katastimata

Η ιστορική 27η Δεκεμβρίου – μέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την covid-19 στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αποτέλεσε το κομβικό σημείο για την αναστροφή της πορείας των πραγμάτων σε ότι έχει να κάνει με τον νέο κορονοϊό.

Έκτοτε, το κύριο ερώτημα που πλανάται στα χείλη πολλών, είναι το πότε θα ξεκινήσει η (μερική έστω σε πρώτη φάση) άρση του lockdown, που θα σηματοδοτήσει την απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι πρώτες συζητήσεις εντός της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων σχετικά με την προοπτική ανοίγματος του λιανεμπορίου, θα λάβουν χώρα τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2021, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ουσία, είναι οι μέρες της Πρωτοχρονιάς, εκείνες που θα αποτελέσουν και το απόλυτο κρας τεστ – όπως παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, 28/12 – προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι στην τελευταία στροφή, δεν θα παρατηρηθεί πισογύρισμα όσον αφορά την παρατηρούμενη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην επικράτεια.

«Εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου. Εξήγησε όμως πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο και πως με βάση αυτό, θα παρουσιάσει και την πρότασή του στην Επιτροπή, ώστε να «προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανεμπορίου… σίγουρα με κανόνες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες. «Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως», επεσήμανε. Σχετικά με το πώς κινήθηκαν οικονομικά τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο τζίρος την περασμένη εβδομάδα έφτασε έως και το 40%. Οι πολύ μεγάλες αλυσίδες δεν δουλέψανε. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις τα μικρά μαγαζιά έκαναν καλύτερο τζίρο, με τη μέθοδο click away».

Δύσκολα για εστίαση

Για το καυτό θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, μίλησε στο MEGA και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας ότι τα μέτρα για την αγορά θα ισχύσουν κανονικά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Παραδέχτηκε όμως και ο ίδιος πως είναι δύσκολο να προβλεφτεί το πότε θα ανοίξει η εστίαση, προτού επισημάνει ότι το μέτρο του click away «δούλεψε» για τα καταστήματα που ήταν ήδη οργανωμένα, προσθέτοντας στον τζίρο τους.

Ερωτηθείς αν μετά τις 7 Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, τόνισε ότι οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με εκείνον να παίρνει τις όποιες αποφάσεις. Ακόμη όμως είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορονοϊό, συνεπώς χρειάζεται υπομονή.

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τα καταστήματα

Ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη.  Όσον αφορά στην εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 14 Δεκεμβρίου η επιτροπή των 31 ειδικών ήταν απολύτως αρνητική στο να ανοίξει κι άλλο η αγορά , όπως είχαν μεταφέρει έγκυρες πηγές στο ethnos.gr. Οι επιστήμονες δεν προτίθενται να δώσουν το «πράσινο φως» για να ανοίξει κι άλλο η χώρα, πέραν του click away, το οποίο μάλιστα παρακολουθούν ώστε αν χρειασθεί να διακοπεί και αυτό.

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο ethnos.gr ότι ήδη η κινητικότητα στην χώρα είναι αυξημένη και το επιπλέον άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα μετά τις γιορτές.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 12 =