oukrania-revma

Επί τα θύρας είναι πλέον η επόμενη φάση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς όπως δήλωσε ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι, σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχουν καταστραφεί από ρωσικά χτυπήματα από τις 10 Οκτωβρίου.

Μπροστά σε νέα, δευτερογεννή ενεργειακή κρίση βρίσκεται η ΕΕ, καθώς η μαζική καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα αναμένεται να αναγκάσει τον Ζελένσκι να αιτηθεί στήριξη από το ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει το ήδη από καιρό παρηκμασμένο και σε αποσύνθεση ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, καθώς και τη στρατηγική Πούτιν να εξαναγκάσει την Ευρώπη να αυξήσει τις ενεργειακές της ανάγκες, προκειμένου να στηρίξει την Ουκρανία, ώστε να προκαλέσει κλυδωνισμούς και κοινωνικές αντιδράσεις.

Ήδη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την καταστροφή του 30% των σταθμών παραγωγής ενέργειας της χώρας και αφού η Ρωσία ελέγχει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος αν και έκθεση δείχνει ότι το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας παραμένει σταθερό.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, δήλωσε ότι η παροχή ρεύματος και νερού αποκαταστάθηκαν μερικώς. Νωρίτερα, προέτρεψε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να περιορίσουν τη χρήση, καθώς πιο σημαντικές υποδομές υπέστησαν ζημιές σε περαιτέρω απεργίες. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα στρατεύματα που έχουν αναχαιτίσει επιτιθέμενα drones, λέγοντας ότι «κάθε κατεστραμμένο drone είναι μια ζωή που σώζεται».

Ο ρόλος του Ιράν

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν πότε παραδόθηκαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία πριν επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της χώρας. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − four =