pagkosmia mera exalipsis vias kata gynaikon

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960 και αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, κλπ.), σε όλον τον κόσμο.

Δηλώσεις με αφορμή την σημερινή μέρα, έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης:

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο είναι ανάγκη να εξαλειφθεί. Ο σεβασμός απέναντι στη γυναίκα και η μηδενική ανοχή στην κακοποίησή της είναι ένας στόχος που χρειάζεται  να υποστηριχθεί από όλα τα επίπεδα διοίκησης. Στην Περιφέρεια Αττικής η στήριξη και η προστασία της γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης και βίας αποτελεί μια βασική προτεραιότητά μας και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα με τις δράσεις που υλοποιούμε 12 μήνες το χρόνο.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Περιφερειάρχης Αττικής ανέλαβα πρωτοβουλίες και αναπτύξαμε συνεργασίες με την Κεντρική Διοίκηση, την Εκκλησία, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, με φορείς και οργανώσεις, με στόχο την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Μάλιστα τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε λόγω πανδημίας αναδείχθηκε μέσα και από τη λειτουργία της τηλεφωνικής Γραμμής 1110 της Περιφέρειας Αττικής ότι τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Είμαστε δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες με συγκεκριμένες δράσεις.

Στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε το προηγούμενο διάστημα είναι μεταξύ άλλων:

 

  • Η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΟΠΙΦ, σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην Αττική. Μάλιστα κατά την περίοδο ισχύος των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου οι γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, να ενημερώνονται από την τηλεφωνική Γραμμή 1110 της Περιφέρειας Αττικής, για το Δίκτυο των δομών που διαθέτει η ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και για τη δυνατότητά τους να λάβουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη,  καλώντας άμεσα, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, στην Γραμμή SOS 15900 ή αποστέλλοντας email στο: sos15900@isotita.gr, ή απευθυνόμενες στο πλησιέστερο Συμβουλευτικό Κέντρο.
  • Υπογράψαμε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας» στην οποία συμμετέχουν, εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και την Αρχιεπισκοπή, ο Δήμος Αθηναίων,  η Ελληνική Αστυνομία, η  Γενική Γραμματεία  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ.α.  Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με κύριο σκοπό την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.
  • Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Ηρακλής Μοσκώφ με στόχο  την υλοποίηση στρατηγικών δράσεων και παρεμβάσεων για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
  • Εγκρίναμε, τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στην ειδική πλατφόρμα http://socialattica.gr/, μέχρι σήμερα, μέσω των 10 ξενώνων φιλοξενίας και συμβουλευτικών κέντρων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, έχουν παρασχεθεί πάνω από 2.200 υπηρεσίες υποστήριξης σε περίπου 5.300 ωφελούμενους (γυναίκες θύματα βίας).

Δυστυχώς τα στοιχεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι σοκαριστικά.  Σύμφωνα με έρευνα  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ενώ  3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία. Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση την Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων την χρονική περίοδο 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2020, καταγράφηκαν 4.872 περιπτώσεις γυναικών  θυμάτων βίας που υποστηρίχθηκαν από οργανωμένες δομές και συμβουλευτικά κέντρα.  Οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να σπάσουν τη σιωπή τους και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − 15 =