Έντι-Ράμα

Στην σφοδρή κριτική που δέχεται από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και την αντιπολίτευση σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, απάντησε την Δευτέρα με σειρά αναρτήσεών του στο twitter ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Έντι Ράμα κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι πετούν “εθνικιστική φολκλορική λάσπη”, και υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση, ενώ οι όποιες διαφορές θα επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χώρων.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα ασκεί το δικαίωμά της, όπως είχε κάνει η Αλβανία το 1990, με την χώρα μας να μην θέτει κάποιο ζήτημα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης, ο Ράμα αναφέρει πως συμφωνίες εν κρυπτώ δεν μπορούν γίνουν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όπως τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Το προεδρικό διάταγμα της Ελλάδας

Την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, πράξη που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − 15 =