Παύλος Μαρινάκης Νέα Δημοκρατία

“Δεν είναι ένα οριζόντιο Νομοσχέδιο, μία οριζόντια παρέμβαση” αλλά “ο στόχος είναι τα 3 δισ. ευρώ, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αυτό είναι μία παρέμβαση σημαντική 500-600 εκατομμύρια ευρώ” τόνισε για το φορολογικό νομοσχέδιο αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Τόνισε ότι δεν είναι οριζόντιο μέτρο επειδή “η παρέμβαση αυτή ξεκινάει από μία παραδοχή. Δεν είναι δυνατόν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει ζημιές και το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό”.

Ο κ.Μαρινάκης διευκρίνισε ότι “στο 71% δεν είναι όλοι φοροφυγάδες. Ούτε στο υπόλοιπο 29%, σημαίνει ότι κανείς δεν είναι φοροφυγάς και προσέθεσε:

“Η οριζόντια αντιμετώπιση, το «τσουβάλιασμα», μακριά από εμάς. Το έχουμε δείξει, έχουμε μειώσει περισσότερους από 50 φόρους. Δεν αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής. Γιατί δεν είναι οριζόντιο; Γιατί μέσα σε αυτό το 71%, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, υπάρχει ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης, πολλοί όχι ένας, οι οποίοι απασχολούν δέκα εργαζομένους και αυτοί έχουν τον κατώτατο μισθό και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δηλώνει έσοδα κάτω από τους εργαζομένους του. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, σημείωσε ότι “είδαμε άλλη μία φορά το εξής ίδιο σκηνικό: τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, στο μεγαλύτερο, στο πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη όπως λένε οι ειδικοί, να παρουσιάζει τι κάνει: χρηματοδότηση, νέα σχολεία, κατασκευή των έργων τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν, μία σειρά από πρωτοβουλίες για κάμερες, για drones, και μία αντιπολίτευση να ακολουθεί την τακτική του μηδενισμού και της στείρας άρνησης”.

Τέλος αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ο κ.Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στις τοποθετήσεις του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και προσέθεσε:

” Έχουμε μια αντιπολίτευση που μηδενίζει τα πάντα, λέει όχι σε όλα και στο τέλος της ημέρας δεν έχει καμία αντιπρόταση. Προφανώς, οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μία δύσκολη πραγματικότητα εισαγόμενων κρίσεων, με πρώτη και κυριότερη την ακρίβεια, ένα εισαγόμενο πρόβλημα”

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλησπερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη. Κύριε Μαρινάκη, δεν είστε πλέον και Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας από προχθές.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έκλεισε ένας πολύ σημαντικός κύκλος με την ευκαιρία που μου έδωσε ο Πρωθυπουργός, έχει ανοίξει ένας άλλος επίσης πολύ σημαντικός, μία μεγάλη ευθύνη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από αυτή τη θέση σας θέλω να σας ρωτήσω. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή να αποκαλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «black Friday» μείον 50% λόγω της απουσίας μεγάλου αριθμού βουλευτών του. Είναι θέμα συζήτησης για την κυβέρνηση και είναι θέμα για την κυβέρνηση τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί και από πότε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για την κυβέρνηση δεν είναι θέμα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και αυτό ήταν απάντηση του πρωθυπουργού στη δευτερολογία του, γιατί είδαμε άλλη μία φορά το εξής ίδιο σκηνικό: τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, στο μεγαλύτερο, στο πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη όπως λένε οι ειδικοί, να παρουσιάζει τι κάνει: χρηματοδότηση, νέα σχολεία, κατασκευή των έργων τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν, μία σειρά από πρωτοβουλίες για κάμερες, για drones, για να μην κουράσουμε και τους τηλεθεατές, με μία σειρά από πρωτοβουλίες. Και μία αντιπολίτευση να ακολουθεί την τακτική του μηδενισμού και της στείρας άρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ βλέπω τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος έχει αναρτήσει τώρα στο λογαριασμό του εδώ στο twitter: «Σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε κόμμα «black Friday» μείον 50%. Θα γελούσα με το black χιούμορ του, αν δεν ήταν τόσο black η καθημερινότητα που έφτιαξε για τους πολίτες» και αναρτά και ένα βίντεο μετά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς, λοιπόν, αυτό το οποίο λέει ο κ. Κασσελάκης, ακριβώς σε αυτό απάντησε ο Πρωθυπουργός. Έχουμε μια αντιπολίτευση που μηδενίζει τα πάντα, λέει όχι σε όλα και στο τέλος της ημέρας δεν έχει καμία αντιπρόταση. Προφανώς, οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μία δύσκολη πραγματικότητα εισαγόμενων κρίσεων, με πρώτη και κυριότερη την ακρίβεια, ένα εισαγόμενο πρόβλημα. Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα. Ποια είναι η διαφορά μας; Εμείς τα βλέπουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε να τα λύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τι ακούσατε σήμερα εσείς από την αντιπολίτευση; Κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση; Δεν τους αρέσουν οι κάμερες, δεν τους αρέσουν τα drones; Δεν τους αρέσει το παραπάνω προσωπικό; Δεν θεωρούν ότι είναι σωστός ο τρόπος χρηματοδότησης των ανθρώπων αυτών, οι αποζημιώσεις που δίνονται;

