almanac-kythera2021

Φρέσκος και σπαρταριστός, με τη μυρωδιά του τυπογραφείου ακόμη στην επιδερμίδα του κυκλοφόρησε ο Μέγας Κυθηραϊκός Καζαμίας 2021 από τον «εκδοτικό οίκο» της Dragonera Rossa! Η έκδοση θεσμός είναι πιστή στο ραντεβού της με τους Τσιριγώτες για μια απολαυστική περιήγηση στα γεγονότα του άμεσου μέλλοντος. Μήνας – μήνας «ξεφυλλίζονται» ή μάλλον «ρολάρουν» στον περιηγητή του υπολογιστή σας. Προετοιμαστείτε, καθίστε αναπαυτικά και ξεκινήστε την ανάγνωση. Το Kythera.News ευχαριστεί θερμά τον «εκδοτικό οίκο» της Dragonera Rossa για την τιμή που μας έκανε, να μας παραχωρήσει το δικαίωμα να τον συμπεριλάβουμε ένθετο στον ιστότοπό μας. Ευχόμαστε του χρόνου!

Ο Μέγας Κυθηραϊκός Καζαμίας 2021

Πιστή στο ραντεβού της με τους ζωροάστρες αναγνώστες, η Δραγονέρα περήφανα παρουσιάζει και προσφέρει στο κοινό τον Μέγα, ανεπανάληπτο, προφητικό Καζαμία για το έτος 2021.

Η τρομακτική επιτυχία των προβλέψεων για το 2020 τρόμαξε κι εμάς τους ίδιους. Στο τοπ10 των πιο συνηθισμένων εκφράσεων της συντακτικής επιτροπής παγιώθηκαν οι:

#1 – «τά’ λεγα γω«

#2 – «γιατί, εγώ δεν τά’λεγα;«

#5 – «τιηθελακαιμιλαγαομαλάκααας» και

#10 – «μαλάκα θα πουν οτι το κάναμε εμείς«.

Αλλά δεν θα ασχοληθούμε άλλο μαζί μας, διαβάστε, καταλάβετε, αρχίστε να τρέμετε από τώρα και μετά πέστε «δεν κατάλαβα».

Ιανουάριος

  • Ο δήμαρχος Κυθήρων απειλεί μέσω φέισμπουκ ότι αν δεν κάνει πρώτος από όλους τους Κυθήριους  το εμβόλιο θα ξεκινήσει απεργία πείνας. «Είμαι ο πρώτος  πολίτης αυτού του τόπου» έγραψε χαρακτηριστικά. Δεν τον πιστεύει κανείς και το εμβόλιο δόθηκε πρώτα στους γιατρούς και νοσοκόμους  του νοσοκομείου Κυθήρων.
  • Ύστερα από καταγγελία περιοίκου, η αστυνομία εισβάλει σε πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας στο Φιρόι. Παρά την χρήση στερεοφωνικού δεν επιβάλλονται πρόστιμα αλλά γίνονται αυστηρές συστάσεις στην παρευρισκόμενη για «εν δυνάμει πρόσκληση επισκεπτών».
  • Με καθυστέρηση 19 ημέρων κυκλοφορεί ο Καζαμίας 2021 της Δραγονέρα Ρόσσα. Η συγκριτικά με το 2020 κατά 16 ημέρες μείωση της καθυστέρησης δημιουργεί φρενίτιδα και εκτοξεύει τις πωλήσεις. «Έχουμε ακόμα δρόμο. Αντιμετωπίζουμε κάθε έκδοση χωριστά, στο τέλος θα κάνουμε ταμείο» δηλώνει ο υπεύθυνος Έκδοσης.
  • Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, χασισοφυτεία με δενδρύλλιο ύψους 47εκ αποξηλώνεται στα Ντουριάνικα. Η γλάστρα κατάσχεται.

