gynaikeios-orgasmos

Ο γυναικείος οργασμός ανήκει χωρίς αμφιβολία στα πολυσυζητημένα κεφάλαια του σεξ. Όσες σχετικές απορίες κι αν έχεις λύσει όμως, υπάρχουν πάντα κι άλλα ερωτήματα ή νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Οι απαντήσεις που ακολουθούν διαφωτίζουν πολλά σκοτεινά σημεία.

Οι γυναίκες κάποιες φορές δυσκολεύονται, κάποιες αναρωτιούνται και προβληματίζονται, κάποιες απλά τον απολαμβάνουν, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει. Οι άντρες είτε προσπαθούν πολύ, είτε δυσκολεύονται να καταλάβουν τον μηχανισμό του, αδιαφορούν, τον θεωρούν απόδειξη της αρρενωπότητας και των «ικανοτήτων» τους. Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικείος οργασμός ανήκει στα πολυσυζητημένα κεφάλαια του σεξ.

Μυστικά και ψέματα για τον γυναικείο οργασμό

Ο ανδρικός οργασμός εξυπηρετεί έναν βασικό εξελικτικό σκοπό: την αναπαραγωγή. Με την εκσπερμάτιση, που ταυτίζεται με τον ανδρικό οργασμό, το σπέρμα στοχεύει να γονιμοποιήσει το γυναικείο ωάριο. Αντίθετα, η «χρησιμότητα» του γυναικείου οργασμού –αν και έχει συζητηθεί πολύ– είναι άγνωστη και αμφίβολη. Αυτό που είναι βέβαιο είναι, ότι η επίτευξή του σίγουρα ωθεί τις γυναίκες στο να θέλουν να ξανακάνουν σεξ. Επίσης, τις φέρνει πιο κοντά στον ερωτικό σύντροφο.

Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία από τον οργασμό, αλλά δεν υπάρχουν ικανά επιστημονικά στοιχεία που να τα επιβεβαιώνουν. Σίγουρα φέρνει ευχαρίστηση, χάρη στην ντοπαμίνη που εκκρίνεται στη διάρκειά του. Έτσι, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Επίσης, στη διάρκεια του οργασμού εκκρίνεται ωκυτοκίνη, που σχετίζεται με την αγάπη και τη συναισθηματική σύνδεση και που βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης των δύο συντρόφων. Τέλος, υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως βελτιώνει και τη γονιμότητα (π.χ. επειδή οι συσπάσεις της μήτρας στη διάρκεια του οργασμού μπορεί να βοηθούν στην καλύτερη μεταφορά του σπέρματος προς το ωάριο).

Σωματική η προέλευση του οργασμού στους άντρες, ψυχολογική στις γυναίκες

Η σεξουαλική ευχαρίστηση θεωρείται ότι στις γυναίκες έχει κυρίως ψυχολογική προέλευση και βάση, ενώ στους άντρες κυρίως σωματική. Ίσως γι’ αυτό οι άντρες έρχονται πολύ συχνότερα σε οργασμό από ό,τι οι γυναίκες (τουλάχιστον οι ετεροφυλόφιλες). Στους άντρες μιλάμε για ποσοστό σε ποσοστό 95% ενώ στις γυναίκες για 50 με 70%. Επίσης, την ψυχολογική βάση του γυναικείου οργασμού στηρίζει το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό και χωρίς καμία σωματική επαφή, ακόμα και μόνο με το μυαλό τους.

