Το Kythera.News εγκαινιάζει σήμερα την ενότητα Σινε-Παράδεισος, που θα μας συντροφεύει τα βράδυα της Κυριακής, με ταινίες που γράφτηκαν στην κινηματογραφική ιστορία με χρυσά γράμματα. Ταινίες, που ανέδειξαν μεγάλους ηθοποιούς, σκηνοθέτες παγκόσμιας εμβέλειας και που διαμόρφωσαν ρεύματα της κινηματογραφικής τέχνης που παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα για κάθε εποχή.

Αρχή σήμερα κάνουμε με το L’avventura («Η Περιπέτεια», 1960), το αριστούργημα του Μικελάντζελο Αντονιόνι, στην πρώτη του συνεργασία με την κατοπινή του μούσα, Μόνικα Βίτι, την οποία η ταινία εκτόξευσε στην βαθμίδα της παγκόσμιας σταρ.

Το L’avventura είναι το πρώτο φιλμ από την «τριλογία της αποξένωσης» του Αντονιόνι. Ακολούθησαν τα εξίσου σπουδαία, La Notte (1961) και L’eclisse (1962).

Πλοκή

«Η Άννα συναντά τη φίλη της Κλαούντια στη βίλα του πατέρα της στα περίχωρα της Ρώμης. Οι δυο γυναίκες επισκέπτονται τον αγαπημένο της Άννα Σάντρο και όλοι μαζί επιβιβάζονται την επόμενη μέρα σε γιοτ με δύο ευκατάστα ζευγάρια για κρουαζιέρα στην Μεσόγειο και τα Αιολικά νησιά της Σικελίας.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, η Άννα θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε ένα βραχώδες νησί. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να την βρουν, ο Σάντρο και η Κλαούντια θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι που θα τους φέρει στην Τροίνα, το Παλέρμο, τη Μεσίνα και στην Ταορμίνα, όπου θα συνειδητοποιήσουν την έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο αλλά και την αδυναμία να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.»

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών το 1960 και προκάλεσε αμηχανία, εξαιτίας κυρίως του μη φορμαλιστικού σκηνοθετικού της ύφους. Στην δεύτερη όμως προβολή, γνώρισε την αποθέωση από τους κριτικούς και κατόρθωσε να αποσπάσει τελικά το πρώτο βραβείο της επιτροπής. Έκτοτε, θεωρείται ως μια από τις πρωτοπόρες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, αναδεικνύοντας την νεωτερίστικη σκηνοθετική ματιά του Αντονιόνι σε κινηματογραφικό ρεύμα που ανέδειξε διαμάντια στην δεκαετία που ακολούθησε και μνημονεύεται ως τις μέρες μας για την αισθητική της απήχηση στον χώρο του arthouse  σινεμά.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − thirteen =