tourismos

Το παρατεταμένο lockdown φαίνεται πως έχει επηρεάσει την ψυχολογία των Βρετανών και άμα τη ανακοίνωση της πρόθεσης της βρετανικής κυβέρνησης να άρει μερικώς τους περιορισμούς στα ταξίδια εκτός συνόρων από τον Μάιο, αυξήθηκαν κατά 500% οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία της TUI. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε πως οι κρατήσεις για διακοπές από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχουν «πετάξει» προς τα πάνω με πρώτες χώρες στις προτιμήσεις των Βρετανών να είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία.

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων τη σύσταση ομάδας κρούσης, η οποία θα εκπονήσει μέχρι τις 12 Απριλίου το εγχειρίδιο για την επιστροφή στα διεθνή ταξίδια. Κατόπιν, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει σε άρση των περιορισμών πριν ή μετά τις 17 Μαΐου.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση έδωσε έστω και στο περίπου ημερομηνίες, οι Βρετανοί, κατά τον Άντριου Φλίντμαν, τον διευθυντή της TUI Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, «ξέσπασαν» σε κρατήσεις.

Κατά το ταξιδιωτικό πρακτορείο Thomas Cook, μετά την ανακοίνωση Τζόνσον, αυξήθηκε κατά 100% η επισκεψιμότητα στον ιστότοπό της με τους εν δυνάμει ταξιδιώτες να αναζητούν πακέτα διακοπών για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Μεξικό και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Την ώρα που το Πάσχα είναι χαμένο, ο διευθυντής του Thomas Cook Άλαν Φρεντς δηλώνει στο BBC πως «ενόσω περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες, είναι ξεκάθαρο πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια μέσα στους προσεχείς μήνες, ελπίζοντας (να γίνει αυτό) εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές».

Αύξηση των κρατήσεων στις πτήσεις της, παρατήρησε και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Easy Jet. Μέσα σε ελάχιστες ώρες καταγράφηκε συνολική αύξηση κατά 337% και κατά 630% για τους προορισμούς της Κρήτης, του Αλικάντε, της Μάλαγας, της Πάλμα (Μαγιόρκα) και του Φάρο (Βαρκελώνη).

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Γιόχαν Λούντγκερν δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον «προκάλεσε μια πολύ αναγκαία τόνωση της αυτοπεποίθησης» των Βρετανών πελατών. «Η αντίδραση των Βρετανών καταναλωτών (στην ανακοίνωση) έδειξε ότι την περίμεναν» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Σάιμον Μπροούνινγκ για το βρετανικό δίκτυο, μπορεί οι κρατήσεις να σημειώνουν αύξηση, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά στο πώς θα επανεκκινηθεί η τουριστική βιομηχανία και πώς θα γίνονται οι διεθνείς πτήσεις και τα ταξίδια. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνει ότι παρά τις κυβερνητικές προθέσεις, δεν έχει υπάρξει δέσμευση για επανεκκίνηση από τον Μάιο και μετά. Η απόσταση, από την πρόθεση μέχρι την υλοποίηση ενδέχεται να είναι μακριά.

Την ίδια ώρα, η τουριστική βιομηχανία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τα κλειστά σύνορα και τα καθηλωμένα αεροπλάνα, αλλά και από την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων με ξενοδοχεία καραντίνας και πάμπολλα τεστ. Το αν αυτά τα μέτρα αρθούν και το πώς θα αρθούν, εξαρτάται κατά πολύ από την κάθε περιοχή προορισμού διακοπών και την πρόοδο των εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι.

Επιπλέον, δεν αρκεί μόνο το «ok» της βρετανικής κυβέρνησης. Θα πρέπει και άλλες χώρες να εγκρίνουν την άφιξη των Βρετανών τουριστών χωρίς τα πολύ αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα την επιβολή μιας επταήμερης καραντίνας, της οποίας το κόστος θα αναλάβει ο ταξιδιώτης.

Από την πλευρά της, η Αμάντα Μάθιους, επικεφαλής του ταξιδιωτικού δικτύου πολυτελών διακοπών Designer Travel, είδε διπλασιασμό των κρατήσεων για το καλοκαίρι, «ωστόσο δεχόμαστε εκατοντάδες κλήσεις και από ανθρώπους που έχουν κλείσει διακοπές για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Ιουνίου, διάστημα που είναι πολύ αβέβαιο για τον αν τελικά θα καταφέρουν να ταξιδέψουν ή όχι». Όπως δήλωσε στο BBC, «επειδή δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, ως ταξιδιωτικό πρακτορείο δεν μπορούμε να δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση στους πελάτες μας που έχουν αγωνία για τις διακοπές που έχουν ήδη κλείσει για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν έχουμε ιδέα».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 − 4 =