avga

Το αυγό είναι μια τροφή υψηλής διατροφική αξίας αλλά και αυξημένης συγκέντρωση χοληστερίνης, ένα λιπίδιο με κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία του κυττάρου που σε  αυξημένα επίπεδα στο αίμα αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα αυγά έχουν υψηλή συγκέντρωση χοληστερίνης. Ένα μόνο αυγό περιέχει 212 mg όταν η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη ανέρχεται στα 300mg.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το σώμα καθημερινά παράγει μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης. Όταν αυξάνεται η πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης, το συκώτι παράγει απλώς λιγότερη χοληστερόλη για να την εξισορροπήσει. Ωστόσο, η ανταπόκριση στην κατανάλωση αυγών ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Το ανακουφιστικό σε όλη αυτή την δαιμονοποίηση της  κατανάλωσης αυγού και της αυξημένης χοληστερίνης είναι ότι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν βρει καμία συσχέτιση μεταξύ πρόσληψής αυγών και καρδιακών παθήσεων.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 7 αυγών την εβδομάδα ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Διατροφική αξία αυγού

Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Είναι πλούσιo σε μέταλλα και βιταμίνες όπως:

Ασβέστιο

Φώσφορο

Σίδηρο

Νάτριο

Κάλιο

Βιταμίνη Α

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Πρόκειται για μια από τις  ελάχιστες τροφές που περιέχει αυξημένα ποσοστά από σπουδαία συστατικά όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο, το ιώδιο και η χολίνη, μια ουσία που ομαδοποιείται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και παίζουν σπουδαίο ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Επιπροσθέτως, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που συσχετίζονται με την υγεία και την πρόληψη της εκφύλισης του ματιού.

Τέλος, όσοι προσέχουν αρκετά τα λιπαρά στην διατροφή τους είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ο κρόκος έχει τα πιο σπουδαία θρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη D και χολίνη.

Η  απάντηση στο πολυπόθητο ερώτημα πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα είναι ότι η κατανάλωση έως και τριών αυγών την ημέρα είναι απόλυτα ασφαλής.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η υπέρβαση αυτού είναι επιβλαβής. Αποτελούν μια ιδανική επιλογή στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πρόκειται για τροφή που περιέχει λίγες θερμίδες, αλλά συνάμα τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 2 =