Η Τουρκία προχώρησε στην επίσημη ανακήρυξη δύο «Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας και δημιουργώντας νέα εστία έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
As reported by Ναυτεμπορική, τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα φέρουν την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Αυγούστου.
Οι δύο περιοχές
Το πρώτο πάρκο χωροθετείται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ Φέτιγιε και Κας, με τη ζώνη που αποτυπώνεται στους τουρκικούς χάρτες να εκτείνεται γύρω από το Καστελλόριζο.

Το δεύτερο αφορά το Βορειοανατολικό Αιγαίο και εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Το κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική πλευρά είναι ότι τα όρια που ανακοίνωσε η Άγκυρα δεν περιορίζονται, σύμφωνα με την Αθήνα, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά επεκτείνονται σε θαλάσσιες περιοχές όπου τίθενται ζητήματα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η απάντηση της Αθήνας
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, χαρακτηρίζοντας παράνομη την τουρκική ενέργεια στον βαθμό που εκτείνεται πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Σύμφωνα με την ελληνική θέση, η ανακήρυξη των συγκεκριμένων πάρκων σε διεθνή ύδατα και σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η Αθήνα συνδέει το ζήτημα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσο για την προβολή μονομερών διεκδικήσεων.
Από τα ελληνικά στα τουρκικά θαλάσσια πάρκα
Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται μετά την απόφαση της Ελλάδας, το 2025, να προχωρήσει στη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο.
Η Τουρκία είχε τότε αντιδράσει, υποστηρίζοντας ότι σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες και να επιδιώκεται συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών.
Πλέον, με τα δύο τουρκικά Προεδρικά Διατάγματα, το θέμα των θαλάσσιων πάρκων μετατρέπεται σε ακόμη ένα πεδίο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διαφορετικές θέσεις Αθήνας και Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.













