Πέμ, 11 Δεκ 2025
13.5 C
Cythera

Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό

"Καμπανάκι" από ΠΟΥ. Το 25% των νοσοκομείων δεν έχει τρεχούμενο νερό, εκθέτοντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό.

Μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης, καθώς και σε τρεχούμενο νερό, παρατηρούνται στο ένα τέταρτο των νοσοκομειακών ιδρυμάτων του κόσμου, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περίπου 1,8 δισεκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται ή εργάζονται σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό ή σύστημα αποχέτευσης, επεσήμαναν ο ΠΟΥ και η Unicef σε κοινή τους έκθεση, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα 165 χωρών.

“Το να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο χωρίς νερό, σύστημα αποχέτευσης και απολύμανση ισοδυναμεί με το να στέλνουμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να εργαστούν χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι “η παροχή νερού, η απολύμανση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της covid-19. Όμως παραμένουν πολλά προβλήματα να ξεπεραστούν, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες”.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό: αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, αποτελούν το 14% των κρουσμάτων.

“Στέλνοντας επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που έχουν ανάγκη θεραπεία σε εγκαταστάσεις χωρίς καθαρό νερό, ασφαλείς τουαλέτες ή ακόμη και σαπούνι θέτουμε τις ζωές τους σε κίνδυνο”, τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. “Αυτό ήταν αλήθεια πριν την πανδημία covid-19, αλλά φέτος αυτή έχει καταστήσει αδύνατο να αγνοήσουμε τις διαφορές”.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα νοσοκομείο στα τέσσερα παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ένα στα τρία δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας, ένα στα δέκα δεν έχει υπηρεσίες απολύμανσης και ένα στα τρία δεν διαχωρίζει με ασφάλεια τα απορρίμματα.

Στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι καταστροφική: ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει πόσιμο νερό, ένα στα τέσσερα υπηρεσίες υγιεινής χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας και τρία στα πέντε δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες απολύμανσης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη Unicef, το κόστος για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παροχής πόσιμου νερού σε όλα τα νοσοκομεία των 47 αυτών χωρών ανέρχεται σε ένα δολάριο ανά κάτοικο. Επιπλέον, κατά μέσο όρο η λειτουργία και η διατήρηση των υπηρεσιών αυτών κοστίζει 0,20 δολάριο ανά κάτοικο το έτος.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ο σπασμένος δρόμος & η σπασμένη υπόσχεση

Αν έχετε διανύσει τον «δρόμο» από την αρτηρία Ποτάμου–Καραβά...

Στο Διοικητικό Εφετείο η υπόθεση πρόσβασης στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων

Μια από τις θεσμικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τον...

Ευχαριστίες του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Κυθήρων για τη στήριξη της πενταήμερης εκδρομής

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Κυθήρων εκφράζει...

Σειρά θεσμικών επαφών του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυθήρων στην Αθήνα

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κυθήρων «Τριφύλλειο»,...

Ελεύθερα Κύθηρα: Ξεκινά η «γραμμή του πολίτη» – νέος δίαυλος για άμεση επικοινωνία και λύσεις

Η δημοτική παράταξη της ελάσσωνος αντιπολίτευσης «Ελεύθερα Κύθηρα» ανακοινώνει...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img