sozcu-efimerida

Τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός, είναι γείτονας», φέρει το άρθρο-άποψη του Ege Cansen, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 07/10, στην εφημερίδα «Σοζτζού».

Το άρθρο επικεντρώνεται στην εθνικιστική διελκυστίνδα που περιστρέφεται γύρω από την ρητορική που έχουν αναπτύξει, τόσο το κυβερνητικό AKP, όσο και το αντιπολιτευόμενο CHP, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκές σχέσεις.

Ο αρθρογράφος, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στις απαρχές της συνεύρεσης των Τούρκων με τους Έλληνες στα εδάφη της Μικράς Ασίας, αναφέρει ότι η συνύπαρξη των δύο εθνοτήτων, μοιραία γέννησε εντάσεις και τριβές, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για μια συνεχιζόμενη διαμάχη.

«Δείτε την Γαλλία και την Γερμανία», σημειώνει. «Μέσα στους αιώνες πολέμησαν πάμπολλες φορές η μία την άλλη, αυτό όμως δεν τις εμπόδισε να τείνουν χέρι συνεργασίας, που μεταφράστηκε στην δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ελλάδα είναι ο κήπος μας. Ας τον κρατήσουμε καθαρό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Cansen παροτρύνει τους αναγνώστες του να μην ασπάζονται την «ανοησία» περί εισβολής της Ελλάδας στην Τουρκία, με πολιορκητικό κριό τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. «Είναι δυνατόν ένα έθνος 12 εκατομμυρίων, να θέλει να μας επιτεθεί από τα νησιά; Προφανώς το κάνουν (σ.σ. τα στρατιωτικοποιούν) λόγω του ότι φοβούνται ότι εμείς θα τους επιτεθούμε», τονίζει. Για να καταλήξει, λέγοντας πως είναι ευθύνη της Τουρκίας, ως ο πιο ισχυρός των δύο μερών, να οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μια σταθερή ειρήνη. «Δεν έχει νόημα αυτή η ένταση, τουναντίον είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική της», καταλήγει.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 3 =