Στην κάμερα του IONIAN CHANNEL μίλησε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο περιθώριο του Συνεδρίου Νησιωτικών Δήμων που έλαβε χώρα στα Κύθηρα.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο οι δήμαρχοι των μικρών νησιών, καθώς όπως είπε, «δεν είναι μόνο δήμαρχοι. Είναι και ληξίαρχοι και οδηγοί απορριμματοφόρων». Τόνισε, μάλιστα, πως σήμερα υπάρχουν τα «κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία», στα οποία οι μικροί νησιωτικοί δήμοι χρειάζονται «πρόσβαση ισότιμα». Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι πως αν και τα εργαλεία αυτά είναι πολλά, «δεν υπάρχει το προσωπικό, η επάρκεια και η ικανότητα των δήμων αυτών να καταθέσουν προτάσεις και να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρθηκε σε μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες του χώρου της Αυτοδιοίκησης, μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας των νησιών και τη δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν στο «τουριστικό προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία». Για τον ίδιο, δε, «το μυστικό, δεν είναι η ποσότητα αλλά το πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερα από τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό επισκεπτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν με γεύσεις από προϊόντα και τοπικές υπηρεσίες που μπορούν να παραχθούν και να κάνουν τα νησιά αυτά να ξεχωρίζουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαστεργίου έδωσε εθνικό πρόσημο στο πολύ ευαίσθητο ζήτημα της δημιουργίας κινήτρων ώστε τα νησιά να μείνουν κατοικημένα, μεταφέροντας τα λόγια του δημάρχου Χάλκης, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να μείνουν πίσω άνθρωποι που θα σηκώνουν την ελληνική σημαία». Αναγνώρισε, παράλληλα, ως μείζονα προβλήματα τις συγκοινωνίες και την υγεία, τομείς που «έχουν ζητήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της ενέργειας, ο δήμαρχος Τρικκαίων προέβαλε το μοντέλο των GReco Islands, εξαίροντας την προώθηση πρωτοβουλίας για τα ελληνικά πράσινα νησιά, μέσω της οποίας «η ενέργεια δεν θα είναι πρόβλημα αλλά το κίνητρο έτσι ώστε τα νησιά να κατοικηθούν». Για τον ίδιο, προέχει να εξασφαλιστεί ένα «ισοζύγιο ανάμεσα στην ενέργεια που θέλει κάθε νησί και σε αυτήν που παράγει». Ο. Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στον τομέα της κυκλικής διαχείρισης της ενέργειας και στην συμβολή των Α.Π.Ε. στην παραγωγή της.

«Η κυκλικότητα της κυκλικής οικονομίας στην ενέργεια και στα απορρίμματα είναι το ζητούμενο και θα πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει πρώτα από τα νησιά. Δεν έχει κανένα νόημα τα σκουπίδια να ταξιδεύουν από νησί σε νησί, για να καταλήξουν στην Αθήνα όπου θα τα διαχειριστούμε».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε «η αρχή έγινε με νησιά όπως η Αστυπάλαια και η Χάλκη, ενώ στα Κύθηρα εδώ και χρόνια υπάρχει τοπική διαχείριση απορριμμάτων. Απαιτείται, όμως, προσπάθεια, ώστε «αυτό να επεκταθεί με ένα βιώσιμο σχέδιο έτσι ώστε τα νησιά μας να ξεχωρίζουν και για περιβαλλοντικούς λόγους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × two =