Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα πολιτιστικής υπερηφάνειας συμμετείχε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών στα εγκαίνια της δράσης «Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα: μια κυθηραϊκή εμπειρία», που παρουσιάστηκε στις 9 Μαΐου 2025 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Το έργο της Ελίζας Σόρογκα, σε σύμπραξη με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), έχει τη μορφή μίας αποκλειστικά ηχητικής παράστασης βασισμένης σε τρισδιάστατες ηχογραφήσεις που αποτυπώνουν το λαϊκό φαντασιακό και τους μύθους των Κυθήρων.
Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΝ ΝΥΧΤΩΘΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ: ΜΙΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»
Την Παρασκευή, 9/5/2025 η Πρόεδρος και Μέλη του Δ.Σ του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών παρακολούθησαν την πρεμιέρα του έργου της συμπατριώτισσας μας Ελίζας Σόρογκα, «Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα: μια κυθηραϊκή εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Η δράση υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Οι παρευρισκόμενοι εμβυθίστηκαν σε μια μοναδική ηχητική εμπειρία που αποτέλεσε αφορμή μιας συγκινητικής περιπλάνησης σε τόπους, χρόνους, ήθη και ιδέες των Κυθήρων.
Πρόκειται για παράσταση αποκλειστικά ηχητική καθώς τα μάτια παραμένουν σφραγισμένα προς αποφυγή οπτικών περισπασμών, έτσι κατορθώνεται η πρόσληψη του βιώματος και η συμμετοχή στην εμπειρία. Φορέσαμε τα ατομικά ακουστικά, καθίσαμε αναπαυτικά, αφεθήκαμε και αφουγκραστήκαμε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ήχους που δημιουργήθηκαν από τρισδιάστατες ηχογραφήσεις (binaural recording) κατ’ αντιστοιχία της ανθρώπινης ακοής.
Μεταφερθήκαμε σε τρισδιάστατα ηχοτοπία του μεταφυσικού τσιριγώτικου κόσμου τα οποία πράγματι ηχογραφήθηκαν στα Κύθηρα. Συναντηθήκαμε βιωματικά με το λαϊκό φαντασιακό των προγόνων μας καθώς σε όλους εμάς τους Κυθήριους ξύπνησε μνήμες από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων μας, ξύπνησε τους μύθους, τις νεραϊδες και τα ανάραχα! Ανατριχιάσαμε με τα ξιπάσματα, μαγευτήκαμε με την κοκκινοσπαλετούσα, απειληθήκαμε από τον ξενολαό, σφίχτηκε η καρδιά μας με τα κούλουθρα, πονέσαμε τη σκύλα που έπρεπε να πνίξει το μωρό της. Ενώ οι θρύλοι γύρω από το κούρσεμα της Παλιόχωρας – που φέρουν μεγάλη συναισθηματική ένταση και παραμένουν εξαιρετικά επιδραστικοί και στις νεότερες γενιές – μας θύμισαν να προσέχουμε μη τυχόν και νυχτωθούμε εκεί γύρω..
Συγχαίρουμε την Ελίζα Σόρογκα για τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία του εξαιρετικού και πρωτότυπου αυτού έργου και την ευχαριστούμε για αυτό το όμορφο ταξίδι. Αναμένουμε τη μεταφορά της δράσης στα Κύθηρα και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Για όσους θα ήθελαν να το παρακολουθήσουν, σας ενημερώνουμε ότι το έργο θα παρουσιαστεί στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΑΤΟΝ : 16, 17 & 18 Μαΐου 2025
Ευπατρίδων 3 (μετρό Κεραμεικός).
Παραστάσεις: 19.00, 20.00 & 21.00
Εισιτήρια: 12 ευρώ.
Κρατήσεις: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/prosekse-min-nyxtotheis-eis-tin-palaioxora-