Φεβρουάριος

  • Συλλαμβάνεται ηγετικό στέλεχος της Δραγονέρα Ρόσα. Μετά από μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το νησί ο συλληφθείς παραπέμπεται  σε τακτική δικάσιμο και αφήνεται ελεύθερος με τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα. Ύστερα από παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας του επιτρέπεται η –συνοδεία αστυνομικών- μετακίνηση μέχρι το Λιβάδι.
  • Ανακοινώνεται ότι για τις 17 του μήνα επιτρέπεται το ψάρεμα για 2 ώρες από 14:00-16:00. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοινώνει χαλάρωση των μέτρων και παράταση μέχρι τις 17:00 χαρίζοντας πρωτόγνωρη δημοσκοπική άνοδο στην κυβέρνηση και πτώση της τιμής του χάνου.
  • Νυχτερινές βροχοπτώσεις προκαλούν κατολίσθηση κοτρώνας βάρους 17 κιλών που κλείνει το δρόμο προς το Χελάδι. Άμεσα αντανακλαστικά από την Εγχώριο που ύστερα από εξέταση των προσφορών, μέχρι το μεσημέρι αναθέτει την υπηρεσία «Αποκατάσταση βατότητας οδού ύστερα από θεομηνία» σε γνωστό εργολάβο του νησιού με αμοιβή 24.800,00Ευρώ.

Μάρτιος

  • Η εικόνα εξαφανίζεται από τα Μυρτίδια. Παπάς και κυριούλα που φυλάει το μοναστήρι βεβαιώνουν ότι η κλειδαριά δεν παραβιάστηκε. Σαρωτικοί έλεγχοι της αστυνομίας και αλκοτέστ σε όλο το νησί. Λιμενικός την ανακαλύπτει σε ογκώδες όχημα (σε πορτμπαγκάζ  Καγιέν) σε έλεγχο στο λιμάνι του Διακοφτιού, λίγο πριν αυτό μπει στο Πορφυρούσα. Το όχημα ανήκει σε ευηπόληπτο Έλληνα ευεργέτη ο οποίος δηλώνει πως σκόπευε να την επιστρέψει.
  • Εργαστήριο επεξεργασίας κοκαϊνης ανακαλύφθηκε στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας και η είδηση μεταδόθηκε από τοπικό Κυθηραϊκό μέσο προκαλώντας συγκίνηση στους κατοίκους του νησιού.
  • Ο Δήμαρχος Κυθήρων ζητά με έντονο ύφος μέσω φέισμπουκ να έχουν και οι δήμαρχοι βουλευτική ασυλία. «Πρέπει να σταματήσει πια ο κατατρεγμός μας. Οι Δήμαρχοι πρέπει να μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς συνέπειες. Τελεία και παύλα.» έγραψε χαρακτηριστικά.
  • Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο μανδρότοιχο της Αγίας Μόνης προβάλλονται ολογράμματα με τον Κολοκοτρώνη και παξιμάδια από  όλους τους πιστοποιημένους παραγωγούς του νησιού.

Απρίλιος

  • Χασισοφυτεία ανακαλύφθηκε κάπου στη βόρεια Ελλάδα και η είδηση μεταδόθηκε από τοπικό Κυθηραϊκό μέσο προκαλώντας συγκίνηση στους κατοίκους του νησιού.
  • Παρά τις μελέτες αποκατάστασης και τις επιστημονικές προτάσεις των συντηρητών, με άσπρο ακρυλικό επιχρωματίζονται οι βυζαντινές τοιχογραφίες σε όλα τα ναΰδρια της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου. «Αφού είναι φτηνότερο!» δηλώνει έκπληκτος ο ανάδοχος και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων τελικά πείθεται και τροποποιεί τη σύμβαση.
  • Εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Δήμου Πειραιά η 1η διοικητική πράξη για το 2021. Αφορά την Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας για αλλαγή 3 σπασμένων κεραμιδιών ισόγειας κατοικίας στα Λογοθετιάνικα. Ο τυχερός ιδιοκτήτης είδε την αίτησή του να διεκπεραιώνεται από το αυτόματα σύστημα έκδοσης αδειών μέσα στο χρόνο ρεκόρ των 812 ημερών. «Απόδειξη ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να συμβούν», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
  • Κομμένο πεύκο στο κέντρο του Καραβά πετάει φυντάνια τα οποία απομακρύνονται άμεσα αποσοβώντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο πρόεδρος της Εγχωρίου δηλώνει ότι με  την σύμφωνη γνώμη δασαρχείου, τριών δημοτικών συμβούλων και τοπικών προέδρων θα κοπούν όλα τα δέντρα του νησιού.  Στη θέση τους θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες των 24.800,00Ευρώ η κάθε μία.

