Σινε-Παράδεισος: L’avventura (1960)

Το Kythera.News εγκαινιάζει σήμερα την ενότητα Σινε-Παράδεισος, που θα μας συντροφεύει τα βράδυα της Κυριακής, με ταινίες που γράφτηκαν στην κινηματογραφική ιστορία με χρυσά γράμματα. Ταινίες, που ανέδειξαν μεγάλους ηθοποιούς, σκηνοθέτες παγκόσμιας εμβέλειας και που διαμόρφωσαν ρεύματα της κινηματογραφικής τέχνης που παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα για κάθε εποχή.

Αρχή σήμερα κάνουμε με το L’avventura («Η Περιπέτεια», 1960), το αριστούργημα του Μικελάντζελο Αντονιόνι, στην πρώτη του συνεργασία με την κατοπινή του μούσα, Μόνικα Βίτι, την οποία η ταινία εκτόξευσε στην βαθμίδα της παγκόσμιας σταρ.

Το L’avventura είναι το πρώτο φιλμ από την «τριλογία της αποξένωσης» του Αντονιόνι. Ακολούθησαν τα εξίσου σπουδαία, La Notte (1961) και L’eclisse (1962).

L avventura

Plot

«Η Άννα συναντά τη φίλη της Κλαούντια στη βίλα του πατέρα της στα περίχωρα της Ρώμης. Οι δυο γυναίκες επισκέπτονται τον αγαπημένο της Άννα Σάντρο και όλοι μαζί επιβιβάζονται την επόμενη μέρα σε γιοτ με δύο ευκατάστα ζευγάρια για κρουαζιέρα στην Μεσόγειο και τα Αιολικά νησιά της Σικελίας.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, η Άννα θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε ένα βραχώδες νησί. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να την βρουν, ο Σάντρο και η Κλαούντια θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι που θα τους φέρει στην Τροίνα, το Παλέρμο, τη Μεσίνα και στην Ταορμίνα, όπου θα συνειδητοποιήσουν την έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο αλλά και την αδυναμία να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.»

L avventura2

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών το 1960 και προκάλεσε αμηχανία, εξαιτίας κυρίως του μη φορμαλιστικού σκηνοθετικού της ύφους. Στην δεύτερη όμως προβολή, γνώρισε την αποθέωση από τους κριτικούς και κατόρθωσε να αποσπάσει τελικά το πρώτο βραβείο της επιτροπής. Έκτοτε, θεωρείται ως μια από τις πρωτοπόρες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, αναδεικνύοντας την νεωτερίστικη σκηνοθετική ματιά του Αντονιόνι σε κινηματογραφικό ρεύμα που ανέδειξε διαμάντια στην δεκαετία που ακολούθησε και μνημονεύεται ως τις μέρες μας για την αισθητική της απήχηση στον χώρο του arthouse  σινεμά.

 

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Trump announces disclosure of «important» documents on UFOs

«We found many, very interesting documents, I must say, and...

All Together: What is being installed next to our homes? Questions about pumping stations

Under the microscope of the municipal faction «All Together, Kythera -...

Hania.News of «our» George Georgakis celebrates ten years

Today (18 April 2026) is an important day for the...

The tender for the four-year barren lines in the ferry sector is in the final stretch

The tender for the four-year contracts is now on track for implementation...

Tehran reopens the Strait of Hormuz in response to the US blockade

Iran announced today that it is reinstating «strict control»...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img