Με δημόσιο κάλεσμα προς τους πολίτες, η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων ανακοινώνει την έναρξη συλλογής υπογραφών για την υποβολή Εντύπου Αντιρρήσεων Δ11, με σκοπό την ακύρωση σχεδίου εγκατάστασης τριών βιομηχανικών αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 135MW σε περιοχές NATURA 2000 του νησιού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εγκατάσταση κρίνεται ασύμβατη με το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο των Κυθήρων, την πλούσια βιοποικιλότητα και τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεταναστευτική σημασία της περιοχής για τα πτηνά. Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι η 9η Ιουλίου 2025, με δυνατότητα συμμετοχής είτε μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου είτε με προσυπογραφή στο email: d11kythira@gmail.com.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Συλλογή υπογραφών για ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ Δ11 ενάντια στην εγκατάσταση έργου:
‘’Συγκρότημα τριών (3) (ΑΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 135MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 131,42MW στις θέσεις ‘ΚΑΡΒΟΥΝΟΛΑΚΚΟΣ – ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ’ (31,5 MW), ‘ΚΟΡΔΕΛΙΔΕΣ’ (51,96 MW) & ‘ΞΕΡΟΚΑΜΠΙΑ’ (47,9MW)’’
Μετά την καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 της χώρας. Στις 28-8-2023 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natoura 2000, της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο:
ΕΠΜ 7α: Ομάδα περιοχών Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα, Κεντρικού Τομέα, Νοτίου Τομέα, Πειραιώς, Νήσων, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής.
Η δημόσια διαβούλευση διήρκεσε έως και τις 28-9-2023 και εν συνεχεία πήρε παράταση μέχρι τις 20-10-2023.
Σύμφωνα με τη μελέτη η γεωγραφική θέση των Κυθήρων, στη ΝΔ Ελλάδα, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, αποτελεί μια πολύ σημαντική «μεταναστευτική στενωπό» (migratory bottleneck) στη κεντροανατολική Μεσόγειο για εκατομμύρια πουλιά που πραγματοποιούν την ετήσια μετακίνηση τους, τους ανοιξιάτικους μήνες από τους χώρους ξεχειμωνιάσματος στην Αφρικανική Ήπειρο προς την Ευρασία και αντίστροφα κατά τους φθινοπωρινούς. Η παραγωγή ενέργειας από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς θα πρέπει να απαγορευτεί στις περιοχές του δικτυού NATOURA 2000 του νησιού (αλλά και σε όλο το νησί σύμφωνα με τους μελετητές) καθώς είναι πλήρως ασύμβατη με την περιβαλλοντική του αξία και αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για το προστατευτέο αντικείμενο.
Τα κύρια και συνοδά έργα που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία των τριών βιομηχανικών αιολικών σταθμών είναι
- Η διαμόρφωση των εκτάσεων επί των πλατειών ανέγερσης των Α/Γ και οι θεμελιώσεις για την εγκατάσταση 30 Α/Γ ονομαστικής ισχύος έκαστη, με διάμετρο ρότορα 136m και πυλώνες ύψους 82m
- Έργα οδοποίας που αφορούν στην οδοποία πρόσβασης και στις οδούς εσωτερικής επικοινωνίας για την εγκατασταση των Α/Γ και λειτουργία των τριών βιομηχανικών αιολικών σταθμών. Το συνολικό μήκος των έργων αυτών είναι 32.876,42m
- Κατασκευή των οικίσκων ελέγχου, έναν για κάθε ΑΣΠΗΕ με εμβαδόν κτηρίου περίπου 50τμ σε έκταση 5-6 στρεμμάτων
- Σύστημα ελέγχου και επικοινωνίας των Α/Γ
- Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής υψηλής τάσης (150KV) που περιλαμβάνουν υπόγειες γραμμές από τους οικίσκου ελέγχου εως το νέο υποσταθμό ΜΤ/150KV στη θέση ΞΕΡΟΚΑΜΠΙΑ, νέο υποσταθμό μέσης τάση ΜΤ/150KV και νέα γραμμη μεταφοράς 150KV(υπόγεια, υποβρύχια και εναέρια) με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)
Πέραν του ότι το έργο χωροθετείται κατά το μεγαλύτερο τμήμα του έντος ΖΩΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΖΠΦ) που σύμφωνα με την Ε.Π.Μ η δραστηριότητα αιολικοί σταθμοί αποκλείεται, υπάρχουν πλήθος μεμονωμένων κατοικιών εντός πολυγώνων ΑΣΠΗΕ, η παραλία που γίνονται οι φορτοεκφορτώσεις έχει κηρυχτεί με υπουργική απόφαση ως ΑΠΑΤΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ δεν τηρούνται οι σωστές αποστάσεις από το οδικό δίκτυο του νησιου και από τουριστικά καταλύματα, οι μελέτες εκπεμπόμενου θορύβου έχουν πλήθος σφαλμάτων και ο μελετητής ψεύδεται λέγοντας στη μελέτη του ότι η ΕΠΜ είναι ακόμα σε διαβούλευση ενώ αυτή έχει λήξει εναμιση χρόνο.
