Νίκος Γόδας, Μιχάλης Αναματερός, Ανδρέας Μουράτης, Μίμης Πιερράκος, Αντώνης Βρεττός, Σπύρος Κοντούλης, οι άσοι των γηπέδων και της αντίστασης.

27 Οκτωβρίου 1940. Μία ημέρα πριν από το ιστορικό «Οχι», η ζωή συνεχίζεται κανονικά και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Την ημέρα εκείνη παίχτηκε και ποδόσφαιρο. Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές το επόμενο διάστημα θα ακολουθούσαν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που είχαν φανταστεί. Το δρόμο της ελευθερίας. Και τα ονόματά τους θα γράφονταν ανεξίτηλα όχι σε ένα φύλλο αγώνα αλλά στις καρδιές των συμπατριωτών τους.

Καθώς όλα κυλούσαν ομαλά, κανονικά διεξαγόταν και το Κύπελλο Πόλεων, ένα ιδιότυπο πρωτάθλημα στο οποίο δεν αγωνίζονταν σωματεία αλλά μεικτές ομάδες πόλεων. Τη συγκεκριμένη μέρα πραγματοποιούνται δύο αναμετρήσεις: Αθήνα – Βόλος 6-0 και Πάτρα – Πειραιάς 1-3.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο ηλιόλουστος καιρός ευνοεί την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα και μόνο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο κόσμος ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες.

Στον αγώνα της Μικτής Πειραιώς με την αντίστοιχη της Πάτρας, σκοράρει ο Νίκος Γόδας όπως και ο Μιχάλης Αναματερός. Οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα προσχωρήσουν στην Εθνική Αντίσταση και θα σκοτωθούν με τέσσερα χρόνια διαφορά.

Η ιστορία των δύο ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, όπως και του Ανδρέα Μουράτη όπως και αυτή των Μίμη Πιερράκου από τον Παναθηναϊκό και Σπύρου Κοντούλη από την ΑΕΚ, είναι μόνο κάποιες από τις πολλές.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × four =