prota o anthropos

Δελτίο Τύπου με αιχμές και κατηγορίες κατά της Δημοτικής Αρχής εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Πρώτα ο Άνθρωπος”. Στο δελτίο αναφέρεται στο θέμα της μεταστέγασης του ΚΕΠ στο Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού, θίγοντας ζητήματα στην χρηματοδότηση του έργου και τον τρόπο με το οποίο εκτελέστηκε. Επίσης αναφέρεται στο θέμα της ανάπλασης του Αυλέμονα και στην ψήφιση των νέων δημοτικών τελών για το 2023. Διαβάστε παρακάτω το δελτίο.

Πρώτα ο Άνθρωπος

Κύθηρα, 1η Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 14η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου των Κυθήρων. Η συνεδρίαση ήταν μεικτή (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ σε πραγματικό χρόνο).

Στο στάδιο της ενημέρωσης η παράταξή μας ζήτησε να ενημερωθεί επίσημα για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία δίχως όμως να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις.

Η μεταστέγαση του ΚΕΠ του Ποταμού είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη και μια αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες του Δήμου. Δεν μπόρεσε όμως κανείς από την δημοτική αρχή να εξηγήσει πως η ανάθεση του έργου έγινε στις 17 Οκτωβρίου 2022 έναντι του ποσού των 23.547,60 ευρώ και η ολοκλήρωση των εργασιών έγινε 15 μέρες μετά! Δεν μπόρεσε κανείς από την δημοτική αρχή να εξηγήσει την επιλογή της εργολάβου στην οποία ανατέθηκε το έργο απευθείας από τον κύριο Χαρχαλακη, που όμως τυχαίνει και είναι η σύζυγος Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την παράταξη του. Δεν μπόρεσε κανείς από την δημοτική αρχή να εξηγήσει πως έγινε ο διαχωρισμός των οικοδομικών εργασιών καθώς στον ίδιο χώρο συστεγάζεται η μόνιμη έκθεση του μηχανισμού των Αντικυθήρων που όμως χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 44.320,00 ευρώ από το πρόγραμμα Leader. Δεν μπόρεσε κανείς από την δημοτική αρχή να εξηγήσει πως εκ των υστέρων της ολοκλήρωσης του έργου, ο Δήμος αποδέχθηκε από το  πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ» προβλεπόμενη χρηματοδότηση 7.316€ για εξοπλισμό (tablets, Η/Υ και εκτυπωτές) και 16.913,60€ για εργασίες ανακαίνισης.

Η ανάπλαση του οικισμού του Αβλεμωνα είναι ένα σημαντικό έργο όχι μόνο για την τοπική κοινότητα αλλά για όλο το νησί των Κυθήρων. Ο Δήμαρχος όμως δεν κατάφερε να εξηγήσει πως η μελέτη από τα 12 εκατομμύρια που ίδιος διαφήμιζε, τελικά «έπεσε» και χρηματοδοτήθηκε με 4 εκατομμύρια, και το πιο ουσιαστικό δεν μας εξήγησε ΤΙ τελικά αφαιρέθηκε και ΔΕΝ θα χρηματοδοτηθεί από την ούτως η άλλως «προβληματική» μελέτη. Πολύ περισσότερο, δεν κατάφερε να εξηγήσει πως ενώ δεν έχει καταφέρει επί 10 χρόνια να χρηματοδοτήσει την επισκευή του μικρού Καστέλου του Αβλέμωνα, για το οποίο υπάρχουν από το 2012 όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, θα καταφέρει να υλοποιήσει το έργο της ανάπλασης για το οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δικαστικές διαφορές με πολίτες μιας και ακόμα δεν έχει γίνει Κύρωση Κοινοχρήστων Χώρων. Δυστυχώς η μικροπολιτική των υποσχέσεων των ΘΑ έχει επιστρέψει στον τόπο μας.  Έφτασε στο σημείο δε, να αμφισβητήσει τις υπογραφές 70 συμπολιτών μας από τον Αβλέμωνα και να ζητήσει να του υποβληθεί το συγκεκριμένο κείμενο με Γνήσιο Υπογραφής!

Η παράταξή μας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης πρότεινε να αποσυρθούν όλα τα θέματα που αφορούσαν τα δημοτικά τέλη. Εναρμονισμένη με την κυρίαρχη τάση που ακολουθούν όλοι οι δήμοι της χώρας πρότεινε συμβολική οριζόντια μείωση όλων των συντελεστών κατά 5%. Ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί από την αντίστοιχη μείωση των εξόδων. Δυστυχώς η δημοτική πλειοψηφία δεν έχει τα απαραίτητα κοινωνικά αντανακλαστικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτες περιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι της πήρε 2 χρόνια μέχρι να εφαρμόσει το κοινωνικό τιμολόγιο και την μείωση των τελών την εποχή του κορονοϊού, πρόταση που η παράταξή μας είχε καταθέσει στην αρχή της πανδημίας.

Πρώτα ο Άνθρωπος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 4 =