Το κυθηραϊκό τοπίο, και η ερμηνεία της αρχιτεκτονικής του με τις αναβαθμίδες, το ιδιαίτερο μωσαϊκό, την ακτογραμμή και τον ελεύθερο ορίζοντα, με οικιστική χαμηλή δόμηση να περιορίζεται στους ευδιάκριτους οικισμούς, είναι πολιτιστική κληρονομιά την Κυθήρων με αναγνωρισιμότητα της διαφορετικότητας του στο σύνολο του νησιωτικού Ελλαδικού χώρου αλλά και του Ευρωπαϊκού. Είναι ένα Νησί πλήρως διατηρημένο και επίσημα διατηρητέο, με μορφολογία σπάνια για μικρά νησιά, με μια από τις πλουσιότερες βιοποικιλότητες σε είδη φυτών και χλωρίδες, διεθνώς αναγνωρισμένος τόπος ως πέρασμα μεταναστευτικών πτηνών, ιδίως σπανίων και υπό προστασία ειδών γερακιών. Με αναστηλωμένα 100 χιλιόμετρα εμβληματικών μονοπατιών ( KYTHERA TRAILS), χιλιετή μελισσοκομική παράδοση σε αναμονή εγγραφής της στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, αποκατάσταση συστήματος αρχαίων υδάτινων μικρο-φραγμάτων, οικοτεχνική γεωργοκτηνοτροφία και βιολογική ελαιοκομία, το νησί στηρίζεται στην Κυκλική Οικονομία. Η βιομηχανοποίηση του νησιού θα έχει σκληρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον τόπο μας και θα επιφέρει περιβαλλοντική, πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική παρακμή. Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις της διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους και του εθνικού κυρωτικού νόμου για τη συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον [Άρθρο 7 του ν. 3422/2005 (Α΄ 303) για την κύρωση της Σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα, αρνούμαστε να θυσιαστεί το περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό κεφάλαιο των Κυθήρων.
Ζητούμε ρητώς να εφαρμοστούν οι μελέτες του Υπουργείου που τονίζουν εμφατικά τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας των Κυθήρων και τις οποίες απαξιώνουν η κοινοπραξία ‘’ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΟΥΛΟΣ Ο.Ε’’ συμφερόντων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο MASDAR από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να γίνει είτε ατομικά κάνοντας εγγραφη στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ του ΥΠΕΝ (https://eprm.ypen.gr/) είτε προσυπογράφοντας το κείμενο αντιρρήσεων στέλνοντας στο e-mail τις εξής πληροφορίες:
d11kythira@gmail.com
Φυσικά πρόσωπα: ΟΝΟΜΑ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νομικά πρόσωπα: ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΕΔΡΑ, ΑΦΜ
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟXHΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ 9-7-2025