agios-giorgis-epanenarksi

Το μινωικό ιερό κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό Κυθήρων έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης διενήργησε ανασκαφή στο ομώνυμο ύψωμα, η οποία διήρκεσε τρεις ερευνητικές περιόδους (1992-1994) . Το είδος των κινητών ευρημάτων εκείνης της έρευνας οδήγησε αβίαστα στον χαρακτηρισμό της θέσης ως μινωικού ιερού κορυφής, συμπληρώνοντας την εικόνα της ισχυρής μινωικής παρουσίας στο νησί κατά τη Μέση και τις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και, κυρίως, διευρύνοντας το πεδίο συζήτησης για την προέλευση, τη φύση και την επίδρασή της κατά την ΜΜ ΙΙΙ-ΥΜ Ι περίοδο . Ορισμένες κατηγορίες αναθημάτων ιδιαίτερα, όπως τα πολυπληθή χάλκινα ειδώλια, τα λίθινα σκεύη και τα ομοιώματα αρχιτεκτονημάτων, τονίζουν τον υπερπόντιο χαρακτήρα του ιερού και των υψηλών επισκεπτών του σε μία περίοδο θρησκευτικού συγκεντρωτισμού και ιδεολογικής κυριαρχίας της Κνωσού, όπως η ΜΜ ΙΙΙΒ-ΥΜ ΙΑ, και θέτουν το ζήτημα της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας της, αλλά και των ΥΜ ΙΒ πιθανών ανακατατάξεων στο κρητικό έδαφος σε ευρύτερο πλαίσιο.

Διαβάστε την εργασία της Αιμιλίας Μπάνου όπως παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ (1 ο ΑΕΠΕΛ )» στην Τρίπολη, στις 7-11 Νοεμβρίου 2012.

Επανέναρξη αρχαιολογικής έρευνας στο μινωικό ιερό κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό Κυθήρων: 2011-2012

Βιογραφικό Αιμιλίας Μπάνου

Η Αιμιλία Μπάνου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Προϊστορική, Κλασική και Βυζαντινή Αρχαιολογία και στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, από όπου και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στον τομέα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, του οποίου διετέλεσε γραμματέας ολομέλειας, και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως ειδική σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σήμερα είναι συνεργάτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα εκπαίδευσης και έκτακτη καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τομέα της αρχαιολογίας, καθώς και σε εκπαιδευτικά βιβλία και περιοδικά. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην αρχαιολογία και την ιστορία των πολιτισμών αλλά και σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και εκπαιδευτικών καινοτομιών.

Πλήρες βιογραφικό:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − 2 =