kypros-katexomena

Μπορεί η Ρωσία να γίνει η πρώτη μεγάλη χώρα που θα αναγνωρίσει επισήμως το ψευδοκράτος της Κύπρου, αγνοώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και προκαλώντας μία πολύ μεγάλη αλλαγή στο status της περιοχής;

Κατά τον πρώην Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος αρθρογράφησε σχετικά στο Arab News, το παραπάνω σενάριο, σαφώς βλαπτικό για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα, έχει πιθανότητες επαλήθευσης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος πολιτικός (μέλος του κυβερνώντος AKP) λέει ότι στην ατζέντα των δύο ηγητών το κυπριακό πρόβλημα βρέθηκε πολύ ψηλά.

Επικαλούμενος μάλιστα δήλωση του Αλεξάντρ Ντούγκιν, συμβούλου του Πούτιν και ειδικού στη γεωπολιτική, ο Γιακίς έγραψε ότι “αφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση αλλαγής θέσης της Τουρκίας στο ζήτημα της Κριμαίας, τότε η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία στη Βόρεια Κύπρο”.

Μία πιθανή ρωσική αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τουρκική επιχειρηματολογία η οποία μιλά πλέον για λύση δύο κρατών στο νησί και φυσικά θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις των παικτών που δρουν και έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτομάτως, δε, οι όποιες συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της Διζωνική Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε οριστικό ναυάγιο.

Η Τουρκία, βέβαια, για να αλλάξει στάση στην Κριμαία θα πρέπει να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς και γενικότερα τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Δεν θα είναι όμως η πρώτη φορά που θα το κάνει.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 18 =