person holding white usb cable
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Παρακάτω μια συνοπτική εικόνα του τι ισχύει στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, σταχυολογημένη από διάφορα sites και δημοσιεύματα.

Σαν γενική εικόνα, τα τεστ, στις περιπτώσεις που υπάρχει βάσιμος λόγος (π.Χ. συμπτώματα κλπ.) για τους πολίτες της κάθε χώρας είναι δωρεάν. Υπάρχει όμως διαφοροποίηση για τους επισκέπτες ή σε κάποιες περιπτώσεις για μη υποχρεωτικές κινήσεις π.χ. ταξίδι στο εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές, και με δεδομένο του τι συμβαίνει στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες απορροφούν το κόστος των τεστ στο δημόσιο σύστημα υγείας, και γενικά συνταγογραφούν τα απαραίτητα τεστ. Στην Ελλάδα δυστυχώς, και με δεδομένη την αύξηση απαιτήσεων για έλεγχο (σωστά κατά τη γνώμη μου), τα τεστ και ειδικά τα μοριακά δεν συνταγογραφούνται και το κόστος αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα βαρύ. Πέρα από την κατά τη γνώμη μου πολύ υψηλή τιμή τους.

Τι ακριβώς ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το κόστος διενέργειας τεστ;
–Γερμανία: Δωρεάν rapid τεστ στους Γερμανούς πολίτες και PCR τεστ κατόπιν συνταγογράφησης. 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.
–Γαλλία: Με συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Εναλλακτικά, κόστος των PCR γύρω στα 50 ευρώ για τους επισκέπτες.
–Αγγλία: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται δωρεάν τεστ στο NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) εφόσον εμφανιστούν κοινά συμπτώματα του κορονοϊού ή κριθεί αναγκαίο μετά από υπόδειξη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Δεν καλύπτεται το κόστος του τεστ μόνο αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, καθώς και για ταξίδια στο εξωτερικό.
–Ιταλία: Με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το τεστ γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλ. κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.
–Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.
–Ισπανία: Δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες, αλλά από €40 (rapid test) μέχρι €100 (PCR) για επισκέπτες.
–Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.
–Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.
–Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.
–Βέλγιο: Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ PCR, κατόπιν συνταγογράφησης.

Πιστεύω ότι είναι σωστή η πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο για συνταγογράφηση των (Rapid και PCR ) τεστ με εμπλοκή του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Παράλληλα με αλλά απαραίτητα μέτρα π.χ. μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ενίσχυση των μέτρων αποστασιοποίησης (περιλαμβανομένων των περισσότερων / μικρότερων τάξεων, περισσοτέρων μέσων μαζικής μεταφοράς (στο μετρό γίνεται…) κλπ.

Η ανθρωπότητα θα τον ξεπεράσει τον COVID, ειδικά με τα ισχυρά επιστημονικά εργαλεία όπως τα εμβόλια. Αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Και προβληματίζει ειδικά το πολύ υψηλό ποσοστό θνητότητας στη χώρα μας. Άρα χρειάζονται αλλαγές στη στρατηγική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα.

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × three =