Ήταν Σάββατο, 23 Ιουνίου του 2018, όταν ο προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ της παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boars», ήτοι «Αγριοχοιροι», αποφάσισε να τους πάει μια εκδρομή για να τους «λυτρώσει» από τη βάσανο των συστηματικών προπονήσεων. Έτσι, κατευθύνθηκαν προς το σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ Νανγκ Νον στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι. Ωστόσο, η εκδρομή κράτησε λίγο παραπάνω από όσο περίμεναν. Έφυγαν από εκεί στις 10 Ιουλίου. Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο, εξαιτίας χειμάρρου στην είσοδο του σπηλαίου που δημιουργήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Μετά από αλλεπάλληλες βροχές το σπήλαιο πλημμύρισε και για 18 ημέρες έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη. Τελικά τους εντόπισαν όλους ζωντανούς και πεινασμένους σε έναν βράχο, 4 χιλιόμετρα μακριά από την είσοδο της σπηλιάς.

«Η διάσωση του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε η ανεπανάληπτη εκείνη ιστορία που έφερε στην Ταϊλάνδη ειδικούς από 17 χώρες οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν για τη σωτηρία των παιδιών -όπως και 10.000 εθελοντές- έγινε ταινία (προηγήθηκε το 2021 το υποψήφιο για Bafta, ντοκιμαντέρ The Rescue), με τίτλο «Thirteen Lives», σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Ρον Χάουαρντ.

Πρωταγωνιστές της ταινίας που κάνει πρεμιέρα στο Amazon Prime Video στις 5 Αυγούστου είναι ο Κόλιν Φάρελ, ο Βίγκο Μόρτενσεν, ο Τζόελ Έτζερτον και ο Τζέισον Μπέιτμαν.

Ο Φάρελ, ο οποίος υποδύεται τον Τζον Βολάντεν βετεράνο δύτη σπηλαίων μίλησε στο ΕΤ για την ταινία και αποκάλυψε τις κρίσεις πανικού που βίωσε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ειδικά στις υποβρύχιες λήψεις.

«Τρομακτικό με μια λέξη. Τρομακτικό!» είπε ο ηθοποιός εξηγώντας στη συνέχεια ότι τα σκηνικά βασίστηκαν στην πραγματική δομή των σπηλαίων, κάνοντας την εμπειρία να φαίνεται τρομακτικά ρεαλιστική.

«H παραγωγή δημιούργησε τέσσερις ή πέντε διαφορετικές σπηλιές σύμφωνα με τα σπήλαια Θαμ Λουάνγκ τις γέμισε νερό και κατεβαίναμε κάτω. Στην πραγματικότητα δεν κολυμπούσαμε, ήμασταν στην επιφάνεια του νερού. Όμως όταν κατεβαίναμε και κοίταζα από χαμηλά το νερό και έβλεπα ότι υπήρχε ταβάνι πάνω από το κεφάλι μου και καθόλου αέρας, όλο αυτό μου προκαλούσε πανικό», ανέφερε.

Με τη βοήθεια δύο ανδρών που συμμετείχαν στην πραγματική πενταμελή ομάδα διάσωσης, ο ηθοποιός είπε ότι τα κατάφερε, αλλά με κρίσεις πανικού.

Όταν ο Φάρελ ρώτησε την τρίτη εβδομάδα γυρισμάτων έναν από τους δύτες ασφαλείας «ποια ήταν η πιο επικίνδυνη ταινία που είχε συμμετάσχει» του είπε: «Έχω γυρίσει περίπου είκοσι ταινίες και η πιο επικίνδυνη είναι αυτή, γιατί αν συμβεί κάτι υπάρχει πρόβλημα…».

Τόνισε όμως ότι ήταν «μία υπέροχη ομάδα και ήταν χαρά μου να συμμετέχω στη ταινία».

Ο συμπρωταγωνιστής του Βίγκο Μόρτενσεν, ηλικίας 63 ετών, μίλησε επίσης για την πίεση στις σκηνές που γυρίστηκαν στο νερό. «Ξαφνικά δεν μπορούσα να αναπνεύσω» είπε στο People. «Φαινόταν πολύς χρόνος, αλλά ήταν μόνο θέμα δευτερολέπτων. Πανικοβλήθηκα», παραδέχτηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + fifteen =