Μάιος

  • Δεύτερο Πάσχα με μάσκα. Ο μητροπολίτης Κυθήρων με τρίτομη ποιμαντορική εγκύκλιο καλεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα σε απεργία μάσκας παραφράζοντας τον Απόστολο Παύλο: «οὐ μὴ φέρω προσωπίδα εἰς τὸν αἰῶνα»
  • Τη διεκδίκηση πάγιας πληρωμής ποσού 320.000,00 Ευρώ/έτος από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ο Δήμος Κυθήρων ύστερα από αυτοψία του δημάρχου στο ΧΥΤΥ Λαχνού και τη δήλωσή του: «η χώρα μας γλυτώνει ετήσια πρόστιμα ύψους 320.000€».
  • Το Çapa bizim, πολυτελές ταχύπλοο με τουρίστες από την Τουρκία καταπλέει στο λιμάνι των Αντικυθήρων και ξεφορτώνει έναν προκατασκευασμένο στρατιωτικό οικίσκο στα χρώματα της γαλανόλευκης ως συμβολικό δώρο συμφιλίωσης . Ο καπετάνιος δηλώνει: «Akdeniz’de dostluk mümkündür. Sualtı Osmanlı antikaları üzerine bir araştırma yapmak istiyoruz». Σε μετάφραση: «Η φιλία στη Μεσόγειο είναι εφικτή. Θέλουμε να κάνουμε και μια έρευνα για υποβρύχιες οθωμανικές αρχαιότητες».

Ιούνιος

  • Επίσημη ανακήρυξη σε θαύμα από την Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων της εξαφάνισης της εικόνας από τα Μυρτίδια και της μετά από δύο μέρες εμφάνισής της στο Διακόφτι. Η έρευνα για την αυθεντικότητα του θαύματος διήρκεσε πολλές βδομάδες και χρειάστηκε πολλές ευγενικές δωρεές από γνωστό ευεργέτη.
  • Ανάρτηση της ΕΛΕΤΑΕΝ σε έγκριτη τοπική εφημερίδα για τα οφέλη της απολιγνιτοποίησης οδηγεί σε μετατροπή της ψησταριάς του γηπέδου του Ποταμού ώστε να μην ψήνει με κάρβουνο αλλά με ενέργεια από τον (συνηθισμένο τις ώρες των ματς) δυνατό πουνέντε.
  • Στη δημοπρασία για το δημοτικό κτίριο στην πλατεία του Ποταμού (τέως Τράπεζα) πλειοδοτεί κονσόρτσιουμ ντόπιου λαδέμπορου με εταιρικό σχήμα Κυπριακών, Κινεζικών και Αιγυπτιακών συμφερόντων. Φήμες ότι θα μετατραπεί σε ουφάδικο με ρετρό κονσόλες πρώτης κυκλοφορίας προ του 1984.
  • Μετονομασία του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων από «Αλέξανδρος Ωνάσης» σε «Νηλς Χόλγκερσον», ενόψει της πρώτης άφιξης τσάρτερ από τη Σουηδία.

