Πέμ, 13 Νοε 2025
15.3 C
Cythera

Σύψας: Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

«Λόγω των μεταλλάξεων, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία, οπότε επιστρέφουμε σε εποχές Γουχάν και σε έναν νέο ιό», υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα εφιαλτικό σενάριο.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας εξέφρασε έντονη ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».

Κατά τον Νίκο Σύψα, «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή…

Υπάρχουν «αυθαίρετα λιμάνια»; Ναι, υπάρχουν, όπως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές...

Από τον Μυλοπόταμο Κυθήρων στη δόξα της Εποποιίας της Πίνδου

Μια σημαντική εκδήλωση μνήμης και ιστορικής αναφοράς διοργανώνει ο...

Ημερίδα για Φροντιστές Χρονίως Πασχόντων στη Χώρα Κυθήρων – «Σε Προσέχω, Με Φροντίζω!»

Μια ιδιαίτερα σημαντική και ανθρώπινη δράση λαμβάνει χώρα στα...

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Βενεζουέλας

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφθασε χθες Τρίτη σε ύδατα ανοικτά της...

Γιάννης Κορωναίος: «Ο νευρικός Δήμαρχος…»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση που ξέσπασε στα Κύθηρα, ανάμεσα στον...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img