαιούται και ποιος όχι, μείωση ενοικίου, με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ιδιοκτήτες κατοικιών, τις οποίες εκμισθώνουν σε υπαλλήλους τουριστικών καταλυμάτων, και δεν τελούν σε αναστολή εργασίας, ενώ επιδοτούνται ως άνεργοι, καταγγέλουν ότι οι ενοικιαστές έχουν αυθαίρετα προχωρήσει σε μείωση ενοικίου.

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, μείωση μισθώματος αξιώνουν και επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών για τα μισθώματα των κατοικιών τους.

Πέραν τούτου, στην γκρίζα ζώνη καταβολής ενοικίου με «μαύρα», το τοπίο παραμένει ακόμα πιο θολό, καθώς η διευθέτηση της διένεξης επαφίεται στην καλή πίστη των δύο μερών, καθώς, όπως είναι προφανές, αυτές οι περιπτώσεις δεν καλύπτονται από τον νόμο.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι διενέξεις έχουν πυροδοτήσει εντάσεις που φτάνουν μέχρι και την απειλή έξωσης. Έτσι, από την ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων που σχετίζονται με τη διασπορά του κορονοϊού, δικαιούχοι μερικής απαλλαγής από την καταβολή μισθώματος για μισθώσεις κύριας κατοικίας είναι:

“1. Οι μισθωτές μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε επιχείρηση της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, κατά περίπτωση. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως εάν έχει συμβληθεί ο ίδιος ή ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης ως μισθωτής, να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19.”.

Όπως τονίζεται από την ΠΟΜΙΔΑ, είναι απόλυτα σαφές ότι η ρύθμιση αυτή, όπως και όλες οι προηγούμενες, αφορά αποκλειστικά τους εν αναστολή σύμβασης εργασίας εργαζόμενους και δεν αφορά τους τελούντες σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων ή μη.

Επίσης, η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και κάθε είδος αυτοαπάσχολούμενους, γιατί οι τελευταίοι δικαιούνται μείωση αποκλειστικά στο ενοίκιο της ξεχωριστής επαγγελματικής τους εγκατάστασης (καταστήματος, γραφείου, εργαστηρίου τους κλπ.), και όχι της κύριας κατοικίας τους, ακόμη και αν την δηλώνουν ως φορολογική έδρα του επιτηδεύματός τους, ή ως μεικτής χρήσης, αφού προέχουσα χρήση στις περιπτώσεις αυτές είναι πάντοτε η της κατοικίας.

Ομοίως, τονίζεται ότι, η ρύθμιση αυτή, δεν αφορά οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μισθώσεων κατοικιών, πλην της κύριας κατοικίας των εν αναστολή εργαζομένων, και όχι δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ή προσωρινή διαμονή οποιουδήποτε.

Συνεπώς, καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ, σε όλες αυτές τις μη προβλεπόμενες περιπτώσεις μερικής απαλλαγής από το ενοίκιο μισθώσεων κατοικιών, αλλά και φοιτητικών μισθώσεων, οι μειώσεις του μισθώματος είναι παράνομες και οι μισθωτές οφείλουν το πλήρες ενοίκιο στους εκμισθωτές τους.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + 10 =