tragodia-diakoftiou

Την δική του τοποθέτηση για τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν λίγα μέτρα από το λιμάνι του Διακοφτίου το βράδυ της Τετάρτης, 05/10, δίνει, με επιστολή που απέστειλε στα κυθηραϊκά Μέσα Ενημέρωσης, ο Αντιδήμαρχος, Χαράλαμπος Σούγιαννης.

Σε αυτήν, εξιστορεί τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν του ναυαγίου, με την επιχείρηση που στήθηκε προκειμένου να διασωθούν οι μετανάστες που επέβαιναν του ιστιοφόρου το οποίο διαλύθηκε από τα μανιασμένα κύματα στα βράχια της δυσπρόσιτης περιοχής όπου έλαβε χώρα.

Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους όσους έσπευσαν να βοηθήσουν αλλά και εκείνους που προσέτρεξαν στην περίθαλψη των διασωθέντων ενώ απευθύνει κάλεσμα προς την Δημοτική Αρχή για ανοιχτή συζήτηση με όλες τις ομάδες, υπηρεσίες και πολίτες, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία του τραγικού συμβάντος στην κατεύθυνση ακόμα πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης ανάλογων κρίσεων στο μέλλον.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Σούγιαννη:

  • ΔΙΑΚΟΦΤΙ  05-06/10/2022:

Η νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη, ήταν αναμφίβολα από τις πιο μαύρες και δύσκολες αλλά και συνάμα από τις φωτεινές για όσους ζήσαμε και παρακολουθήσαμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων που ναυάγησαν υπό ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες στην απόκρημνη ακτή του Διακοφτιού.

Μαύρη και δύσκολη γιατί είδαμε με τα μάτια μας να χάνονται ζωές σε δευτερόλεπτα, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε μέσον και τρόπος για να το αποτρέψει.

Φωτεινή γιατί είδαμε συνανθρώπους μας που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για να προσφέρουν ότι μπορούσε ο καθένας, υπηρεσιακούς (πυροσβέστες, λιμενικούς, αστυνομικούς) που δικαίωσαν με την αποτελεσματικότητά τους την αναγκαιότητά τους, αλληλέγγυους και υγειονομικούς που ανέλαβαν την φροντίδα περίθαλψης και ανακούφισης των ταλαιπωρημένων και εξαντλημένων ναυαγών, θεσμικούς αυτοδιοικητικούς που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την άμεση κρατική συνδρομή και να οργανώσουν την προσωρινή στέγαση των διασωθέντων.

Φωτεινή όμως κυρίως γιατί είδαμε ΗΡΩΕΣ συνανθρώπους μας που υπερέβαλλαν ανθρωπίνων δυνάμεων και προτάσσοντας τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που υπήρχαν, παραμέρισαν ακόμα και την προσωπική τους ασφάλεια και κατόρθωσαν σε χρόνο ρεκόρ να ανασύρουν και να διασώσουν ογδόντα ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.

Ήταν οι Εθελοντές Διασώστες του Κλιμακίου Κυθήρων που πλαισιωμένοι από εθελοντές συμπατριώτες μας και πυροσβέστες, έδωσαν με αυτοθυσία την μεγάλη μάχη και την κέρδισαν.

Ήταν οι νέοι μας Δημήτρης Πρωτοψάλτης, Παναγιώτης Πρωτοψάλτης και Γιώργος Σταματάκος που είχαν την ιδέα, οργάνωσαν άμεσα την μεταφορά στην περιοχή και εγκατάσταση του γερανού της εταιρείας ″Γ.Μ.& Ι Πρωτοψάλτης Ο.Ε.″ και άρχισαν την ανάσυρση με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα.

Ήταν οι εκπρόσωποι της ενημέρωσης Ιπόλλυτος Πρέκας και Παναγιώτης Πολίτης  που από την πρώτη στιγμή ανέβασαν την είδηση ενημερώνοντας τον κόσμο που έσπευσε στην περιοχή για να βοηθήσει και στη συνέχεια βρέθηκαν επί τόπου και με αυτοθυσία από την άκρη του γκρεμού έπαιρναν συγκλονιστικά πλάνα για να δημοσιοποιήσουν την επιχείρηση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η Δημοτική μας Αρχή έχει την υποχρέωση και θα το κάνει: να καταγράψει με νηφαλιότητα όλες τις μαρτυρίες από την νύχτα αυτή και να αποδώσει ονομαστικά τις τιμές που αναλογούν σε κάθε έναν χωριστά, γιατί έκαναν όλους εμάς στα Κύθηρα αλλά και όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

Η Δημοτική μας Αρχή έχει την υποχρέωση και πρέπει να το κάνει άμεσα: να οργανώσει μία ανοικτή συζήτηση με όλες τις ομάδες, υπηρεσίες και άτομα που μπορούν να συμβάλλουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η επιχείρηση διάσωσης στο Διακόφτι έδωσε νέες εμπειρίες και στοιχεία που μπορούμε με μικρό κόστος να αξιοποιήσουμε για να προσθέσουμε μέσα και υλικά στα ήδη υπάρχοντα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση στο μέλλον αντίστοιχων καταστάσεων, αν και όποτε χρειαστεί..

Η Πολιτική Προστασία δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, μιας ομάδας, ενός κόμματος, μιας δημοτικής παράταξης. Είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας και όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να παραμερίσουμε διαφορές και αντιπαλότητες και να συμβάλλουμε θετικά. Σε αυτήν την προσπάθεια ΚΑΝΕΙΣ  ΔΕΝ  ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.

Τέλος για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις: όλες οι γυναίκες με την βοήθεια ανδρών τοποθετήθηκαν μέσα στον σάκο και ανασύρθηκαν με τον γερανό, καθώς ήταν αδύνατον να κρεμαστούν με τα χέρια από το σκοινί όπως οι άνδρες. Έτσι έγινε και για τις δύο τελευταίες γυναίκες. Τελευταίοι ανασύρθηκαν ένας-ένας δύο άνδρες.

Χαράλαμπος Σούγιαννης – Αντιδήμρχος Κυθήρων

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − 7 =