nikolaos-tagaras

Η με αριθμό 591/22-3-2021 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Κύθηρα: Αιολικά μέσα στις ζώνες αποκλεισμού του Χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των  απαντήσεων των επίκαιρων ερωτήσεων (δείτε σχετική ανάρτηση του βουλευτή εδώ).

Στην ερώτηση που είχε θέσει από τις 22 Μαρτίου (δείτε και εδώ δημοσίευμά μας) ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς Νικόλαος απάντησε σήμερα το απόγευμα στη βουλή.

Ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα των αδειών παραγωγής που έχουν εκδοθεί μέσα σε ζώνες αποκλεισμού (αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς).

Ο υφυπουργός κ. Ταγαράς απάντησε ότι «με την τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και με προσαρμογή στο Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και για το κλίμα, έρχεται να μπει τάξη στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια».

«Θέλω να σας πω εξ αρχής ότι ότι ο νόμος αναφέρει, το θεσμικό πλαίσιο που αναφέρεται στο ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμε πηγές ενέργειες ισχύει παντού, θα ισχύσει και εδώ. Αυτό να το θεωρείτε δεδομένο και δεν έχει αλλάξει.

Είναι σε εξέλιξη επιπλέον και γνωρίζετε, η τροποποίηση αυτού του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να είναι ακόμη πιο αυστηρό ακόμη πιο συγκεκριμένο, να προχωρήσει βάζοντας προτεραιότητες σε ότι αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, πάντα σε σχέση με τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε στη συμβολή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας της πατρίδας μας. Προσαρμοσμένα όλα αυτά και στο Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και για το κλίμα αλλά και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Γνωρίζετε ότι  αυτή την περίοδο εξελίσσονται πολλοί σχεδιασμοί για να έρθουν να βάλουν τάξη στο χώρο όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που είναι ένα ειδικό χωροταξικό. Και για αυτές, μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και από τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια αλλά και από τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που αναφέρονται σε χρήσεις στις προστατευόμενες περιοχές που αναφερθήκατε πριν. Με την ολοκλήρωση ειδικά του τελευταίου σχεδιασμού έρχεται να μπει τάξη στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια σε όλους τους χώρους. Και γνωρίζετε, γιατί το έχουμε ξανασυζητήσει, έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις εδώ με αφορμή τις επερωτήσεις σας σεβόμενος και το ενδιαφέρον αλλά και την ευαισθησία, την οποία θέλω να σα πω ότι και εγώ ο ίδιος στην ίδια κατεύθυνση έχω, είναι όλα αυτά να μπουν σε τάξη και ειδικά σε ότι αφορά τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε προστατευόμενες περιοχές, οι χρήσεις που θα οριστούν, κατισχύουν όλων των άλλων χρήσεων από όλους τους άλλους σχεδιασμούς. Κρίσιμη αυτή η παράμετρος. Και σε  ένα χρόνο, έτσι είναι το χρονοδιάγραμμα, να έχουν ολοκληρωθεί, και ολοκληρώνονται όπως ξέρετε με προεδρικό διάταγμα για ασφάλεια δικαίου».

Για τα Κύθηρα

Για τα Κύθηρα ανέφερε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν τέσσερις θέσεις για τα Κύθηρα, 130 με 150 MW και τέσσερις πρώτες 135MW οι επόμενες τέσσερις, σε επίπεδο βεβαίωσης παραγωγού. Έχει να περάσει και από άλλες φάσεις. Και τότε θα κριθεί και χωροταξικά αλλά και περιβαλλοντικά. Μέχρι τότε τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτά σε ότι αφορά την ουσία της απάντησης για τα Κύθηρα. Σε ότι αφορά το θέμα των αρχαιολογικών χώρων, όπως ξέρετε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναφέρει για πλήρη απαγόρευση στη ζώνη ‘Α των αρχαιολογικών χώρων. Έχει κι άλλους περιορισμούς που αναφέρατε και εσείς, αποστάσεις από όρια οικισμών, από δρόμους, από ευαίσθητους χώρους, αυτά στη φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα ελεγχθούν όλα και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δεν θα προχωρήσει η αδειοδότηση. Τα λέω αυτά γιατί όταν είπα από την αρχή ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει που δεν θα είναι υποχρεωμένο να πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου όπως αναφέρθηκα πριν για τα Κύθηρα. Και θέλω να σας πω επιπλέον, επειδή όλα εξελίσσονται και όλα αλλάζουν, έχουμε και την εμπειρία όλων αυτών που έχουν εξελιχθεί. Έχουμε σε εξέλιξη σχεδιασμό για να αντιστοιχίσουν τους όρους που προβλέπονται από τα κείμενα του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ πάνω στο χάρτη που αναφερθήκατε πριν, για να έχουμε διπλή ασφάλεια, όχι μόνο σε επίπεδο κανονιστικού κειμένου αλλά και σε επίπεδο χαρτών και είπα ότι θα μπουν προτεραιότητες για το που θα εξελιχθούν. Και κάτι ακόμη.  Όταν θέλουμε να προστατεύσουμε μία περιοχή, δε σημαίνει ότι την προστατεύουμε μόνο δια της πλήρους απαγόρευσης. Υπάρχουν και περιοχές που απαγορεύονται τα πάντα. Αλλά υπάρχουν και περιοχές που έχουν ιδιαιτερότητες που μπορούμε με κανόνες με αρχές και πλαίσια να ορίσουμε τι δραστηριότητες που ταιριάζουν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές αδειοδότησης. Σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε. Σε αυτά θα κινηθούμε».

Μέγα ζήτημα η άγνοια του υφυπουργού για το καθεστώς της Εγχωρίου

Το ζήτημα που τίθεται μετά από αυτήν την απάντηση του υφυπουργού είναι αν έχει ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές, ότι οι μη ιδιωτικές εκτάσεις των Κυθήρων ανήκουν αποκλειστικά στον ΟΤΑ «Εγχώριος Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων». Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας αλλά και του Δήμου Κυθήρων. Κι αν όχι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η θέση Εγχωρίου και Δήμου πάνω στο θέμα των εταιρειών που έχουν λάβει βεβαιώσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο προς το υπουργείο. Δηλαδή αν διαπραγματεύονται ή όχι την εγκατάσταση ΑΠΕ με τις συγκεκριμένες εταιρείες και το κράτος. Διαφορετικά θα έπρεπε ο υφυπουργός να γνωρίζει ότι δεν θα δεχτούν τα Κύθηρα αυτές τις 150 ΑΠΕ. Ή μήπως υπάρχει πράγματι άτυπη και ανεπίσημη διαπραγμάτευση σχετικά με τις ΑΠΕ στα Κύθηρα; Θα περιμένουμε απαντήσεις. Είναι βέβαιο ότι εδώ και ένα χρόνο οι τοπικές μας αρχές έχουν εναντιωθεί επίσημα με προσφυγές τους στην ΡΑΕ. Όσο και οι πολίτες.

Έχει επίσης ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες στο νησί και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και των πολιτών. Παρακολουθούμε τα γεγονότα και σας ενημερώνουμε για το φλέγον θέμα των ΑΠΕ στα Κύθηρα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × five =