proori-sintaxiodotisi

Μετά τον σάλο που δημιούργησε η απόφαση Βρούτση, με την οποία από 01/01/21 600 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα είχαν πλέον δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέκρουσε προίμναν το πρωί της Τρίτης, 29/12, ανακοινώνοντας στα social media ότι τελικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα έχουν συμμετοχή ή επιβάρυνση στα φάρμακα και το 2021. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε απορρίψει σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

«Η πολιτεία μένει δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν τη φροντίδα μας και στη νέα χρονιά», ανέφερε στομφωδώς σε twit ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σημειώνεται ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, που είχε προβλεφθεί για πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, θα σταματούσε  στις 31 Δεκεμβρίου 2020 με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μάλιστα απέρριψε και σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε – με βάση τη μόλις ανακληθείσα απόφαση – να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Ν. 4655/2020.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4655/2020, η πλήρης απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων (που σταμάτησαν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019) από τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων λήγει στις 31.12.2020.

Έτσι, από 1.1.2021, 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ – «Ήλιος» για τον Νοέμβριο του 2020), θα πλήρωναν χωρίς απαλλαγή τα φάρμακά τους, δηλαδή θα καταβάλλουν την αναγραφόμενη τιμή λιανικής πώλησης.

Να σημειώσουμε ότι η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ως αντισταθμιστικό μέτρο χορηγήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016, όταν σταμάτησε η χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Οι συνταξιούχοι που επωφελούνται μέχρι σήμερα από τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ή τη μειωμένη κατά 10% χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι με τη μηδενική συμμετοχή και ήταν όσοι είχαν απολέσει το ΕΚΑΣ μετά το 2016, ενώ η δεύτερη κατηγορία (συμμετοχή στα φάρμακα 10%) όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του στο τέλος του 2019.

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση

Στο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση τουλάχιστον κατά ένα χρόνο της απαλλαγής των χαμηλοσυνταξιούχων από την εισφορά για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον Γ. Βούτση.

Συγκεκριμένα η τροπολογία που κατατέθηκε και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση προέβλεπε: “Προτείνεται η παράταση για ένα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019 έως αντισταθμιστικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης”.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + 16 =