Ιούλιος

  • Έκτακτη εργολαβία 24.800,00Ευρω για βελτίωση του χώρου στάθμευσης στην παραλία της Βλυχάδας λύνει το πρόβλημα συνοωστισμού των τζιπ. Υιός τέως υπαλλήλου του Δήμου αποσύρει την αγωγή κατά της Εγχωρίου για διαφυγόντα κέρδη.
  • Οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Ποταμό εγκαινιάζοντας δύο καινούρια take-away εστιατόρια. Ένα με πολίτικη κουζίνα και γλυκά τύπου καζάν ντιμπί, μπακλαβάδες και σουτζούκ λουκούμ και ένα  με ισπανική κουζίνα, τάπας, δροσερή σανγκρία και υπέροχες τορτίγιες κον  πατάτας.
  • Προς ένα Κυθηραϊκό Νιου Ντιλ (New Deal) προσανατολίζεται η ΔΕΚΣ (Δημοκρατική Ενότητα Κυθηρίων Σωτήρων), όπως αποσαφηνίζεται σε κείμενο που κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε όλα τα τοπικά μέσα. Το Νιου Ντιλ (New Deal) θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.  Η ΔΕΚΣ δεσμεύεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το Νιού Ντιλ (New Deal) αλλά “δεν είναι ακόμα η στιγμή” όπως φέρεται να δήλωσε ιδρυτικό μέλος.

Αύγουστος

  • Στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας προσέρχονται στη Μυρτιδιώτισσα υποδυόμενοι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα. Σε παρεξήγηση απέδωσε ο διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος την επιβολή προστίμου σε δημοτική σύμβουλο που απεβιβάσθη από ιδιωτικό πλοιάριο στα Λιμνάρια φορώντας στολή Μπουμπουλίνας αλλά χωρίς μάσκα.
  • Γνωστός mediάρχης των Κυθήρων ανοίγει τηλεοπτικό κανάλι στο internet και δέχεται τις πρώτες μηνύσεις πριν την εναρκτήρια προβολή.
  • Μεθυσμένος art curator υπήκοος Ισραήλ, αποπειράται να ληστέψει την τράπεζα της Χώρας και ξεκινάει να επιστρέψει στο κατάλυμά του γυμνός. Στην απολογία του ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο καλλιτεχνικό δρώμενο.

Σεπτέμβριος

  • Πανελλαδική συνάντηση της κίνησης κατά της επέλασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων καταλήγει με την πανηγυρική βράβευση του δημάρχου Κυθήρων ο οποίος διακρίθηκε για τον αντιιμπεριαλιστικό οικολογικό του αγώνα. «Όσο είμαι δήμαρχος δεν θα μπει ούτε μια ανεμογεννήτρια στο νησί», δήλωσε ξεφυλλίζοντας  ημερολόγιο του 2023 κοιτώντας πότε είναι οι εκλογές.
  • Η υπουργός Πολιτισμού καταθέτει νέο αρχαιολογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο «τουρίστες από κάθε γωνιά της γης θα μπορούν να δανείζονται ελληνικές αρχαιότητες από οποιοδήποτε μέρος της χώρας για όσο χρόνο επιθυμούν«. Ο νόμος προβλέπει να αποστέλλονται στο σπίτι των φιλελλήνων με αντικαταβολή. Μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η υπουργός κάνει διορθωτική ρελάνς και προβλέπει ότι «οι τουρίστες οφείλουν πρώτα να στέλνουν μήνυμα στο κινητό του αρμόδιου Δημάρχου». Ο νόμος ψηφίζεται από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ.
  • Βλάσφημη θεατρική παράσταση ανεβαίνει στο Σύνδεσμο της Χώρας, όταν ερασιτεχνικός θίασος με σύμβαση για 12 πανηγυρικά μονόπρακτα με θέμα την απελευθέρωση των Κυθήρων από τους Ναζί παρουσιάζει στο έκπληκτο κοινό διασκευή του Δράκουλα των Εξαρχείων με τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής στον ομώνυμο ρόλο.

