Εθελοντές ταξινομούν είδη πρώτης ανάγκης στην Πατρίκεια Σχολή, στον Καραβά (c)m.vassilakis

Για μια ακόμη φορά, μετά τα περιστατικά με τους πρόσφυγες του καλοκαιριού, η Ομάδα Αλληλεγγύης Κυθήρων, με 150 εθελοντές διαχειρίζεται μια ανθρωπιστική κρίση με κάθε τρόπο και μέσο και συνδράμει τις αρχές στο δύσκολο έργο. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό του Καψαλίου με τα 45 άτομα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, αλλά και αυτό του ναυαγίου στις ακτές του Διακοφτίου, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου το βράδυ, οργανώθηκε μια τεράστια επιχείρηση βοήθειας προς του άτυχους πρόσφυγες.

Πρόσφυγες στο Υπόστεγο Καψαλίου (c)m.charos

Σημειώνεται ότι στο πρώτο περιστατικό του Καψαλίου, συνέδραμαν από την αρχή εθελοντές στο έργο των αρχών, όταν οδηγήθηκαν οι 45 πρόσφυγες με γυναίκες και μικρά παιδιά στο υπόστεγο του λιμανιού του Καψαλίου. Στη διαχείριση του περιστατικού του Καψαλίου, η ομάδα εθελοντών μπόρεσε πιο εύκολα να διαχειριστεί την κατάσταση, τις πρώτες ώρες, αφού είχε ήδη αποθηκευμένο υλικό πρώτης ανάγκης στο κάμπινγκ Καψαλίου, από τα περιστατικά του Αυγούστου.

Επιχείρηση διάσωσης στο Διακόφτι(c)kythera.news

Το ξημέρωμα της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, μόλις έγινε γνωστό ότι οι πρόσφυγες του ναυαγίου του Διακοφτίου, θα μεταφερθούν στο Σχολείο Φριλιγκιάνικων, και ενώ η επιχείρηση διάσωσης είχε ολοκληρωθεί, εθελοντές και κάτοικοι ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτικό υλικό από όλο το νησί. Παράλληλα με μηνύματα που λάμβανε από όλη την Ελλάδα, η ομάδα οργάνωσε την αποστολή επιπλέον βοήθειας προς τα Κύθηρα από ιδιώτες, συλλόγους και φορείς όλης της χώρας.

Μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης από τον Πειραιά με το Aqua Jewel (c) m.poulakis

Αφού καθυστερούσε η μεταφορά των προσφύγων από τα Κύθηρα σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για τρεις ήμερες, με μωρά να κοιμούνται στο υπόστεγο του λιμανιού μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής μεταφέρθηκαν στο Σχολείο Μητάτων το μεσημέρι της επομένης, δηλαδή μετά το τραγικό ναυάγιο του Διακοφτίου.

Εδώ και 4 ημέρες η φιλοξενία των 80 διασωθέντων του ναυαγίου του Διακοφτίου στα Φριλιγκιάνικα εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με την βοήθεια των εθελοντών. Οι εθελοντές έχουν ήδη δημιουργήσει προσωρινούς σταθμούς συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης σε όλο το νησί, ενώ οργάνωσαν αποθηκευτικούς χώρους για τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και φροντίζουν για την καθημερινή σίτιση των προσφύγων.

ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο Δημοτικό Σχολείο Φριλιγκιανίκων (c)m.vassilakis

Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί είδη πρώτης ανάγκης στην Πατρίκια Σχολή του Καραβά (γραφείο Πορτοκαλιάς) και στην αποθήκη στο Δημοτικό Σχολείο Φριλιγκιανίκων. Η ανθρωπιστική βοήθεια της Περιφέρειας έχει μεταφερθεί στο Τοπικό Ιατρείο Μητάτων.

Η ομάδα αλληλεγγύης και η κοινωνία των Κυθήρων έδειξαν ενεργητικότητα και αλληλεγγύη από την πρώτη στιγμή. Η προσφυγική κρίση υπάρχει και θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν πόλεμοι κι όσο κάποιοι θα επιχειρούν την εργαλειοποίησή της.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − 7 =