Δεν ακούσαμε κάτι. Έχετε ακούσει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια; Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν θα σας πω τι έγινε σήμερα στη Βουλή, αλλά θα σας πω τι έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Διαδηλώσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σε μία από αυτές μάλιστα ήταν ο κ. Κασσελάκης, και φαίνεται ότι αυτό το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών σας φέρνει σε σύγκρουση με εκπροσώπους της μεσαίας τάξης των οποίων εμφανιζόσασταν ως οι προστάτες και οι βασικοί εκφραστές. Και θέλω να μου πείτε, αν σας προβληματίζει πραγματικά αυτό. Ή το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, αρκεί για εσάς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους τηλεθεατές. Χωρίς να υποτιμώ το θεσμικό ρόλο του κ. Κασσελάκη, νομίζω ότι πιο σημαντικά είναι τα προβλήματα. Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τους νοικοκυραίους αλλά, αν θέλει πραγματικά να μιλήσουμε γι’ αυτούς, θα μιλήσουμε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθω στους νοικοκυραίους μετά. Για τη φορολογία θέλω.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για να πούμε τα πράγματα όπως είναι. Είμαι και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας και το τελευταίο πράγμα που θέλω και εγώ και ο Πρωθυπουργός να γίνει, είναι το «τσουβάλιασμα» των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν είναι ένα οριζόντιο Νομοσχέδιο, μία οριζόντια παρέμβαση. Καταρχάς το Νομοσχέδιο αυτό έχει πολλές άλλες πρωτοβουλίες, πολύ σημαντικές. Για την μεταβίβαση των ακινήτων, για την σύνδεση των ταμειακών με τα POS, για τον τρόπο που θα τιμωρείται η χρήση μετρητών…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ όμως μας ενδιαφέρει για αυτά που διαφωνεί ο κόσμος.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Πάμε λοιπόν και στο κομμάτι αυτό. Γιατί όμως τα τονίζω τα υπόλοιπα; Γιατί ο στόχος είναι τα 3 δις ευρώ, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αυτό είναι μία παρέμβαση σημαντική 500-600 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί δεν είναι οριζόντιο; Η παρέμβαση αυτή ξεκινάει από μία παραδοχή. Δεν είναι δυνατόν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει ζημιές και το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι φωνάζουν και καταλαβαίνετέ γιατί φωνάζουν και το ερώτημα είναι θα κάνετε γενναίες αλλαγές;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι στο 71% δεν είναι όλοι φοροφυγάδες. Ούτε στο υπόλοιπο 29%, σημαίνει ότι κανείς δεν είναι φοροφυγάς. Η οριζόντια αντιμετώπιση, το «τσουβάλιασμα», μακριά από εμάς. Το έχουμε δείξει, έχουμε μειώσει περισσότερους από 50 φόρους. Δεν αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής. Γιατί δεν είναι οριζόντιο; Γιατί μέσα σε αυτό το 71%, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, υπάρχει ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης, πολλοί όχι ένας, οι οποίοι απασχολούν δέκα εργαζομένους και αυτοί έχουν τον κατώτατο μισθό και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δηλώνει έσοδα κάτω από τους εργαζομένους του. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε αυτό το 71%, όμως, είναι και ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος μηχανικός, ένας νέος γιατρός, που εξαιρείται για τρία χρόνια, και μέχρι τα πέντε χρόνια έχει μία σημαντική έκπτωση. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας και είναι σημαντικό να το πούμε, που δουλεύει σε μέχρι δύο εργοδότες, με μπλοκάκι. Πάμε τώρα στο τι κάνουμε. Εμείς σεβόμαστε τη δημόσια διαβούλευση, σε όλα τα νομοσχέδια. Και τις σοβαρές προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς, από τους πολίτες, από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι τις κραυγές, τις σοβαρές προτάσεις, θα τις εξετάσουμε και εμείς πολύ σοβαρά με την σειρά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν τις εξετάσετε και υιοθετήσετε κάποιες από αυτές τα 600 εκατομμύρια που έχετε υπολογίσει από αυτό πως θα τα βρείτε;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο θα εξετάσουμε, τι είναι; Σημειακές παρεμβάσεις, όχι αλλαγή στην φιλοσοφία του Νομοσχεδίου, ούτως ώστε να μην αδικηθεί κάποιος, που ενώ βρίσκεται κάτω από αυτό το όριο, το οποίο έχουμε θέσει, που είναι νομίζω πολύ λογικό. Εκτός από σημαντικές εξαιρέσεις, στο πλαίσιο του μαχητού, στο οποίο θα δούμε ποιος άλλος μπορεί να μπει μέσα, αυτή είναι η συζήτηση. Ποιος άλλος μπορεί να μπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε; Γιατί μέρος της δημόσιας διαβούλευσης είναι και οι διαδηλώσεις.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε κάθε περίπτωση ακούμε τα αιτήματα των ανθρώπων αυτών. Σας ξαναλέω ότι και εγώ είμαι ένας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επειδή ακούστηκε και η σύγκριση με τον Νόμο Κατρούγκαλου, που ξύπνησα ένα πρωί το 2016, και ήρθε ένα Ασφαλιστικό, εντός εισαγωγικών, που φορολόγησε 32%. Απεχθανόμαστε τους φόρους και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά φόρος είναι και αυτός.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι αύξηση φορολογικού συντελεστή. Είναι ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης. Το ξαναλέω, δεν είναι οριζόντιο, γιατί υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις και προφανώς θα γίνουν και παρεμβάσεις.

