potamos-kythira

Διαβάστε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμού Κυθήρων μετά την συνάντηση – συζήτηση που είχε το Δ.Σ με την την Δημοτική Αρχή.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ποταμός Κυθήρων, 80200

Email: politistikospotamou@gmail.com

Δελτίο Τύπου

9.9.2022

Συνάντηση – Συζητηση με την Δημοτική Αρχή για θέματα που αφορούν στον Ποταμό

Την Κυριακή 18.9.2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας, με την Δημοτική αρχή σε συνέχεια και θετική ανταπόκριση από την Δημοτική Αρχή, σε αίτημα του Συλλόγου μας. Παραπείθεται στο Παράρτημα η επιστολή που συμπυκνώνει τα αιτήματά μας (ακολουθώντας και σχετική εντολή της πρόσφατης Γενικής συνέλευσης μας)

Στην συνάντησή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κος Χαρχαλάκης, και οι Αντιδήμαρχοι κκ Σούγιαννης και Ζαντιώτης από την Δημοτική αρχή και παρόντα στα Κύθηρα μέλη του ΔΣ (Σταύρος Μεγαλοκονόμος, Σπύρος Μιχαλακάκης, Βασιλική Φαρδούλη, Κατερίνα Λαμπράκη και Δημήτρης Κοντολέων)

Από πλευράς του Συλλόγου έγινε σαφής η βούληση για συνεργασία με το Δήμο, στην προσπάθεια για την αναγέννηση του χωριού μας. Η βούληση αυτή, όπως επιβεβαιώθηκε από την Δημοτική αρχή, είναι αμοιβαία

Παρακάτω παραθέτουμε τις απαντήσεις σε κάθε θέμα με την σειρά που συζητήθηκε, μια που έχει σημασία και η δέσμευση της Δημοτικής αρχής σε κάθε θέμα και ο χρονικός ορίζοντας.

Το ΔΣ του Συλλόγου θα προχωρήσει στην διεξαγωγή συζητήσεων με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Δημοτικού διαμερίσματος με σκοπό την αξιολόγηση των απαντήσεων που λάβαμε από την Δημοτική Αρχή.

  1. (1.2) Πολεοδομικά / Χωροταξικά

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη δραστικής βελτίωσης του Ποταμού στο συγκεκριμένο πεδίο, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έγινε ο διαγωνισμός και ξεκινάει η διαμόρφωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τα Κύθηρα (στη βάση του υπάρχοντος και ανολοκλήρωτου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου)

Τα αναμενόμενα οφέλη είναι η διαμόρφωση, Ορίων οικισμών (που ο Ποταμός δεν διαθέτει πράγμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη του), όρων δόμησης, χρήσεις, οριοθέτηση ρεμάτων κλπ). Θα αποτελέσει δε τη βάση για την διεύρυνση του ρυμοτομικού σχεδίου που τώρα υπάρχει μόνο για το κέντρο

Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου 18 μήνες και είναι δέσμευση του Δήμου να υπάρξει ευρεία συζήτηση και διαβούλευση όπως θα διαμορφώνονται οι προτάσεις για το σχέδιο.

Προτάθηκε δε (και θα το εξετάσουμε) η πιθανότητα πρόσληψης τεχνικού συμβούλου του Συλλόγου για την αρτιότερη συμβολή στην σχετική διαδικασία

2 (1.3) Θέατρο Ποταμού

Οι Μελέτες για την διαμόρφωση του Θεάτρου και του γύρω χώρου έχουν ολοκληρωθεί (715 Χιλ Ευρώ) και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το σχέδιο είχε υποβληθεί σαν ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) με διαχείριση από το ΠΕΠ της Περιφέρειας

Αναμένεται η προκήρυξη για τις κατασκευές μέχρι το Μάρτιο .

