Το μεγέθους μικρού λεωφορείου ρομποτικό σκάφος της NASA, κατάφερε να προσεδαφιστεί για λίγα δευτερόλεπτα στην επιφάνεια του αστεροειδούς, ο οποίος απέχει 321 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, και να συλλέξει δείγμα από σκόνη και πέτρες.

Αν η ποσότητα δείγματος κριθεί ικανοποιητική, τότε θα δωθεί εντολή να ξεκινήσει το σκάφος το ταξίδι επιστροφής στην Γη τον Μάρτιο του 2021, με την επιστροφή του να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιχειρηθεί νέα απόπειρα συλλογής δείγματος τον προσεχή Ιανουάριο.

Οι Αμερικανοί -μέσω του επικεφαλής της διεύθυνσης της NASA, Thomas Zurbuchen, έκαναν λόγο για “απίστευτο κατόρθωμα”, σε ένα διαστημικό πεδίο όπου η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) κατέχει τα πρωτεία, έχοντας ήδη καταφέρει κάτι ανάλογο.

Το OSIRIS-Rex κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin και εκτοξεύθηκε το 2016, φθάνοντας στον Μπενού – ένα αστεροειδή με διάμετρο περίπου 500 μέτρων- το Δεκέμβριο του 2018, όπου τέθηκε σε τροχιά γύρω του.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen + fifteen =