Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: «Ανοίξτε τη Χάλκη»

Μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέπεμψαν οι ΗΠΑ, με αφορμή την 50ή επέτειο από το κλείσιμο της σχολής. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να επιτρέψει την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν ξανά τους κληρικούς τους στη χώρα».

Στην ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζει ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν.

Όπως σημείωσε, «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στερεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία σχολή κατάρτισης για τους ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία, το σπίτι της για 1690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...

Όλοι Μαζί: Τι εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας; Ερωτήματα για τα αντλιοστάσια

Στο μικροσκόπιο της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί, Κύθηρα -...

Δέκα χρόνια κλείνει το Hania.News του «δικού μας» Γιώργου Γεωργακάκη

Η σημερινή ημέρα (18 Απριλίου 2026) αποτελεί ένα σπουδαίο...

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες γραμμές στην ακτοπλοϊα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο διαγωνισμός για τις τετραετείς...

Η Τεχεράνη κλείνει εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ ως απάντηση στον αμερικανικό αποκλεισμό

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img