Θα ακολουθήσει κατά την κλασσική διαδικασία η αδειοδότηση λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού

Σημείωση: Η μελέτη θα αναρτηθεί εντός του μήνα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Θα το παρακολουθήσουμε και θα ενημερώσουμε

 

 

  1. (1.4) Γήπεδο Ποταμού

Το θέμα είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται υπογραφή (μαζί με το γήπεδο στα Φριλιγκιάνικα) της σύμβασης κατασκευής μέχρι τέλη Οκτωβρίου

Από την Δημοτική αρχή έγινε έκκληση για την συμβολή του συλλόγου στην κατεύθυνση της επαναδραστηριοποίησης του ΑΟΠ (Αθλητικός Όμιλος Ποταμού), μια που αυτό θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην λειτουργία και αξιοποίηση του γηπέδου. Ο σύλλογός μας θα αναλάβει πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωση: Τέθηκε και το θέμα του γηπέδου μπάσκετ. Φαίνεται ότι υπάρχουν θέματα σε σχέση με το δασικό και θα επανέλθουμε.

  1. (1.5) Αστικό Σχολείο

Ίσως το πιο ώριμο έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Leader. Έχει επιλέγει, μετά από ενδελεχή διαγωνισμό, ο κατασκευαστής και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μέχρι 20.10.22. Εκτιμάται ότι η Οικοδομική άδεια θα χρειαστεί 6-8 μήνες οπότε και θα αρχίσει η διαδικασία των παρεμβάσεων.

(3.2) Παζάρι

Μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί 9 άδειες και δυο ακόμα είναι σε εκκρεμότητα. Η διαδικασία συνεχίζεται. Παράλληλα έγινε ανάθεση προμήθειας για πάγκους που θα δώσουν καλύτερη αισθητικά και λειτουργική εικόνα στο παζάρι. Αναμένεται η παροχή νερού και σχετικής αποχέτευσης σύμφωνα με το κανονισμό.

Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα της συμμετοχής στο παζάρι, ΤΟΠΙΚΩΝ χειροτεχνών Είναι θέμα που μελετά ο Δήμος και διαμορφώνεται πρόταση για πιθανή διαμόρφωση ανάλογου, ξεχωριστού χώρου στον Ποταμό (στο χώρο της τώρα αναξιοποίητης πλατείας (Φαρμακείο / Πρωτοψάλτης) ειδικά για παζάρι χειροτεχνημάτων στα πλαίσια της γενικότερης δραστηριότητας του Κυριακάτικου παζαριού.

  1. (3.5) Υπηρεσίες στον Ποταμό

Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του ισογείου του Κοινοτικού Μεγάρου για την μεταστέγαση του ΚΕΠ και την δημιουργία χώρου έκθεσης αντίγραφου του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Από το σύλλογο ζητήθηκε να συστεγαστεί και το Γλυπτό «Χορεύτρια» του Εμμανουήλ Καβάκου που αγοράζει ο σύλλογος μια που πιστεύομε ότι είναι ιδανικός ο χώρος και από άποψη επισκεψιμότητας και ασφάλειας.

Το θέμα στέγαση της ΕΕΠΚΑ στον Ποταμό δηλώθηκε ότι δεν είναι νομικά δυνατόν γιατί πρέπει, κατά τον νόμο, να είναι στο διοικητικό κέντρο της Χώρας.

  1. (2 και 3.3) Ανάπλαση Ποταμού, Κυκλοφοριακό κλπ

7.1 Στο θέμα της ανάπλασης, αναμένεται η έλευση των μελετητών τον Οκτώβριο και οι προτάσεις τους θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ώστε, να προχωρήσει με τις αναγκαίες αλλαγές. Η μελέτη σε κάθε περίπτωση θα εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣ). Αναμένεται αδειοδότηση σε περίπου 1 χρόνο

Είναι γεγονός ότι η αρχική μελέτη έχει περιορισμένο χώρο (μόνο το κέντρο) όμως ο Δήμος δεσμεύεται για την επέκτασή του (συνάρτηση και με τις πολεοδομικές εξελίξεις βλ. παραπάνω) άμεσα

Να σημειωθεί ότι

Α. Τμήμα της ανάπλασης είναι η υπογειοποίηση των δικτύων (εκτιμάται κόστος 700χιλ-1 εκατομμύριο) πράγμα που είχε ζητηθεί ειδικά από το σύλλογο.

