Φωτ.: Λακωνικός

Ανείπωτη τραγωδία από τη μανία της πύρινης λαίλαπας βιώνει η Ανατολική Μάνη, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου στην περιοχή της Καστάνιας εξελίχθηκε σε ένα πρωτόγνωρο γιγαντιαίο μέτωπο, το οποίο επεκτάθηκε σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων, πέρασε από τουλάχιστον 15 χωριά και οικισμούς και προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.

Η φωτιά δεν σταμάτησε πριν φτάσει στη θάλασσα στο σημείο του Κτήματος Πεταλέα, ενώ χάρη στις ρίψεις νερού από ελικόπτερο, λίγο πριν τη δύση του ηλίου την Παρασκευή, ανακόπηκε η επέλαση της φωτιάς στην πόλη του Γυθείου. Χαρακτηριστικό της μανίας είναι πως οι φλόγες έφτασαν και απείλησαν τα όρια του Γυθείου, σε μια νοητή ευθεία από το κεντρικό κοιμητήριο έως το στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, βρίσκονταν εκτοπισμένοι στο Δήμο Ευρώτα και τη Σπάρτη, μετά από εντολές για εκκένωση όλων των περιοχών. Μόνο αργά το βράδυ επιτράπηκε στους κατοίκους του Γυθείου να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Π. Ανδρεάκος ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο αγώνας των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν εξαντλητικός έως και αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο σε μία ακόμα πολύ δύσκολη νύχτα για όλες τις δυνάμεις πυροσβεστών, εθελοντών και απλών πολιτών που, αν και εξαντλημένοι, δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή τη μάχη.

Με το ξημέρωμα του Σαββάτου, ελικόπτερο επιχείρησε εκ νέου ρίψεις νερού σε διάσπαρτες εστίες φωτιάς περιμετρικά του Γυθείου και συγκεκριμένα από το στρατόπεδο και έως το Βαθύ, με πιθανό πάντα τον κίνδυνο επιδείνωσης. Πιο έντονο πρόβλημα εντοπίζεται στο Αρχοντικό και στην Μαλτσίνα.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 25 οχήματα, 88 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Η κυκλοφορία οχημάτων στους οδικούς άξονες από και προς τη Μάνη έχει αποκατασταθεί, ωστόσο συνιστάται προσοχή και η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Η διαμόρφωση του πύρινου μετώπου προς το χειρότερο σενάριο διαφάνηκε από το απόγευμα της Πέμπτης, τη στιγμή που άρχισαν να εντείνονται οι άνεμοι στην περιοχή της Αν. Μάνης. Η κατεύθυνσή τους έστρεψε ταχύτατα τις φλόγες στο Σιδηρόκαστρο, στο οποίο δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν. Η επέλαση της φωτιάς συνεχίστηκε αφενός προς τον Καρέα και αφετέρου προς τη Μυρσίνη, τα Κονάκια, τον Καρβελά και το Σκαμνάκι, αναγκάζοντας τις αρχές να δώσουν εντολή εκκένωσης στη 1 τη νύχτα για Μαυροβούνι και Βαθύ Γυθείου. Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, επισκέπτες της περιοχής απομακρύνονταν από τα τουριστικά καταλύματα και τα οργανωμένα κάμπινγκ.

Το ξημέρωμα της Παρασκευής η πυρκαγιά συνέχισε να μαίνεται ανεξέλεγκτη και έως το μεσημέρι βρέθηκε να απειλεί τον Πλάτανο και τη Λίμνη Γυθείου, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και περιουσίες. Στις 4 το μεσημέρι και ενώ οι καπνοί είχαν πνίξει την πόλη του Γυθείου, ήρθε η εντολή για συντεταγμένη εκκένωση της πρωτεύουσας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, για προληπτικούς λόγους.

Από τις Αρχές διεκόπη η διέλευση οχημάτων στον δρόμο Γύθειο-Αρεόπολη και την Παράκαμψη Γυθείου, ενώ, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση στους οδικούς άξονες, πολλά οχήματα κατευθύνονταν μέσω της οδού Γύθειο-Σκάλα. Μάλιστα, με μέριμνα της δημοτικής αρχής, έγινε μεταφορά ατόμων με λεωφορεία στη Σκάλα και στο Βλαχιώτη, όπου οι αίθουσες του Δήμου Ευρώτα τους υποδέχτηκαν.

Η οργή των κατοίκων αλλά και του δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου για την κατάσταση και την ελλιπή συνδρομή εναέριων δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να έχει περιορίσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, διατυπώθηκε με πολλούς τρόπους δημόσια.

Γλίτωσαν τα σπίτια στα Κονάκια Μάνης
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι Πυροσβέστες και η Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας στο χωριό Κονάκια του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν από την Ομάδα Διάσωσης, στα Κονάκια τα σπίτια δεν υπέστησαν ζημιές, ωστόσο η καταστροφή στην αγροτοδασική έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες είναι ανυπολόγιστη.

Απεγκλωβισμός ατόμων από το Βαθύ Γυθείου
Επιχείρηση απεγκλωβισμού δέκα ατόμων από παραλία στην περιοχή Βαθύ Γυθείου έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής.
Οι πολίτες παρελήφθησαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν με επιτυχία σε ασφαλές μέρος.

Σημεία συγκέντρωσης στον Δήμο Ανατολικής Μάνης
Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης ανακοινώθηκαν σημεία συγκέντρωσης δημοτών και επισκεπτών που μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε ανάγκη.
Συγκεκριμένα, διατίθενται οι χώροι του Γενικού Λυκείου Γυθείου, του 2ου Δημοτικό Γυθείου και το Κέντρο Πολιτισμού. Όπως επισημάνθηκε, τα έξοδα διατροφή και στέγασης όσων βρίσκονται στις πληττόμενες περιοχές θα καλύπτονται πλήρως από τον Δήμο.

Συγκέντρωση τροφίμων στο Γύθειο
Σημεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες ανακοίνωσε επίσης ο Δήμος Ανατολικης Μάνης. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να παραδίδουν προμήθειες στο Δημαρχείο Γυθείου, στο Κέντρο Πολιτισμού και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αρεόπολης.
Για οποιαδήποτε ανάγκη και πληροφορία είναι στη διάθεση του κοινού τα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 2733360302, 2733360303, 6946558500 και 6936968173.

Συνδρομή εθελοντών για τη διάσωση ζώων
Τη συνδρομή τους παρέχουν στους κατοίκους του Γυθείου, για τη σωτηρία και προστασία των οικόσιτων ζώων, οι οργανώσεις «StraySpartaGreece» και οι Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης.
Μέλη τους βρίσκονται από την Πέμπτη στο Γύθειο για να βοηθήσουν στην περισυλλογή ζώων και παρακαλούν τους πολίτες να λύνουν τα ζώα και να ανοίγουν τις περιφράξεις σπιτιών και επιχειρήσεων.

Χαμηλότερος σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το Σάββατο 7 Αυγούστου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή του Δήμου Σπάρτης (κατηγορία κινδύνου 3) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στα νότια τμήματα (ΔΥ Μολάων και ΔΥ Γυθείου) της ΠΕ Λακωνίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − 2 =