5 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις

  • Είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερους οργασμούς οι γυναίκες που έχουν υψηλότερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, που είναι πιο ανοιχτόμυαλες και λιγότερο θρησκόληπτες, που είναι σε ευτυχισμένες σχέσεις αλλά και που δεν έχουν βιώσει ψυχολογικό τραύμα στη ζωή τους.
  • Για τις γυναίκες, η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν είναι πάντα απαραίτητο να συνδέεται ή να συνδυάζεται με τον οργασμό.
  • Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν συχνότερα πολλαπλούς οργασμούς και το σεξ φαίνεται να διαρκεί κάθε φορά περισσότερο αλλά να είναι σπανιότερο από ό,τι στις ετεροφυλικές σχέσεις.
  • Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, ο οργασμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα μέσω του αυνανισμού.
  • Οι γυναίκες, στο πλαίσιο περιστασιακών σεξουαλικών συνευρέσεων, μπορούν να βιώσουν ακόμα και πολλαπλούς οργασμούς με μία μόνο προϋπόθεση: ότι η ντροπή και οι ενδοιασμοί θα ξεχαστούν όταν οι σύντροφοι βρεθούν στο κρεβάτι. Άλλωστε, οι λόγοι για τους οποίους θα φτάσει σε οργασμό μια γυναίκα στο πλαίσιο μιας συντροφικής μακροχρόνιας σχέσης είναι κατά πάσα πιθανότητα τελείως διαφορετικοί από τους λόγους για τους οποίους θα φτάσει στον οργασμό στη διάρκεια ενός one night stand.

Γιατί οι γυναίκες μπορούν να έχουν πολλαπλούς οργασμούς και οι άντρες όχι;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, αν και έχουν διαφορετική ανατομία, φαίνεται ότι έχουν αντίστοιχη απεικονιζόμενη διέγερση στον εγκέφαλο. Ναι, υπάρχουν επιστήμονες που έχουν καταφέρει να πείσουν γυναίκες και άντρες να αυνανιστούν στη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να παρακολουθούν το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός τους σε αυτήν τη διαδικασία.

Μετά την κλιμάκωση, όμως, τα πράγματα διαφοροποιούνται ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Συγκεκριμένες περιοχές του ανδρικού εγκέφαλου δεν αντιδρούν πλέον σε τέτοια ερεθίσματα, αντίθετα με τον εγκέφαλο των γυναικών, πράγμα που πιθανώς εξηγεί και τους πολλαπλούς οργασμούς που μπορούν να έχουν οι γυναίκες. Για τους άντρες κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο οργασμούς τους.

Η σημασία της κλειτορίδας

Τα αρσενικά και τα θηλυκά έμβρυα έχουν μέσα στη μήτρα το ίδιο σώμα και τις ίδιες νευρικές απολήξεις τους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους, μέχρι να γίνουν τελικά κορίτσια ή αγόρια. Έτσι, κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι η κλειτορίδα είναι ό,τι έχει απομείνει από το όργανο που δεν εξελίχθηκε ώστε να γίνει το πέος.

Η κλειτορίδα αναφέρεται για πρώτη φορά ως ξεχωριστό ανατομικό χαρακτηριστικό τον 16ο αιώνα, αλλά μετά ξεχνιέται. Έρχεται στο προσκήνιο τον 20ό αιώνα, αλλά πολλοί συνεχίζουν να τη θεωρούν μικρής σημασίας. Στη συνέχεια, ο Φρόιντ υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο κολπικός οργασμός είναι ο πιο ώριμος και «ανώτερος» από τον κλειτοριδικό οργασμό, και η αλήθεια είναι ότι αυτή η εντύπωση καθιερώθηκε έκτοτε, χωρίς όμως να ισχύει.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ο κολπικός οργασμός είναι σπανιότερος. Το 30 με 40% των γυναικών λένε ότι δεν έχουν ποτέ φτάσει σε οργασμό αποκλειστικά και μόνο με διείσδυση, ενώ εκείνες που φτάνουν σε οργασμό κλειτοριδικά, είναι σαφώς πολύ περισσότερες. Άλλοι μελετητές υπολογίζουν ότι το ποσοστό των γυναικών που φτάνουν σε κολπικό οργασμό να είναι μικρότερο από το 10%. Κάποιοι αναρωτιούνται μήπως ο κολπικός οργασμός δεν υπάρχει καν.

Τελευταίες θεωρίες ισχυρίζονται ότι ίσως οι γυναίκες που έχουν κολπικό οργασμό τον βιώνουν και πάλι χάρη στην κλειτορίδα, που τυχαίνει σε εκείνες να βρίσκεται πιο κοντά στην είσοδο του κόλπου και πιθανώς να είναι και μεγαλύτερη, οπότε να διεγείρεται με τη διείσδυση και να συμβάλει έτσι στον οργασμό.