Έχουμε και τη μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος και 25% για τους υπόλοιπους και το ξαναλέω. Όλη αυτή η συζήτηση για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχει σημασία να δουν οι πολίτες τα δείγματα γραφής. Όταν ένας Πρωθυπουργός έχει μειώσει πάνω από 50 φόρους, έχει έρθει και μια σειρά από αδικίες σταδιακά τις αποκαθιστά, γιατί αυτό είναι το σωστό, σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Οι νοικοκυραίοι στους οποίους θέλει να απευθυνθεί τώρα ο κ. Κασσελάκης, είναι ο κύριος όγκος της εκλογικής σας βάσης. Μήπως παρά τα εσωκομματικά προβλήματα και παρά όλα αυτά που λέτε για τον κ. Κασσελάκη, τελικά ο κ. Κασσελάκης εξελιχθεί σε δύσκολο αντίπαλο για τη ΝΔ , γιατί ακριβώς χτυπάει στην εκλογική σας βάση; Είδατε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις μίλησε για νοικοκυραίους, εκνευρίστηκαν.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι και έσπευσε να το πάρει πίσω για να το δικαιολογήσει. Κοιτάξτε κ. Κουβαρά. Οι εύκολοι και οι δύσκολοι αντίπαλοι, γι΄αυτό και εμείς ούτε υποτιμούμε κάποιον ούτε υπερτιμάμε κανέναν, αυτό το δείχνει η πορεία των πραγμάτων, κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι στα λόγια. Μακάρι, με ειλικρίνεια και μια σειρά από παραδοχές, και ο κ. Κασσελάκης και ο πολιτικός του χώρος, να παραδεχτούν πόσο λάθος και πόσο επιθετικά έχουν αντιμετωπίσει αυτούς που ειρωνικά τόσα χρόνια αντιμετώπιζαν ως νοικοκυραίους. Τι θέλω να πω. Οι νοικοκυραίοι , όπως ειρωνικά πολλά χρόνια τους έχουν αποκαλέσει, θέλουν προστασία των συνόρων. Θέλουν επέκταση του φράχτη του Έβρου με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουν περισσότερες εκκενώσεις κτιρίων στα Πανεπιστήμια που έχει ξεκινήσει να κάνει η κυβέρνηση, θέλουν εφαρμογή του νόμου. Δεν θέλουν να βγαίνουμε στους δρόμους και να κάνουμε πορείες υπέρ εγκληματιών. Αν λοιπόν ο κ. Κασσελάκης ήρθε στη λογική του 2023, που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον παρακαλούμε πολύ, και αν πιστεύει πραγματικά αυτά τα οποία λέμε και πολλά ακόμα, να κάνει αυτήν την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η κυβέρνηση και ο τόπος. Να μας λέει δηλαδή «εκκενώστε περισσότερες καταλήψεις, εφαρμόστε ακόμα περισσότερο το νόμο». Μέχρι τότε, νομίζω ότι αυτή η διατύπωση είναι υποκριτική. Γιατί εξελέγη πρόεδρος ενός συγκεκριμένου κόμματος. Δεν ίδρυσε καινούργιο κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μίλησε χθες ξανά ο Πρωθυπουργός για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις. Και θέλω να σας πω, επειδή σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες, περιλαμβάνεται και ο γάμος και η τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, που ήταν προεκλογική σας εξαγγελία. Θα υλοποιηθεί και πότε;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα υλοποιηθεί. Το έχει πει ρητώς και προεκλογικά και μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ό,τι λέει το κάνει πράξη. Όπως έχει πει στη ΔΕΘ, θα ανακοινώσει ο ίδιος, τον ακριβή χρόνο αυτής της νομοθετικής παρέμβασης. Ό,τι έχει πει όμως ισχύει στο ακέραιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Τον ακριβή χρόνο, έχουμε μια 4ετία μπροστά μας. Ξέρετε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν για να ασκηθούν κάποια δικαιώματά τους, τα οποία και εσείς αναγνωρίζετε, εφόσον σκοπεύετε να φέρετε το νόμο, δεν θέλουν να περιμένουν 4 χρόνια. ‘Αρα δεν νομίζω ότι τους καλύπτει αυτή η απάντηση.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μια επίσημη ανακοίνωση. Ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ισχύει. Θα ανακοινωθεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα μπορεί να το δούμε και γρήγορα ή όχι;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ισχύει ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω. Όταν θα έχω, θα σας το πω.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − fourteen =