girl, toddler, hairstyle

Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως πρόκειται για θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

«Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που διενεργούν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες».

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για συστάσεις εμβολιασμών των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και ο εμβολιασμός τους μπορεί να κριθεί αναγκαίος για τη δημιουργία της συλλογικής ανοσίας εφόσον ο κίνδυνος της επιδημίας παραμένει».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η έγκριση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αξιολόγησης δεν συνεπάγεται και έναρξη εμβολιασμού των παιδιών. Αυτό θα κριθεί όπως πάντα από τη σταθμιση του οφέλους σε σχέση με τον κίνδυνο. Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, όχι στο παρόν. Όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα».

Απαντώντας στο ερώτημα για το πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός μαθητών από την επόμενη σχολική χρονιά, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι θεωρεί πρόωρο το να μιλάμε για εμβολιασμο παιδιών ή εφήβων. Υπάρχει, όπως είπε, το ηλιακό φάσμα από 16 ετών με το εμβόλιο της Pfizer, αλλά δεν είναι κάτι που το προσδιορίζουμε για το άμεσο μέλλον.

Κατά την ενημέρωση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι μια αρνητική επίδραση της επιδημίας Covid ήταν και η αποτυπωμένη με αριθμούς σημαντική μείωση των κλασικών εμβολίων που αφορούν σε παιδιά και εφήβους και ιδιαίτερα και ενήλικες.

«Στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά των κλασικών εμβολιασμών για τα κοινά λοιμώδη νοσήματα, για να μην έχουμε ξανά την εμφάνισή τους εν μέσω επιδημίας Covid», σημείωσε η ίδια.

Παπαευαγγέλου για εμβολιασμό μαθητών

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν οι μαθητές πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε χθες, Κυριακή σε τηλεοπτική της συνέντευξη:

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών», δεδομένου ότι η διαδικασία αδειοδότησης των εμβολίων έχει κινηθεί γρήγορα μέχρι σήμερα, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έπονται των ενηλίκων» τόνισε η κα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση έχουν ξεκινήσει.

Όπως ανέφερε ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα.

Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει ήδη από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, είπε προσθέτοντας πως οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ήδη ξεκινάνε τώρα οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά, δήλωσε η κα Παπαευαγγέλου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 − 5 =