Τι συμβαίνει με το σημείο G;

Το περίφημο σημείο G περιγράφηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον Γερμανό γυναικολόγο Ernst Gräfenberg. Κάποιοι πλέον ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει, άλλοι ότι εντοπίζεται σε κάποιες μόνο γυναίκες. Θεωρητικά, πρόκειται για ένα σημείο στο πάνω μέρος τους ανοίγματος του κόλπου, το οποίο καθώς διεγείρεται προκαλεί τον οργασμό. Σύμφωνα με κάποιους, είναι και υπεύθυνο για την «εκσπερμάτιση» που βιώνουν ορισμένες γυναίκες, την έκκριση δηλαδή μεγάλης ποσότητας υγρών από την ουρήθρα (που όμως δεν είναι ούρα), η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη ανδρική.

Είναι κακό να προσποιηθεί μια γυναίκα;

Σύμφωνα με έρευνες, το 67% των ετεροφυλόφιλων γυναικών έχουν προσποιηθεί οργασμό κατά καιρούς. Υπάρχει η κοινωνική εντύπωση ότι η προσποίηση του οργασμού είναι απευκταία. Σύμφωνα όμως με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, πιο πολλή σημασία έχει το γιατί μια γυναίκα υποκρίνεται. Αν το κάνει για τον σύντροφό της, τότε ναι, κάνει λάθος. Αν όμως το κάνει για τον εαυτό της, μπορεί με αυτή τη μέθοδο να καταφέρει τελικά να έχει έναν καλύτερο οργασμό, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει πολύ τον γυναικείο οργασμό.

Η δυσκολία της επίτευξης του οργασμού

Υπολογίζεται ότι η οργασμική δυσκολία αφορά το 16 με 28% των γυναικών στην Ευρώπη. Όταν μια γυναίκα δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό (ανοργασμία ή οργασμική διαταραχή, που για να ονομαστεί έτσι θα πρέπει να μας απασχολεί τουλάχιστον για 6 μήνες) δεν σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα κάποιο ψυχολογικό υπόβαθρο. Μπορεί να έχει να κάνει με ορμονικά θέματα (π.χ. εμμηνόπαυση) ή κάποιο ζήτημα υγείας (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, γυναικολογικές λοιμώξεις κ.α.), που να εμποδίζει μόνιμα, από καιρού εις καιρόν ή παροδικά τον οργασμό.

Για να λυθεί το όποιο οργανικό αίτιο πιθανώς εμποδίζει τον οργασμό, θα πρέπει να εντοπιστεί από έναν γιατρό και να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση (όταν αυτό είναι εφικτό). Συχνά, μπορούν να βοηθήσουν ορμονικά σκευάσματα, λιπαντικά τζελ, αντικαταθλιπτικά και σπασμολυτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ψυχολογική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα που δυσκολεύεται να έρθει σε οργασμό, καθώς πολύ συχνά οι αιτίες είναι μεικτές και παίζει ρόλο και η ψυχολογία. Μπορεί να παίζουν ρόλο θέματα όπως η διαμάχη μεταξύ των επιθυμιών και των κοινωνικών επιταγών, η ενοχή, οι αναστολές, η ντροπή, η υποτίμηση, η αίσθηση ανεπάρκειας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η δυσαρέσκεια, καθώς και η απογοήτευση ή η δυσφορία λόγω κακής εικόνας εαυτού, μια παλαιότερη τραυματική σεξουαλική εμπειρία, η κατάθλιψη κ.ά.

Ρόλο διαδραματίζουν και παράμετροι όπως η «κακή σχέση» με τον σύντροφο, η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και η άγνοια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθήσει η παρέμβαση ενός ειδικού, ο διαλογισμός και η καλή επικοινωνία, η ανοιχτή συζήτηση και ο πειραματισμός στο σεξ από το ζευγάρι. Έρευνες λένε ότι την επίτευξη του οργασμού βοηθούν τα έντονα φιλιά, η προσπάθεια διέγερσης της κλειτορίδας κατά τη διάρκεια της διείσδυσης και το στοματικό σεξ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 4 =