perou

Σε τροχιά ανόδου συνεχίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Eurostat. Έτσι σε ετήσια βάση το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 5% από 4,9%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ στις 13/1 αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο «καλάθι» για τον προσδιορισμό του δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

plithorismos-ellada

Σε σχέση με τις τιμές τροφίμων κι ενέργειας στην EE καταγράφεται με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή μεγάλη άνοδος. Δηλαδή στην ενέργεια ή αύξηση είναι στο 16% και στο 4,4% στα μη τυποποιημένα προϊόντα.

plithorismos-ellada

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 2,7% από 2,6% τον Νοέμβριο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − three =