Β. Η Δημοτική αρχή δήλωσε ότι ενστερνίζεται τις παρατηρήσεις σχετικά με το χαρακτήρα του Ποταμού σαν κέντρο πολυσχιδούς δραστηριότητας (βλ. Δελτίο Τύπου 22.7.22).

7.2 Πρόσβαση στο παρκινγκ – προσωρινή πεζοδρόμηση κλπ.

Η προσωρινή πεζοδρόμηση (Παζάρι, βράδια το καλοκαίρι) σχετίζεται με την διαμόρφωση εναλλακτικής δεύτερης διόδου στο παρκινγκ (σε συνδυασμό με πιθανή επέκταση του).

Έχουν διερευνηθεί μια σειρά διαδρομές για δεύτερη είσοδο. Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μια πρόταση με συμφωνία όλων σχεδόν των εμπλεκομένων και εκκρεμεί μόνο μια ιδιοκτησία που υπάρχει αισιοδοξία ότι θα λυθεί σύντομα.

Παράλληλα εξετάζονται δυνατότητες σημαντικής επέκτασης του χώρου.

  1. (1.1) Αποχέτευση

Είναι το πιο δύσκολο θέμα που απασχολεί τον Ποταμό, με δεδομένο ότι, η υπάρχουσα μελέτη έχει πρόβλημα με τον σχεδιαζόμενο τελικό αποδέκτη. Σημειώνουμε ότι το θέμα είναι η βιολογική επεξεργασία των λυμάτων (μια που υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης).

Στην μελέτη υπήρχε δέσμευση (ΑΕΠΟ) για αποδέκτη μετά τον βιολογικό σε ρέμα που όμως είναι απολύτως αδύνατη νομικά / περιβαλλοντικά γιατί το ρέμα δεν είναι συνεχούς ροής. Οπότε αναζητείται άλλη λύση (πάρα τις μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης).

Η λύση που έχει επιλεγεί είναι ενιαία μελέτη / κατασκευή τριτοβάθμιου βιολογικού με αίτημα χρηματοδότησης στο ΥΠΟΙΚ. Η μελέτη θα ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων με πρόβλεψη χρήσης, των τριτοβάθμια καθαρισμένων αποβλήτων, είτε για αγροτικές καλλιέργειες είτε για ενίσχυση του υδάτινου ορίζοντα (το πιθανότερο σε συνδυασμό).

Υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό είναι δυνατόν αλλά είναι σχέδιο που θα απαιτήσει χρόνο. Υπάρχει δε ανάγκη για την επέκταση του δικτύου σε περιοχές που τώρα δεν καλύπτονται (περιοχές όπως Μελιτιάνικα, Τριφυλλιάνικα και στον κεντρικό δρόμο προς τους κάμπους κ.λπ..).

Δεδομένου ότι είναι ίσως το πιο κρίσιμο / άμεσο ζήτημα ο Σύλλογος θα το παρακολουθεί στενά, ενδεχομένως και με τη συμβολή εξειδικευμένου συμβούλου.

Σκοπός μας είναι να συζητήσουμε τα παραπάνω με τα μέλη μας, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής καθώς και με συλλογικότητες του Ποταμού και να επανέλθουμε. Εν τω μεταξύ θα παραμείνουμε κοντά στις εξελίξεις και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται παραπάνω.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι από πλευράς του Τοπικού Συμβουλίου δεν παρέστη κανένα μέλος στη συνάντηση αυτή, παρότι θέλουμε να πιστεύουμε, είχαν ενημερωθεί από την Δημοτική Αρχή.

Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Ποταμού

Σεπτέμβριος 2022

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − seven =