Οκτώβριος

  • Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από τις εξαγγελίες της ΔΕΚΣ περί του Νιου Ντιλ (New Deal). Διάσημες σχολές σκέψης έχουν ριχτεί στη μελέτη του μοντέλου που προτείνουν οι Κυθήριοι αναπτυξιολόγοι. ECIPE και Carnegie ζητούν να μάθουν περισσότερα. «Ούτε τώρα είναι ακόμα η στιγμή» φέρεται να είπε στέλεχος της ΔΕΚΣ. Στο μεταξύ,  ο Δήμαρχος Κυθήρων αλλά και Αντικυθήρων, στο άκουσμα του Νιου Ντιλ (New Deal) μπερδεύεται και εφαρμόζει το Νιου ΜΠΙΛ (New BILL) που περιλαμβάνει παραφουσκωμένους λογαριασμών στα Δημοτικά Τέλη.
  • Υπό βροχή ολοκληρώνεται ειρηνικά έξω από το μαγαζί του  Καρίνου η πορεία διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Φορτούνας Ρούτσουνα από το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το οποίο μένει πλέον χωρίς ομάδα. Ο διαδηλωτής επιδίδει ψήφισμα στον περιπτερά μιας και όλα τα άλλα μαγαζιά είναι κλειστά.
  • Ξαφνική νεροποντή προξενεί ζημιές σε παραλίες. Ο βυθός σε Μελιδόνι και Χαλκό γεμίζει σπασμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, η καντίνα της Κομπονάδας ξεβράζεται στην Κακόπλακα.
  • Αντιδράσεις κατοίκων όταν εργολάβος επιχωματώνει αρχαιολογικό χώρο στο Διακόφτι κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης οδού προς την αλαταρέα. Η διευθύντρια της Εφορείας Νήσων επιδεικνύει ακαριαία αντανακλαστικά και αποστέλει επείγουσα επιστολή όπου μεταξύ άλλων τονίζει : «Είσαι καλό παιδί και προσδοκούμε σε μια καλή συνεργασία στο μέλλον, οπότε ντάξει μωρέ, μη το ξανακάνεις, ε;«

Νοέμβριος

  • Αιφνίδια φθινοπωρινή επίσκεψη αλλοδαπού τουρίστα στο Διακόφτι πιάνει απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό. Ξεφτισμένη η σημαία στη φουρκέτα. Το φιάσκο αποφεύγεται τελευταία στιγμή με παρέμβαση ημεδαπού ελαιοχρωματιστή και τελικά ο τουρίστας δηλώνει: «Το Κίτιρα είναι Ελλάντα»
  • Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραιτείται και αναλαμβάνει προσωρινά ο νεαρός ηγέτης των Ρώσων επαναστατών Γκεόργκι Αναστασίεβιτς Ρούλιν Ροζόλιωφ ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην κατάργηση εκλογών. Τα πρώτα σφυροδρέπανα κάνουν την εμφάνισή τους σε Καραβά, Ποταμό, Αυλαίμωνα και Μυλοπόταμο.
  • Ο μητροπολίτης Κυθήρων αποκαλύπτει στο πανελλήνιο ότι το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά φτιάχνεται από αίμα της απειλούμενης προς εξαφάνιση μοβ Δαμασκηνής Αίγας Καλαμούν που ζει σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων, όπως τηλεφωνικά τον ενημέρωσαν μοναχοί από τη Μονή του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα (Deir Mar Musa al-Habashi) στη Συρία.

Δεκέμβριος

  • Αμετανόητος ψαροντουφεκάς κυκλοφορεί στο νησί με τη στολή και τα βατραχοπέδιλα μέρα και νύχτα. Στις ερωτήσεις των φίλων και συγγενών απαντά ότι το κάνει για να δικαιώσει τον καζαμία της Δραγονέρας που το προέβλεψε.
  • Το βραβείο Πούλιτζερ απονέμεται για πρώτη φορά σε Κυθήριο δημοσιογράφο για την ειλικρίνειά του κάθε φορά που αλλάζει άποψη, για το δημοσιογραφικό θάρρος του να ομολογεί ότι παλιά είχε κακή πληροφόρηση χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις πηγές του.
  • Για την άνοιξη του 2028 μετατίθεται η κύρωση των αναρτημένων, ύστερα ανεπίσημα κυρωμένων, ύστερα ακυρωμένων δασικών χαρτών. Με συντονισμένες κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου και του νομικού Επιτελείου της Εγχωρίου, κατατίθεται ένσταση κατά του δασικού χαρακτήρα του ναυαγίου Nordland στο Πρασονήσι.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × two =