Αν είχαμε την ευκαιρία να απαλείψουμε από την ανθρωπότητα κάθε έννοια στυγερού εγκλήματος, νομίζουμε πως οι περισσότεροι θα το κάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Την ίδια στιγμή όμως, αν μας δινόταν η ευκαιρία και η θέση να ερευνήσουμε ένα έγκλημα που μπορεί και να οδηγήσει σε έναν κατά συρροήν δολοφόνο, θα πετούσαμε τη σκούφια μας.

Αυτό το δεύτερο συναίσθημα έχει διαμορφωθεί σαφώς κι από πολλά αστυνομικά φιλμ και σειρές που έχουμε δει, τα οποία μας κάνουν να διαγράφουμε από το οπτικό μας πεδίο τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί το να ψαχουλεύεις εκεί που κάποιος κρύβει θανάσιμα μυστικά.

Επειδή όμως δε μας αρέσει να πάμε κόντρα στο συναίσθημα, σου κάναμε μια λίστα με σειρές για να δεις τον Αύγουστο στις διακοπές σου που κινούνται αυστηρά στο κομμάτι του whodunnit και εστιάζουν σε μια περίπτωση εγκλήματος που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Αν θεωρήσεις ότι λείπουν τρανταχτοί τίτλοι, τότε μάλλον δεν θα πληρούν το κριτήριο αυτό.

Για παράδειγμα, η μίνι σειρά Night Of είναι στη θεωρία μια σειρά που καλύπτει μια σοκαριστική δολοφονία, αλλά και καταδίκη αθώου έχουμε πολύ γρήγορα και τελικά εστιάζει στο πώς ένας αθώος μετατρέπεται αναγκαστικά σε ένοχο άπαξ και βρεθεί σε φυλακή.

Mindhunter

Το Mindhunter θα μπορούσε να θεωρηθεί η στέγη ή η σκεπή κάτω από την οποία υπάρχουν όλες οι αστυνομικές σειρές που καταπιάνονται με το whodunnit, αλλά και με την ψυχογραφική ανάλυση του εγκληματία. Βασισμένη στο βιβλίο δύο πρακτόρων του FBI που περιγράφουν πώς χτίστηκε το criminal profiling, το Mindhunter μας εισάγει στην ψυχολογία των κατά συρροήν δολοφόνων. Δυστυχώς, αν και η δεύτερη σεζόν ήταν ακόμα καλύτερη της πρώτης, δεν θα υπάρξει τρίτη.

Unbelievable

Η πιο επίκαιρη από τις σειρές που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Το Unbelievable βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μας καθοδηγεί στην προσπάθεια δύο γυναικών του αστυνομικού σώματος να συνδέσουν όλα τα στοιχεία τους ώστε να φτάσουν στην εύρεση ενός κατά συρροήν βιαστή. Φυσικά, αυτή η ενωμένη προσπάθεια είναι το τελείωμα της ιστορίας.

Πριν φτάσουμε εκεί, έχουμε την ανάκριση μιας κοπέλας-θύματος που οι άντρες αστυνομικοί την κάνουν να αναθεωρήσει γι΄αυτό που της συνέβη και να αλλάξει την εγγραφή του βιασμού της μέσα της ως κάτι που ήταν της φαντασίας της. Κάτι που ξεκάθαρα απαντά σε επιχειρήματα του στυλ «γιατί δεν το κατήγγειλε νωρίτερα, γιατί δεν το είπε τότε» και όλα τα συναφή.

Broadchurch

Μια από τις 5 καλύτερες σειρές στη βρετανική τηλεόραση της περασμένης δεκαετίας, το Broadchurch έχει ένα μειονέκτημα που καταφέρνει να το καμουφλάρει περισσότερο σε σχέση με άλλες σειρές σαν κι αυτό: είναι σειρά πολλών σεζόν και αυτό πάντα προκαλεί ατονία στο ενδιαφέρον και στη συμπύκνωση της εγκληματολογικής-αστυνομικής έρευνας. Σε κάθε περίπτωση είναι η σειρά που καθιέρωσε στο υψηλό επίπεδο την Ολίβια Κόλμαν και γι΄αυτό μόνο έχει θέση στις προτάσεις μας.

Slasher

Θα το βρεις κι αυτό στο Netflix. Είναι η πιο horror σειρά της λίστας. Η ιστορία της ξεκινάει 30 χρόνια πριν στο Waterbury, όπου μια σειρά δολοφονιών περιλαμβάνει τους γονείς της Σάρα Μπένετ. 30 χρόνια μετά, η Σάρα και ο άντρας της καταφτάνουν στην κοινότητα για να ζήσουν και συνειδητοποιούν ότι ο κύκλος αίματος δεν έκλεισε ποτέ και κινείται στη γραμμή των 7 θανάσιμων αμαρτημάτων. Μόνο που έχει ένα plot twist: ο δολοφόνος των γονιών της βρίσκεται στη φυλακή. Ο Εκτελεστής είναι κάποιος συνεχιστής-μιμητής; Ή μήπως ήταν εξ αρχής αυτός και ο φυλακισμένος είναι ένας αθώος;

The Outsider/ True Detective

Για το δεύτερο δεν χρειάζονται συστάσεις προφανώς, ενώ το πρώτο, εξίσου παραγωγή του HBO, είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή. Σαφώς ερμηνευτικά και σεναριακά η πρώτη σεζόν True Detective ήταν φαινόμενο, αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά για όρους αστυνομικής έρευνας που δεν διαπλέκεται από άλλα ζητήματα, όπως οι προσωπικές σχέσεις των δύο αστυνομικών, τότε η τρίτη σεζόν του TD και το The Outsider είναι πιο κοντά, χωρίς βέβαια να απεμπολούν μια πιο παραφυσική δραστηριότητα-πλαίσιο-υφολογία.

Criminal

Τοποθετημένο σε 4 διαφορετικές μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, το Criminal επικεντρώνεται σε ένα και μόνο κομμάτι της αστυνομικής έρευνας, την ανάκριση. Δεν είναι δηλαδή αστυνομική σειρά με την έννοια της αναζήτησης ενός εγκληματία και της διερεύνησης ενός εγκλήματος, αλλά βάζει γρήγορα στο στόχαστρο τους υπόπτους.

The Keepers/ Making a Murderer/ The Jinx

Και τα τρία είναι docuseries, δηλαδή σειρές που καλύπτουν αληθινά γεγονότα. Τα πρώτα δύο θα τα βρεις στο Netflix, το τρίτο στο HBO Max. Εφόσον μιλάμε για πραγματικές υποθέσεις, ο θεατής έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει το πλέγμα κινήσεων από τους ντετέκτιβ μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας ή έστω την προσπάθεια αποκάλυψης, ανεξαρτήτως επιτυχίας ή όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − 5 =